Algemeen

'Tenet' naar $200+ miljoen? Geheimzinnig gedoe Warner Bros.

Tenet moet wel succesvol worden, anders dan helemaal géén nieuwe bioscoopfilms meer komende maanden...

door Bram de Groot om 10:28 in Algemeen
Eind augustus debuteerde de mysterieuze thriller Tenet in de Nederlandse zalen en in de weken daarna verscheen de film van Christopher Nolan ook in onder meer de States en China. De opbrengst blijft stijgen, maar indrukwekkend is de score zeker niet.

Zeker in de States valt de opbrengst flink tegen. Ondanks dat toch redelijk wat zalen open zijn, blijft het grote publiek thuis uit angst besmet te worden met het coronavirus. Afgelopen weekend werd er volgens Variety niet meer dan 6,7 miljoen dollar opgehaald, nadat het premièreweekend bleef steken op zo'n 9,5 miljoen dollar.


Onduidelijkheid over cijfers
Volgens Variety delen Warner Bros. en ook Sony Pictures zeer summier de box office-resultaten met de business. Warner deelt slechts op weekbasis de opbrengsten in de States. Dit komt vermoedelijk doordat de dagopbrengsten bijzonder teleurstellend zijn.

Sony doet hetzelfde wat betreft de nieuwe release The Broken Hearts Gallery die in de States opende met 1,2 miljoen dollar op een vierde stek. Het matig delen van de cijfers zou andere studio's mogelijk irriteren, aangezien de complete industrie wil weten hoe het publiek reageert.

Amper grote publiekstrekkers
Wereldwijd staat Tenet nu op ruim 200 miljoen dollar en dit bedrag moet minimaal maal 2,5 gaan om op break-even uit te komen. Overigens lijkt de thriller sowieso aankomende vier weken vrij spel te hebben, aangezien er amper grote publiekstrekkers verschijnen.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PRIME

Avatar

Ach, geheimzinnigheid? Ik vind dat de branche echt als pessimisten reageren op de box office van TENET. We zitten in een uitzonderlijke tijd, om deze film erop af te rekenen dat 'ie 10 miljoen ophaalt in een land waar ze letterlijk vanaf dag één schijt hebben gehad aan COVID, waar iedereen of retarded is, of bang is, en waar veel theaters nog dicht zijn, vind ik een beetje raar.
Dank aan WB dat ze in ieder geval gewoon denken 'fuck it'. Zowel voor de mensen die wél weet het leven oppakken (geen haat op mensen die dat niet doen) en voor de bioscopen.
Ik ga TENET sowieso nog wel een keertje supporten. Goeie film.

Clarkkent

Avatar

Er is een ander element wat enigszins onderbelicht blijft. Dit betreft een nettobedrag wat overblijft van een bioscoopbezoek. Hier is de marge voor de bioscoop natuurlijk al vanaf. Op dit moment is het aanbod zo karig dat veel bioscoop(ketens) waarschijnlijk op de fles gaan. Het op de plank houden van blockbusters zal niet bijdragen aan de levensvatbaarheid van deze ketens.

Dit heeft weer een negatief effect op de lange termijn. Want dit is het platform wat de grote studio's nodig hebben om hun product aan de markt te slijten.

Ook de streaming services waar momenteel op ingezet wordt (Disney+, HBO Max) zal het verlies niet (volledig) kunnen opvangen, want dan moet er ineens worden geconcurreerd met twee andere grote spelers (Netflix en Amazon). Daarnaast is het uiteindelijk een beleving wat wordt verkocht.

Het is dus in het belang van de studio's zelf om nu gedoseerd films uit te blijven brengen. Zelfs als ze er verlies op draaien.

Steve-O

Avatar

Volgens mij heeft WB minder uitgegeven aan marketing kosten dan normaal.
Best knap dat de teller wereldwijd al op $200 miljoen staat. Hij blijft de komende maanden nog wel draaien met volgens mij pas eind oktober competitie van Death on the Nile.

Marklar

Avatar

'Het matig delen van de cijfers zou andere studio's mogelijk irriteren, aangezien de complete industrie wil weten hoe het publiek reageert.'

misschien moeten die andere grote studio's dan ook maar eens de gok wagen met een film als ze willen weten hoe het publiek reageert. WB steekt zijn nek uit, de rest zit alleen maar te wachten

Indy5

Avatar

Het is toch afwachten dat de grote regio"s Los Angeles en New York opengaan, dan zal er best nog een aardig bedrag bijkomen.Positief is wel dat Nolan de bioscopen weer een beetje lucht heeft verschaft die eer komt hem wel toe in deze bizarre tijden.Voor de rest blijft het maar afwachtten wat de studio"s gaan uitbrengen cq uitstellen.

RobzZ01

Avatar

Het blijft apart hoe die Amerikanen erin staan. In dat Twitter bericht zie ik in die reacties ook continu staan: “No way you’ll see me back in theatres anytime soon. I’m not risking my health”. Het lijkt alsof hun een compleet ander virus dan wij hebben? Zo bang hebben Nederlanders er nog nooit ingestaan. Weten die Amerikanen wel de gemiddelde leeftijd van alle sterfgevallen? Of worden hun enkel het “grote” aantal doden voorgeschoteld?

Ook wel typisch dat je ziet op social media dat de huisfeestjes en demonstraties wel moeiteloos doorgaan. Want daar zitten minder risico’s aan verbonden dan een veilig bioscoopbezoek op afstand?

Master Of Films

Avatar

Film regisseurs Justin Benson en Aaron Moorhead raden af om hun film Synchronic met Anthony Mackie te zien in de bioscopen. Via Instragram lieten ze het volgende weten.

We want to be very clear: at the time of writing this, we personally wouldn’t go to an indoor movie theater, so we can’t encourage you to. To us, this isn’t only about feeling safe in a theater, this is also about the scientific community indicating that enclosed spaces like movie theaters are still a hazard for spreading COVID-19 to others.


Ze raden aan om te wachten op de VOD release.
Er moet gezegd worden dat ze geen invloed hadden op een bioscooprelease, maar toch wel het toppunt dat regisseurs afraden om naar de bioscoop te gaan. Zelfs hun eigen film.


Hyenas

Avatar

@PRIME; precies wat jij zegt. Ik vind het oprecht al knap dat de film 200 miljoen heeft kunnen ophalen in deze tijden. Het is een film die steeds beter wordt naarmate je hem vaker ziet dus wie weet hoeveel mensen er nog zullen gaan!

Orko

Avatar

Weet iemand hoeveel een reguliere blockbuster oplevert wanneer je die online kan huren (via Pathé ofzo) nadat ie in bios is geweest? Ik lees altijd dat een film zoveel moet opleveren in de bioscopen om breakeven te spelen of winst te maken, maar er wordt vaak niet meegenomen hoeveel ie online nog gaat opleveren. Of praat je dan maar over enkele miljoenen?

Nature

Avatar

In deze tijden is de kans groot dat Tenet een financiële flop wordt. Vind zelf de film wel heel goed.

PRIME

Avatar

@Robzz

Ik verbaas me daar ook over, maar Amerika is altijd een zwart-wit land vind ik.
Aan de ene kant heb je de met-BH's-in-hun-handen-zwaaiende sorority girls and gym rats die fuck COVID schreeuwen, aan de andere kant heb je de hyper paranoia mensen.

Vind het overigens fucking drama als je als filmmaker pleit voor het weg blijven, dan hoop ik echt dat je niet meer aan de bak komt.

jeff1983

Avatar

@Orko: in principe moet een film in de bioscoop in ieder geval zijn kosten al terugverdienen (liefst meer natuurlijk), alvorens er echt geld verdiend kan worden met dvd/vod en uiteindelijk tv/Netflix

NieuwsFilm

meest populair