Featured

5 films die een loopje nemen met de geschiedenis

Een alternatieve geschiedenis kan een frisse kijk op bekende zaken geven.

door Timothy van Damme om 16:10 in Featured
In Shirley - dat deze week in de bioscoop verschijnt - zien we hoe een historisch persoon (horror-schrijfster Shirley Jackson, vooral bekend van The Haunting) in een fictieve situatie terecht komt. Het is niet de eerste keer dat een bepaalde film een loopje met de geschiedenis neemt. Wij verzamelden nog 5 films met een 'alternate history'.

Let op: spoilers!

Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Er zijn films die met een kleine aanpassing een nieuw verhaal vertellen en dan is er Abraham Lincoln: Vampire Hunter. In deze boekverfilming blijkt namelijk dat de Amerikaanse president niet alleen streed voor de afschaffing van slavernij.

Hij klust namelijk ook bij als vampierenjager. Je leest het goed, de legendarische staatsman bindt in deze krankzinnige film de strijd aan met monsterlijke bloedzuigers. Dat vertellen de geschiedenisboeken dan weer niet...

Watchmen
In Watchmen spelen de eighties een belangrijke rol. Alleen zijn dat niet ónze jaren tachtig. Door de opkomst van superhelden won Amerika namelijk de oorlog in Vietnam en kon Nixon beginnen aan een derde termijn als president.

Dat heeft de Koude Oorlog echter niet afgewend. Juist dankzij de aanwezigheid van de krachtige Doctor Manhattan staan de verhoudingen met de Sovjetunie op scherp. Terwijl een grootschalige oorlog onvermijdelijk lijkt, wordt ook het bestaansrecht van de superhelden in twijfel getrokken.

Fatherland
In de televisiefilm Fatherland bekijkt men wat er was gebeurd als de Nazi's de Tweede Wereldoorlog hadden gewonnen. Hun oorlogsmisdaden zijn in de doofpot gestopt en in 1964 besluit Hitler dat het tijd is om vrede te sluiten met de Verenigde Staten.

Deze achtergrond wordt gebruikt voor een spannende thriller die niet zozeer om de oorlog draait, maar wel om een moordonderzoek. Dit leidt naar de grootste samenzwering die de wereld ooit gezien heeft. Onze eigen Rutger Hauer speelt de hoofdrol.

The Good Dinosaur
Wat als de meteoriet die een einde maakte aan de dinosaurussen nooit was ingeslagen? Volgens The Good Dinosaur hadden de enorme reptielen zich dan ontwikkeld tot de dominante soort op Aarde. De mens is daardoor nooit veel verder gekomen dan de dierlijke staat.

Maar als de angstige dino Arlo gescheiden raakt van zijn familie heeft hij de hulp van Spot toch nodig. Dit mensenjong volgt hem als een waakhond. Samen moeten ze ontdekken wat het betekent om familie te zijn.

Inglourious Basterds
Als er iemand graag geschiedenis herschrijft, dan is het wel Quentin Tarantino. Dat kwam tot een hoogtepunt in de finale van Inglourious Basterds.

In deze oorlogsfilm volgen we een groep Joodse soldaten die Frankrijk doorkruisen om de Nazi's zoveel mogelijk schade te berokkenen. Wanneer ze informatie krijgen dat de leiders van dat regime binnenkort samenkomen in een bioscoop, besluiten ze een gevaarlijk plan op te stellen.

En zo kan het dus dat Hitler en zijn propagandaminister Goebbels het einde van de oorlog niet halen. Het was destijds een behoorlijke verrassing, die wel in de smaak viel bij de fans van Tarantino. In het recente Once Upon a Time in Hollywood herschreef hij wederom de geschiedenis, al liet hij daar juist iemand leven.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Gigan72

Avatar

Fatherland is er 1 die je een keer gezien moet hebben.

chefry1983

Avatar

Ik zat te wachten op het einde van once upon a time en toen ging ze niet dood. Hebben haar nabestaanden ooit op de film gereageerd?

SunChaser

Avatar

Forrest Gump ontbreekt
Daarin is 1 autist verantwoordelijk voor alle belangrijke gebeurtenissen

KeesjeNL

Avatar

"Door de opkomst van superhelden won Amerika namelijk de oorlog in Vietnam en kon Nixon beginnen aan een derde termijn als president."

Ik heb dat eerlijk gezegd nooit uit Watchmen gehaald, wordt dus tijd dat ik hem heel snel eens opnieuw beoordeel. The Good Dinosaur is trouwens een aanrader, best goede animatiefilm.

Chris23

Avatar

Ik vond de good dinosour ook best leuk.
Over films die (min of meer) een loopje met de geschiedenis nemen gesproken; Ik kan het History Buffs kanaal op youtube aanraden. (vermakelijke video`s over bekende geschiedenis films en series die onder de loep genomen worden in hoe verre ze historisch accuraat zijn)

Fluffer

Avatar

Fatherland is een wat onderschatte en minder gekende film met Rutger Hauwer.
Deze fantastische film word nooit op tv vertoond en is ook nergens op streaming te vinden bij mijn weten.

KeesjeNL

Avatar

@Chris23 Dank voor de tip, flinke lading video's hebben zij ook gemaakt zeg!

NieuwsFilm

meest populair