Shirley (2020)

Impressionistische koortsdroom is een zeer filmische ode aan het literaire werk van Shirley Jackson.
play

6,8 details

  • 107 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Biografie
  • Verenigde Staten
107 Min Verenigde Staten

n de herfst van 1964 gaan twee studenten bij Shirley en haar man Stanley Edgar Hyman wonen. Al snel raken ze betoverd door de briljante en ongewone geesten van hun gastheer en gastvrouw. Terwijl Fred het druk krijgt met zijn lesrooster, sluit Rose vriendschap met de onvoorspelbare Shirley. Ze krijgt het gevoel dat er iets mis is, iets dat mogelijk te maken heeft met het negeren van luidde telefoons en een vermiste student.

Regie
Josephine Decker
Cast
Logan Lerman, Elisabeth Moss, Michael Stuhlbarg, Robert Wuhl, Odessa Young, Victoria Pedretti, Orlagh Cassidy, Allen McCullough, Ryan Spahn, Paul O'Brien, Bisserat Tseggai, Tony Manna, Edward O'Blenis, Molly Fahey, Vincent McCauley.
Release
25.01.2020
Release NL
17.09.2020
Release DVD
13.01.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Josephine Decker | Scenario: Sarah Gubbins | Cast: Elisabeth Moss (Shirley Jackson), Odessa Young (Rose Nemser), Michael Stuhlberg (Stanley Edgar Hyman), Logan Lerman (Fred Nemser) e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2020

Shirley is een bewerking van een roman, over een deels fictieve episode uit het leven van een andere schrijfster. Hoewel er veel in geschreven wordt, overheerst in Shirley niet het geschreven woord of de literatuur, maar een impressionistische beeldtaal die van een simpel ogend verhaal een koortsdroom maakt. Dat past bij de soms troebele mentale staat van Shirley Jackson, die haar leven moeilijk maakt, maar haar ook in staat stelt geweldige boeken en verhalen te schrijven.

Shirley Jackson was een Amerikaans schrijfster, die vooral bekend staat om haar werk in het horrorgenre. Ze schreef onder andere zes romans en meer dan tweehonderd korte verhalen. Ze trouwde met Stanley Edgar Hyman en had vier kinderen met hem, terwijl ze ondertussen de broodwinner werd met haar literaire successen in de jaren vijftig en zestig. Haar bekendste korte verhaal is The Lottery, haar bekendste roman The Haunting of Hill House, twee keer verfilmd als The Haunting.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Shirley Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.