Algemeen

Waarom heten Q en M eigenlijk zo in de James Bond-franchise?

Waar komen de namen vandaan?

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
M en Q zijn twee van de meest bekende collegas van James Bond binnen de MI6. Maar waar staan die codenamen eigenlijk voor? En waarom hebben ze namen met maar één letter?

James Bond heeft als 007 een elitestatus binnen de MI6. Hij spreekt dus vaak met M, het hoofd van de organisatie, en met Q, het hoofd van de afdeling research and development. Beiden zijn in vrijwel elke film met James Bond te zien en keren dus ook in No Time to Die terug.

Historisch precedent
Net als James Bond de codenaam 007 heeft, hebben verschillende individuen de namen M en Q gekregen. Er is een duidelijk historisch precedent: de eerste directeur van de MI6, Sir Mansfield Smith-Cumming, gebruikte de letter C als zijn handtekening. Dat zorgde voor de traditie dat hooggeplaatst MI6-personeel een initiaal gebruikt in plaats van een naam.

Q heeft concreet het initiaal toegewezen gekregen omdat hij de Quartermaster is. Dat is binnen militaire organisaties iemand die voor de voorraden zorgt. In de Bond-franchise zorgt hij in elk geval voor de meest bizarre snufjes en technologie.

Wat M betreft zit het net iets anders. In dit geval is het waarschijnlijk een verwijzing naar de achternaam van de baas. Olivia Mansfield (Judi Dench) was jarenlang te zien als M en werd opgevolgd door Gareth Mallory (Ralph Fiennes).

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

In het laatste boek van Fleming (The Man with the Golden Gun) wordt duidelijk dat M's eigen naam Miles Messervy is. Dubbel M dus.

John Godfrey, Fleming's baas bij de Naval Intelligence Division was de inspiratie voor het personage.

NieuwsFilm

meest populair