Featured

De reden waarom 'Dune' twee films gaat krijgen

Eind dit jaar moet Dune verschijnen. Maar er komt nog minimaal één deel.

door Bram de Groot om 10:28 in Featured
Eerder deze maand was er de eerste trailer voor de bioscoopfilm Dune. In die film krijgen we te zien hoe Paul Atreides van Timothee Chalamet zijn voetsporen achterlaat op de planeet Arrakis. Dune zou de start kunnen zijn van minimaal een tweeluik. Maar waarom niet in één film?

Regisseur Denis Villeneuve (Prisoners, Enemy) liet recent weten dat hij minimaal twee films wil maken. Voor de verfilming van het eerste boek uit de reeks van Frank Herbert lijkt hij twee films nodig te hebben. De reden hiervoor is in beginsel vrij simpel: het boek is extreem lang.

Oorspronkelijk ook een tweedelig boek
Het boek Dune uit 1965 werd oorspronkelijk ook in twee delen uitgebracht met de titels Dune World en The Prophet of Dune. De film Dune uit 1984 van David Lynch verpakte het boek overigens wel in één film, maar deze wordt gezien als een mislukking.

Uiteraard is het opdelen van de verfilming waarschijnlijk ook een wens van Warner Bros. Een tweeluik kan in potentie meer opleveren dan een enkele film. Probleem voor de kijker is uiteraard dat de eerste film dan wel succesvol moet zijn. Dat is nog afwachten, want ondanks dat Villeneuve's vorige scifi-film Blade Runner 2049 erg goed werd ontvangen, was het geen financieel succes. De film wordt zelfs gezien als een flop.

Meer dan een tweeluik?
Los van de mogelijke tweeluikfilm Dune zouden ook andere boeken verfilmd kunnen worden. Duidelijk is in ieder geval dat er ook gewerkt wordt aan een tv-serie met de titel Dune: The Sisterhood en deze gaat over de organisatie Bene Gesserit. Villeneuve zou de pilot regisseren.

Mocht Dune succesvol zijn, dan zouden we zomaar een flinke reeks films kunnen krijgen. Het eerste boek kreeg namelijk vijf vervolgen, met de titels Dune Messiah, Children of Dune, God Emperor of Dune, Heretics of Dune en Chapterhouse: Dune. Hopelijk heeft Villeneuve meer succes dan Lynch en dan met Blade Runner 2049. Je ziet het (waarschijnlijk) vanaf 17 december op het witte doek.9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Negen voorbeelden dat Dune geen 2 films krijgt

The Golden Compass
John Carter
Mortal Engines
Valerian
Dat ruimteprul van de Washoski zusjes
Divergent Aligiant part 1
Dark Fate
The Mummy
Spiderwick Chronicles

Mas7

Avatar

We moeten niet direct in paniek raken dat de film een flop gaat worden.

Dune is niet voor iedereen gemaakt, dus als je de film toegankelijker presenteert (met respect naar het bronmateriaal) dan kan het echt een succes gaan worden a la Lord of the Rings.

Master Of Films

Avatar

Als de breinloze Twitter normies al moeite hebben met het begrijpen van Tenet, dan ben ik bang dat het gewone klootjesvolk al afhaakt van Dune. Villeneuve is ook geen Michael Bay of een Olivier Megaton.
Tevens is Dune ook geen Marvel.
Naar mijn weten is het nog steeds een pandemie, met alle problemen van dien.

Ik zie nog steeds de beelden voor mij dat ik in een uitverkochte Pathé IMAX zaal tijdens Avengers: Endgame.
Waarbij het publiek compleet uit het dak ging met Avengers Assemble. Tevens huilende mensen tijdens de dood van Tony.
Dat zie ik helaas niet gebeuren bij Dune. Zou wel moeten, daar niet van. Het ziet er tenslotte epic uit. Zeg maar als een grandieuze epic event film op grote schaal zoals Lawrence of Arabia.

Kortom financieel flop. Wel een uitstekende kwaliteit top flop (Villeneuve dûh). Maar ik ga Dune uiteraard wel zien op the big screen. I won't let my boy Villeneuve down. Smiley face

SunChaser

AvatarIk snap niet dat met dit budget ze part 2 al niet meteen hebben gefilmd.


Als 1 een monster succes zou worden konden ze van het al gefilmde 2e deel nog een trilogie kunnen maken zoals ze bij de Hobbit deden en bij een financiële flop heb je dan iig al deel 2 op de plank

GreenHornet

Avatar

het zou kunnen dat de 1ste film een flop gaat worden en de 2de film een groot financieel succes gaat worden.

Maac

Avatar

Zes voorbeelden waarom Dune een meesterwerk wordt:

Incendies
Prisoners
Enemy
Sicario
Arrival
Blade Runner 2049

ThEnd

Avatar

@Maac, helemaal eens. In december komt in de UK Polytechnique op blu-ray uit. Kan ik die mogelijk ook aan het lijstje toevoegen.

SunChaser

Avatar

Een meesterwerk betekent geen hit he. En of een studio weer 200 miljoen exclusief marketing in een vervolg stopt als t flopt is maar de vraag.

Spider-fan

Avatar

Ik kan me moeilijk voorstellen dat het succesvol wordt (of althans een groot succes), maar ik hoop het wel. Ik vind de uitbreng met Kerstmis vreemd (voor die van Lynch was dat ook in veel landen, in Nederland later). Dit is toch minder een publieksfilm dan Lord of the Rings of Star Wars, dus waarom Kerstmis?

NieuwsFilm

meest populair