De reden waarom 'Dune' twee films gaat krijgen

De reden waarom 'Dune' twee films gaat krijgen

Eind dit jaar moet Dune verschijnen. Maar er komt nog minimaal één deel.

Eerder deze maand was er de eerste trailer voor de bioscoopfilm Dune. In die film krijgen we te zien hoe Paul Atreides van Timothee Chalamet zijn voetsporen achterlaat op de planeet Arrakis. Dune zou de start kunnen zijn van minimaal een tweeluik. Maar waarom niet in één film?

Regisseur Denis Villeneuve (Prisoners, Enemy) liet recent weten dat hij minimaal twee films wil maken. Voor de verfilming van het eerste boek uit de reeks van Frank Herbert lijkt hij twee films nodig te hebben. De reden hiervoor is in beginsel vrij simpel: het boek is extreem lang.

Oorspronkelijk ook een tweedelig boek
Het boek Dune uit 1965 werd oorspronkelijk ook in twee delen uitgebracht met de titels Dune World en The Prophet of Dune. De film Dune uit 1984 van David Lynch verpakte het boek overigens wel in één film, maar deze wordt gezien als een mislukking.

Uiteraard is het opdelen van de verfilming waarschijnlijk ook een wens van Warner Bros. Een tweeluik kan in potentie meer opleveren dan een enkele film. Probleem voor de kijker is uiteraard dat de eerste film dan wel succesvol moet zijn. Dat is nog afwachten, want ondanks dat Villeneuve's vorige scifi-film Blade Runner 2049 erg goed werd ontvangen, was het geen financieel succes. De film wordt zelfs gezien als een flop.

Meer dan een tweeluik?
Los van de mogelijke tweeluikfilm Dune zouden ook andere boeken verfilmd kunnen worden. Duidelijk is in ieder geval dat er ook gewerkt wordt aan een tv-serie met de titel Dune: The Sisterhood en deze gaat over de organisatie Bene Gesserit. Villeneuve zou de pilot regisseren.

Mocht Dune succesvol zijn, dan zouden we zomaar een flinke reeks films kunnen krijgen. Het eerste boek kreeg namelijk vijf vervolgen, met de titels Dune Messiah, Children of Dune, God Emperor of Dune, Heretics of Dune en Chapterhouse: Dune. Hopelijk heeft Villeneuve meer succes dan Lynch en dan met Blade Runner 2049. Je ziet het (waarschijnlijk) vanaf 17 december op het witte doek.



NieuwsFilm

meest populair