Algemeen

Cameraman Michael Chapman (Taxi Driver, Raging Bull) overleden

Chapman, die naast zijn camerawerk ook nog regisseur was, is 84 jaar geworden.

door Jan-Peter Rook om 12:00 in Algemeen
Michael Chapman, de cameraman verantwoordelijk voor enkele van de meest memorabele beelden in de Amerikaanse filmgeschiedenis, is op 84-jarige leeftijd overleden. Zijn lange en indrukwekkende carrière bestaat onder meer uit Scorsese-klassiekers Taxi Driver en Raging Bull, maar ook uit films als The Lost Boys, Ghostbusters II, The Fugitive en zelfs Space Jam.

Naast zijn camerawerk regisseerde Chapman ook. De eerste en gelijk ook bekendste film die hij maakte was All the Right Moves (1983) met Tom Cruise. De nadruk in zijn loopbaan lag echter toch echt op het camerawerk. Hij leerde de kneepjes van het vak toen hij onder de beroemde cameraman Gordon Willis meewerkte aan The Godfather, waarna hij bij latere grote projecten vervolgens zelf de leiding kreeg.

Divers oeuvre
Andere bekende films binnen zijn oeuvre zijn The Last Waltz, Invasion of the Body Snatchers, Hardcore, Quick Change en Kindergarten Cop. De laatste film die hij schoot was Bridge to Terabithia (2007).

Chapman overleed aan congestief hartfalen. Hij blies op 20 september zijn laatste adem uit in zijn huis in Los Angeles. Zijn vrouw, scenarist Amy Holden Jones, maakte Chapmans dood later bekend via Twitter.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

R.I.P! Taxi Driver heeft heel mooie cinematografie!

Spider-fan

Avatar

En de clip, Bad, van Michael Jackson. Zijn meest geziene werk neem ik aan, want hoe vaak zie je een clip wel niet?

The Wanderers (1979) is ook een goede film.

RIP

NieuwsFilm

meest populair