Populaire stuntman Duke Caboom uit 'Toy Story 4' gaat Disney en Pixar mogelijk miljoenen kosten door nieuwe rechtszaak

Populaire stuntman Duke Caboom uit 'Toy Story 4' gaat Disney en Pixar mogelijk miljoenen kosten door nieuwe rechtszaak

De makers zouden zich volgens de eisers overduidelijk hebben laten inspireren door de bekende Amerikaanse waaghals Evel Knievel.

Is het personage Duke Caboom uit Toy Story 4 (2019) gebaseerd op de in 2007 overleden Amerikaanse stuntman Evel Knievel? Een bedrijf dat de rechten over Knievels verschijning in handen heeft meent van wel en probeert Disney en Pixar nu voor het gerecht te slepen. Dat schrijft TMZ.

Het bedrijf K&K Promotions meent dat Pixar het auteursrecht heeft geschonden met de stuntelende waaghals Duke Caboom, een vet aangezet actiefiguur met Canadese roots en een voorliefde voor motorstunts, in Toy Story 4. Het geanimeerde personage zou te veel gelijkenissen vertonen met Evel Knievel, een iconische stuntman die bekend stond om zijn motorstunts, en speelgoedfiguren die vroeger van hem op de markt zijn uitgebracht.

In de juridische documenten schrijft K&K Promotions dat de makers van Toy Story 4 vooraf geen toestemming hebben gevraagd en ook wisten dat ze zich op glad ijs bevonden. Het bedrijf claimt namelijk te hebben opgevangen dat bijvoorbeeld de cast en crew van Toy Story 4 de naam van Knievel niet mochten noemen in interviews om juridische claims te voorkomen.

K&K Promotions vindt het al met al niet kies dat Disney en Pixar geld hebben verdiend met een personage dat mogelijk een onrechtmatige kopie is van Knievel. Het bedrijf eist nu een forse schadevergoeding.

Het is niet bekend wanneer de rechter naar de zaak gaat kijken en of K&K Promotions veel kans van slagen heeft. Duke Caboom lijkt eerder een parodie en volgens de Amerikaanse wetgeving is het vragen van toestemming in zulke gevallen niet nodig.

NieuwsFilm

meest populair