Zwarte acteurs als witte personages in films. Wat zeg jij?

Zwarte acteurs als witte personages in films. Wat zeg jij?

Het is iets dat veel mensen bezig blijft houden.

Een bekend voorbeeld van whitewashing in films is de rol van Scarlett Johansson in Ghost in the Shell (2017). Het personage van de Amerikaanse actrice is eigenlijk Japans. De laatste tijd komt whitewashing steeds minder voor. Andersom lijkt het wel vaker te gebeuren: acteurs met een andere huidskleur die oorspronkelijk witte personages spelen.

Een recent voorbeeld is dat de kleine zeemeermin in Disney's nog te verschijnen live action-verfilming The Little Mermaid niet gespeeld wordt door een roodharige witte actrice, maar door Halle Bailey, een actrice met een donkere huiskleur (met mogelijk wel rode haren). Ook Idris Elba wordt nog altijd in verband gebracht met de rol van James Bond en Michael B. Jordan speelde de tot op dat moment witte Johnny Storm in Fantastic Four (2015).

Een zwarte acteur of actrice als een wit personage - kan het?
Zowel het whitewashing als het blackwashing houdt de filmwereld en menig kijker bezig. Een mens zou zich kunnen afvragen waarom we zo moeilijk doen met zijn allen. Een rol in een film wordt gespeeld door de op dat moment meest geschikte geachte acteur en dat is niet direct afhankelijk van of het personage een bepaalde huidskleur heeft, mits de rol dit historisch gezien niet direct eist in een film met een non-fictief verhaal.

Maar dit is nog niet zo eenvoudig. Whitewashing wordt doorgaans afgekeurd, aangezien in dat geval het gehanteerde bronmateriaal juist gerespecteerd moet worden. Hierbij komt ook kijken dat het vaker door Hollywood gehanteerde oudere bronmateriaal van met name witte auteurs doorgaans amper leidende personages bevat met een andere dan blanke huidskleur. Er zijn voldoende liefhebbers van dit bronmateriaal die graag de personages geportretteerd zien worden in hun originele vorm, en dus huidskleur.

Wat vind jij? Hieronder de poll gericht op "blackwashing" en uiteraard kun je op de gebruikelijke plaats jouw mening - ook in bredere context - delen, met respect voor je medemens.

De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.

NieuwsFilm

meest populair