Algemeen

Floppen 'Tenet' lijkt onafwendbaar

De film van Christopher Nolan moet komende maanden wel heel veel goed maken.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Het ziet er niet goed uit voor de financiën van Tenet, de eerste grote blockbuster die verscheen na de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende ingrijpende maatregelen. De film van Christopher Nolan ziet de omzet nou niet bepaald snel groeien.

Afgelopen weekend haalde de sciencefictionfilm slechts 3,4 miljoen dollar op in de States en staat tot op heden op 41,2 miljoen in het thuisland. Een lichtpuntje is dat de film voor de vierde week op nummer één staat in de Noord-Amerikaanse box office top 10.

Richting de $300 miljoen wereldwijd
Wereldwijd staat de teller nu op 283,2 miljoen dollar en dat is veel te weinig voor de blockbuster die naar verluidt alleen al 200 miljoen dollar kostte om te maken. Volgens eerdere berichten moet Tenet minimaal 500 miljoen ophalen om via de bioscooprelease uit de kosten te kunnen komen.

Het valt nog te betwijfelen of dit gevolgen heeft voor de verschijning van No Time to Die, die voor november staat gepland. Tenet heeft een erg wisselend ontvangst onder de critici en het publiek. Mocht de 25e Bond-film goed worden ontvangen en mochten de bioscopen dan nog voldoende open zijn, dan zou deze (veel) beter kunnen presteren.29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

Zelfs als Bond tussen 300 en 400 miljoen op gaat halen dan is het een flop. Ze moeten het verlies dan voor lief nemen.

Indy5

Avatar

Is Tenet dan nu een mislukt experiment ? laten we de balans opmaken aan het eind van het jaar.De laatste 2 Bondfilms waren goed voor een kleine 1,9 miljard $ dus hier heb ik toch meer vertrouwen in. Maar blijft afwachtten.

Robbepost

Avatar

Ik ben benieuwd wat bijvoorbeeld een MCU film als Black Widow zou doen onder deze omstandigheden.
Ik denk dat daar toch een grotere massa naartoe wil en met name als deze goed wordt ontvangen.

Sietzet

Avatar

Ik wil absoluut nog niet spreken van een flop. De film draait immers 5 weken in de bioscoop. Vroeger (Titanic) draaide ruim een jaar in de bioscoop. Toen ging het allemaal nog heel anders met de releases.
Nu ivm deze omstandigheden kan de film nog wel een half jaar draaien om uit de kosten te komen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de film nog wel een 200 miljoen kan opbrengen uiteindelijk. Laten we verder kijken dan die 5 weken aub

PRIME

Avatar

Stel dat het flopt, dan vind ik WB nog steeds de meest sympathieke studio door de film te releasen onder deze omstandigheden om de bioscopen te steunen.
Dat kan je van andere studio's niet zeggen.

Master Of Films

Avatar

Waarschijnlijk was Tenet te moeilijk om te begrijpen. Smiley face
Daarnaast speelt in de States ook nog die extreme smetvrees angst.

Sietzet

Avatar

@prime. Dat is volgens mij niet zozeer Warner geweest maar echt de beslissing van Christopher Nolan. Hij heeft echt gepushed om de film uit te brengen. Als het aan Warner lag kwam de film pas volgend jaar uit

Gigan72

Avatar

Was helaas te verwachten.
Straks komt Mark weer op tv met nieuwe corona regels
De horeca moet straks al om 22.00 sluiten.
En voetbal weer zonder publiek.
Het is een kwestie van tijd dat de bioscopen en theaterzalen weer strengere regels gaan krijgen of dicht moeten.

Dus hou er rekening mee dat we geen Bond of Dune gaan zien in 2020.
Ik hoop dat ik het mis heb en blijven de bioscopen en theaterzalen open.
Het is afwachten

Master Of Films

Avatar

Gigan72 "Straks komt Mark weer op tv met nieuwe corona regels
De horeca moet straks al om 22.00 sluiten."
Naast de noodzakelijke reizen van/naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zal die horeca sluiting waarschijnlijk ook effect hebben op de (plaatstelijke) bioscopen in die steden. Denk je niet? Uitgerekend vanochtend was Pathé trots om te melden dat er toch nog twee miljoen mensen, sinds 1 juni, naar de film zijn gegaan.
Zij hebben nog vertrouwen in de toekomst.

Rutherford

Avatar

Pfff klote. Meer valt er niet over te zeggen.

Wilmar

Avatar

Ik heb mij afgelopen donderdag prima vermaakt bij Tenet. Een artistieke flop is het geenszins, het zal wel te maken hebben met de huidige markt (eerder het ontbreken daaraan) gekoppeld aan een plot dat voor de gemiddelde Fast 'n Furious kijker toch iets te hoog gegrepen lijkt.

timdekw

Avatar

En toch heb ik altijd meer moeite te begrijpen hoe de natuurwetten in de Fast & Furious films zo enorm getart kunnen worden, dan wat Nolan ons met Tenet heeft voorgeschoteld. Smiley face

Thiver

Avatar

De berichtgeving is weer lekker hijgerig. De film is net een maand uit, terwijl van tevoren al overduidelijk was dat Tenet wel wat langer nodig zou gaan hebben om zijn geld op te brengen.

PRIME

Avatar

@MOF
Veel bioscopen hebben geen bar, dus ik zie niet in hoe bioscopen hierdoor geraakt worden.

Steve-O

Avatar

Volgens mij kan de film echt nog wel wat meer opbrengen de komende maand. Zal me niks verbazen als die ook erg lang blijft draaien.

Gigan72

Avatar

@Prime
At the movies in Dordrecht heeft een bar en restaurantje.
Die gaan dat zeker merken.
En er zijn genoeg mensen die na de film nog even wat gaan drinken.

Nature

Avatar

Financieel een flop en dat was te verwachten. In deze tijden een ander soort spionage film uitbrengen is gewoon een risico. De film zelf vind ik zelf heel goed, maar lang niet iedereen natuurlijk.

Master Of Films

Avatar

PRIME "Veel bioscopen hebben geen bar, dus ik zie niet in hoe bioscopen hierdoor geraakt worden."
Het gaat niet om de bar, mijn beste PRIME. Smiley face Het gaat om de branche an sich.

Naar aanleiding van horecabranche en maatregelen, afgelopen week.
Afgelopen zondag werden er nieuwe coronamaatregelen effectief die onder meer bepalen dat gelegenheden met een horecavergunning geen nieuwe bezoekers meer mogen toelaten na 0:00 uur, dat de muziek dan uit moet en dat zij om uiterlijk 01:00 uur hun deuren gesloten moeten hebben.

Deze maatregel geldt nu ook voor bioscopen en filmtheaters in bepaalde veiligheidsregio's. Daarnaast mogen zij niet eerder dan 06:00 hun deuren weer openen. Dat blijkt uit informatie die de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) met haar achterban heeft gedeeld.

kokosnoot

Avatar

Openbare ruimtes gaan van 50 terug naar 30 personen dus denk voor de bioscopen toch wel gevolgen.

Bobby Peru

Avatar

Misschien/hopelijk/een mens kan dromen gaan ze zich nou in Hollywood afvragen of ze überhaupt zo krankzinnig veel geld in een film moeten proppen.

Thiver

Avatar

Bobby Peru "Misschien/hopelijk/een mens kan dromen gaan ze zich nou in Hollywood afvragen of ze überhaupt zo krankzinnig veel geld in een film moeten proppen."

Krijgen ome George en ome Steven zeven jaar na hun uitspraken toch nog gelijk. Ik vrees er zelf vooral voor dat de hoge budgetten vanaf nu nog meer voorbehouden zullen zijn aan films met een bekend verhaal of personage, waardoor er nog minder risico's worden genomen.

jeff1983

Avatar

Kleine kans dat Bond nog uitgaat denk ik. Zeker als biosopen weer terugmoeten naar 30 personen per zaal.

centr1no

Avatar

^^
Aan de andere kant zijn er altijd 'kleinere' films met een bescheiden budget geweest die (al dan niet onverwacht) goed scoorden.
Een film met een productiebudget van 200 miljoen (en dan vergeten we voor het gemak even de bijkomende promotiekosten e.d.) die 500 miljoen oplevert aan de kassa's is minder interessant voor beleggers/investeerders dan een film die maar 50 miljoen kostte en 300 miljoen oplevert.
De eerste wordt tegenwoordig gezien als een financiële flop. De tweede krijgt een vervolg.
Natuurlijk is er een enorm verschil in bedragen. Maar je kunt beter 10 films van 20 miljoen produceren dan 1 van 200.
Kijk bijv. naar een film als Valerian die naar verluidt een enorme financiële flop was. Omdat het budget bij elkaar gebracht was door heel veel verschillende partijen was het verlies per partij eigenlijk maar heel klein.
Tenet wordt geproduceerd door 2 partijen.
De meeste grote blockbusters worden geproduceerd door alleen de studio of met een aangesloten productiemaatschappij.

GreenHornet

Avatar

Tijdens Tenet was het Augustus / Maar met Bond gaan we weer terug naar April / Lockdown

Fluffer

Avatar

Waarschijnlijk komt binnenkort het nieuws dat de film een jaar uitgesteld word of zo en dat zou heel slecht nieuws zijn voor de bioscopen .

kokosnoot

Avatar

Nu gaat het weer nergens op lijken door 30 man maar anders films momenteel gewoon halfjaar laten draaien als dat mogelijk is.

Rutherford

Avatar

Centr1no, ik ben het niet helemaal eens. Bekijk de relatieve winst. Stel dat Tenet 200 milj winst maakt. Procentueel is dat heel wat minder dan een film van 10 milj budget die 100 milj winst maakt. Maar relatief schetst dat een ander beeld.

Suskind

Avatar

De wereld wacht op elke nieuwe Bond.
Bovendien is het beleven van een Bondfilm in de bios inmiddels een ritueel geworden.En rituelen blijven .
Tenet is geen Bond. Daarom verwacht ik dat Bond 25 toch veel geld zal opbrengen.

centr1no

Avatar

Rutherford "Stel dat......."
Er zit natuurlijk een groot verschil in de totaalbedragen en het bedrag is absoluut hoger ALS er daadwerkelijk winst gedraaid wordt. Maar als er nul winst gemaakt wordt is je verliespost ook behoorlijk groter.
En ik ging er van uit dat je als investeerder niet 200 miljoen te besteden hebt, maar eerder iets rond de 10.
Een studio kan wel garant staan voor 200 miljoen en Nolan heeft blijkbaar genoeg middelen achter zijn naam dat hij (ik geloof) 20% daarvan kan borgen.
Stel dat je 10 miljoen zou investeren in een 200 miljoen kostend project (5%) en de totale netto winst zou 200 miljoen zijn. Dan heb je 10 miljoen (5%) winst.
Stel dat je 10 miljoen investeert in een 20 miljoen kostende film (50%) en die levert 80 miljoen op (John Wick). Hoeveel winst heb je dan? Precies.
En als je in plaats van 1 maal 10 miljoen nu eens 10 maal 1 miljoen doet levert het net zoveel op en dek je je ook nog eens in voor het geval één van de films een totale flop is.

DE LOTR films hebben heel veel budget gegenereerd door de distributierechten te verkopen aan heel veel kleine, regionale partijen. Dat betekende een potentieel veel kleinere winst voor de studio uit de secondaire distributie (na de bioscoop) maar een enorme verliesspreiding als het een flop mocht blijken.
Kijk ook bijvoorbeeld naar een filmmaker als Adam Sandler die met zijn productiebedrijf Happy Madison Productions zowat alleen maar goedkope comedy's maakt die hem zowat zonder uitzondering stuk voor stuk miljoenen opleveren.

NieuwsFilm

meest populair