Featured

Dit is het grootste probleem van de 'Star Wars'-vervolgfilms

Een gebrek aan planning.

door Jim Pedd om 22:30 in Featured
De vervolgtrilogie op de Star Wars-films was geen groot succes. Dat heeft een duidelijke reden: de studio wist vanaf het begin niet welke richting de boel op zou moeten gaan. Het gebrek aan een duidelijke lijn vooraf maakt dat er soms vreemde keuzes gemaakt zijn.

In 2012 nam Disney Lucasfilm over en werden ook meteen de scenario's van George Lucas op drie vervolgen gekocht. Maar Disney besloot het anders te doen en gebruikte zijn verhalen niet. Regisseur J.J. Abrams werd ingehuurd om een eerste film in een nieuwe trilogie te maken.

Mystery box
Abrams gebruikte bij het maken van The Force Awakens zijn befaamde mystery box-techniek. Hij legde ooit tijdens een TED Talk uit dat hij toen hij nog jong was, naar een goochelaarswinkel ging. Daar kocht hij voor 15 dollar een magic box die hem heel wat magisch plezier zou beloven.

Hij maakte het doosje nooit open, vanwege het oneindige potentieel dat deze zou bevatten. Alles kon erin zitten waar hij maar van kon dromen. Hem openen zou een teleurstelling zijn en dus bleef hij dicht. Het is een zelfde techniek die Abrams toepast op het maken van films. Hij wil niet overal een antwoord op hebben, maar juist mysteries creëren.

The Force Awakens is in principe een grote mystery box. Wie is Rey? Wie waren haar ouders? Waarom is ze zo machtig? En wie is Supreme Leader Snoke? Hoe corrumpeerde hij de zoon van Han en Leia? En waarom had Luke zichzelf verbannen naar een uithoek van het sterrenstelsel? Hoe kon de First Order zo machtig worden? Waarom is de New Republic zo slap en heeft Leia een losstaande Resistance-beweging opgericht? En wie is Maz Kanata nou eigenlijk? Hoezo heeft ze het lichtzwaard dat Luke Skywalker al in The Empire Strikes Back kwijtraakte in bezit?

Het probleem is dat Abrams geen antwoorden leek te hebben op al die vragen. Daardoor moest Lucasfilm uiteindelijk wel zelf antwoorden gaan bedenken op vragen waar er geen antwoorden op waren.

Onbeantwoorde vragen
Toen Rian Johnson aan de slag ging met The Last Jedi had hij dan ook en probleem. Hij kon niet al die vragen beantwoorden. En dus besloot hij het anders te doen: hij ging aan de slag met de vragen die hij zelf relevant vond. Daarom richtte hij zich niet op het achtergrondverhaal van Snoke, omdat hij dat niet relevant vond voor Rey.

The Last Jedi maakte van Rey uiteindelijk een nobody, wat het antwoord was dat eigenlijk niemand verwacht had. Zo zaten er meer momenten in de film die echt verrasten. Maar de film werd controversieel gezien en Lucasfilm besloot het met The Rise of Skywalker alweer over een andere boeg te gooien. Rey bleek ineens de kleindochter van Palpatine te zijn, wat weer niet paste binnen The Last Jedi.

Dat Palpatine terug keerde was sowieso een grote verrassing. De Keizer was afwezig in alle versies van de film, tot Abrams aangetrokken werd. En de film legt ook weer niet uit hoe de superschurk terug kon keren.

Gebrek aan planning
Een gebrek aan planning lijkt uiteindelijk het belangrijkste probleem te zijn geweest. Dat zie je bijvoorbeeld heel goed terug in het verhaal van Finn, het personage van John Boyega. Hij was een Stormtrooper die deserteerde en de Force bleek te kunnen gebruiken. Hij gebruikte in de marketing zelfs een lichtzwaard. Maar uiteindelijk was het personage niet veel meer dan een bijpersoon in een veel groter verhaal.

Gelukkig lijkt Lucasfilm zijn les geleerd te hebben en gooit men het met de eerstvolgende trilogie over een andere boeg. Die staat los van de Skywalkers en moet het beter gaan doen.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

adofmirosch

Avatar

Ik zal geen nieuwe Star Wars meer kijken. Ben afgehaakt, Disney heeft de franchise verpest. Ik vond de Disney star wars films zo slecht dat ik Ep 9 nog niet eens heb gezien. En daar heb ik ook nog steeds geen zin in.

Master Of Films

Avatar

Er is een kleine uitzondering. Namelijk The Mandalorian. Niet bepaald de wederopstanding van Star Wars. Maar zelfs matig tot voldoende is meer dan goed genoeg wat ze bij de Disney fabriek uitstampten.

adofmirosch "Ik vond de Disney star wars films zo slecht dat ik Ep 9 nog niet eens heb gezien."
Ik zou je van harte willen aanraden om geen enkele blik te gunnen op The Fall of Skywalker.

BillySavastano

Avatar

@ Adof, je mist niks.. Ik was ook nieuwsgierig naar hoe disney het na TLJ weer recht ging breien. Maar eerlijk nu denk ik zelfs dat ze het beter bij TLJ hadden kunnen laten en die als einde hadden kunnen gebruiken. Vooral met dat einde zo met Luke, dat was uiteindelijk beter geweest dan die fuck up ep 9 er nog achter aan

Gigan72

Avatar

Het grootste probleem voor Star Wars is Kathleen Kennedy.

SteefL

Avatar

Het trieste is dat de fout om geen totaalplan te hebben voor een TRILOGIE bij amateurfilm uit 1950 past en niet bij de ervaren filmwereld van nu. Echt te bizar voor woorden. Ben benieuwd wat andere filmmakers hiervan vinden. Heeft iemand ooit iets gelezen of gehoord daarover maybe?

Gigan72

Avatar

@steefl
Ik zou willen weten wat George Lucas er allemaal van vindt.

Pascal08

Avatar

Misschien kan hij dat doosje over zijn hoofd zetten zodat voor altijd het antwoord wegblijft.

Wilmar

Avatar

Rogue one en Solo vond ik beter te pruimen dan de laatste Star Wars film. Wat een chaotisch samenraapsel was dat. The Mandalorian vond ik daarentegen weer genieten, dus, misschien moeten ze de aandacht maar gaan verleggen naar televisie in plaats van bioscoopfilms.

centr1no

Avatar

SteefL "Ben benieuwd wat andere filmmakers hiervan vinden. Heeft iemand ooit iets gelezen of gehoord daarover maybe."
Niets van bekende of betrokken filmmakers, want niemand wil uit de gratie van Disney.
Ik heb een paar berichtjes gezien en één interview op Youtube die min of meer allemaal zeggen dat het in de basis een reeks aan slechte beslissingen zijn geweest die er toe hebben geleid dat er problemen ontstonden met re-writes en het filmschema.

Robbepost

Avatar

Ik vond The force awakens nog wel aardig. Rogue one ook wel.
De rest van de films vind ik troep en The Mandalorian ook maar matig.

GreenHornet

Avatar

Als ik het zo lees dan hadden ze nooit J.J. Abrams moeten vragen voor de films.

Sunspot

Avatar

Het heeft niks gebracht, behalve wat coole scenes met originele cast, maar dan nog verpest eigenlijk haha.

Had zoveel beter MOETEN zijn wat de franchise betreft.

Sunspot

Avatar

Disney fuckt wa tmij betreft alles, Spiderman, Star Wars, Marvel een grote zelfde saus.

Zelfs origineel materiaal durven ze niet meer origineel uit te brengen.

Daarom, waar zijn al die mensen die het zo goed vonden dat o.a. Fox overgenomen werd????

Als je beetje films kijkt, studio's kent, dan zou je dit al zien aankomen!

Disney moet minder invloed krijgen, want ze verpesten veel te veel al.

Ben heel dat Disney allang zat, als er al geoie films tussen zitten, dan is het altijd VEILIG, je weet wat je krijgt en dat is dus wat ik niet wil.

We zijn niet ALTIJD kind. Al die content hoort niet eens bij Disney.

Sunspot

Avatar

@Greenhornet

Hadden ze niet gemoeten, maar ja, JJ aBrahams, was toen de shit of zo, hoewel ik het neit zag in dfilms.

Kijk hoe hij ST een simpel actievehikel heeft gemaakt, totaal niks bijzonders, Star Wars, gewoon kopie, op safe.

Juist zo een gast meot je nie thebben wat dit soort franchises betreft.

Zo overrated die gast

RoberPaulsen

Avatar

Goed artikel! Die Abrams heeft er eigenlijk een bende van gemaakt en voor Johnson was er eigenlijk geen eer aan te behalen. Uiteindelijk moest Abrams zelf zijn bende opruimen

Jeroenevertp

Avatar

Ze hebben er een bende van gemaakt !

Toen ik een klein jongetje was had je alléén deel 4, 5 en 6. Volgens zeggen waren de andere "hoofdstukken" zogenaamd onverfilmbaar. (Bestonden deze al in comics of als scrips of moest het nog geschreven worden ?)
Daarna kreeg je Episode 1 en 2. Die waren erg leuk, maar het probleem was dat er in deel 3 nog waanzinnig veel moest gebeuren om het uiteindelijk op deel 4 te kunnen laten aansluiten. Dan krijg je dus al weer een warrig verhaal, en de manier waarop het verhaal gebracht wordt heeft daaronder te lijden. Ook viel het me op dat er karakters gelanceerd worden in deel 1 tm. 3 waar in de latere delen niet over gesproken wordt. Dat is vreemd. Dan krijg je toch een soort retcon-gevoel.

Ik geloof dat ik deel 7 nog gezien heb, en deel 8 met een half oog, maar ik vind het gewoon niet interessant genoeg.

Ik begrijp nu dat een nieuwe trilogie de boel weer moet gaan "rechttrekken" ? Waar zijn ze nou mee bezig ......

Ik heb altijd gevonden dat je Star Wars alléén goed kunt volgen wanneer je vooraf op de hoogte bent van het bronmateriaal. Anders niet. Alle verhoudingen, alle conflicten die er zijn worden niet of nauwelijks uitgelegd. Iedereen heeft ruzie met iedereen maar het hoe en waarom wordt niet duidelijk. Ik ben inmiddels ook afgehaakt. Ik hoef eventuele vervolgfilms niet meer te zien.

Het valt me trouwens op dat je nauwelijks kritiek mag hebben op Star Wars. Je wordt geacht álles goed te vinden ! (Anders begrijp je het zogenaamd niet of heb je geen niveau) Ook iedereen die betrokken is geweest bij alle projecten durft geen kritiek te leveren uit angst dat je bij Disney uit de gratie valt.

shellghost

Avatar

Ze hadden J.J. alle films moeten laten maken. Dan had je een coherent verhaal gehad. Dat verhicel van Johnson had nooit gemaakt mogen worden. Dat mag Kathleen Kennedy zich zeker aanrekenen.

Master Of Films

Avatar

Jeroenevertp "Ook viel het me op dat er karakters gelanceerd worden in deel 1 tm. 3 waar in de latere delen niet over gesproken wordt. Dat is vreemd. Dan krijg je toch een soort retcon-gevoel."
Niks vreemds aan.
Even rekening houden dat episode 4 zo'n 30 jaar later begint. Daarbij kijkt de OT voornamelijk meer uit Luke perspectief. Het is zijn verhaal. Zijn doel is om zijn vader te verlossen van het kwaad, zodat Luke en zijn vader gered kunnen worden van Palpatine's macht.

Jeroenevertp "Ook iedereen die betrokken is geweest bij alle projecten durft geen kritiek te leveren uit angst dat je bij Disney uit de gratie valt."
Langzamerhand merk je dat bepaalde acteurs van de Star Wars Disney reeks toch kritiek uiten. Weliswaar op eieren lopen. Zelfs de hypocriete shillmedia (voornamelijk degene die TLJ in de hemel prijzen) durft nu wel iets kritischer te zijn.

centr1no

Avatar

Sunspot "Daarom, waar zijn al die mensen die het zo goed vonden dat o.a. Fox overgenomen werd????"
Waren die er dan?
Sunspot "Disney fuckt wa tmij betreft alles, Spiderman, Star Wars, Marvel een grote zelfde saus. Als je beetje films kijkt, studio's kent, dan zou je dit al zien aankomen!"
Nou nee. Ik weet niet wat je precies bedoelt met saus maar Disney heeft Pixar en Marvel grotendeels hun eigen ding laten doen en later met Star Wars ook. Het enige verschil is dat Pixar en Marvel wisten waar ze mee bezig waren.
Master Of Films "Langzamerhand merk je dat bepaalde acteurs van de Star Wars Disney reeks toch kritiek uiten. "
Enkel degenen die zeker zijn dat ze nooit (meer) voor Disney zullen of willen werken.
Bij critici en andere prominenten lijkt er wel een bepaalde Disney moeheid of in ieder geval een dalende angst of respect merkbaar te zijn. Waarschijnlijk omdat de laatste tijd steeds meer doorschemert dat het familievriendelijke imago (uiteraard) poppenkast is.
Het ontslaan van 28000 mensen omdat de parken amper bezoekers trekken in deze tijd zal zeker niet bijdragen aan het 'familievriendelijke' imago.

Goku32

Avatar

Ik vond de eerste nog wel grappig. Maar de 2 vervolg films waren echt een aanfluiting voor starwars. Want hoe willen ze dit nu goed maken

NieuwsFilm

meest populair