Grootste bioscoopexploitant ter wereld in serieuze problemen

Grootste bioscoopexploitant ter wereld in serieuze problemen

Het begin van het einde waar iedereen voor vreest?

Gisteren zijn in Nederland de nieuwe overheidsregels bekend gemaakt met betrekking tot de bestrijding van het Covid-19 virus. Bij ons lijken de bioscopen nog adem te hebben, maar aan de andere kant van de Atlantische oceaan hangen hele donkere wolken...

AMC Theaters, de grootste bioscoopexploitant ter wereld, maakte gisteren openbaar dat hun financiën zo goed als uitgedroogd zijn tegen het einde van 2020 of begin 2021 als de huidige trends aanhouden. De opkomst in Amerikaanse vestigingen is de laatste maanden met 85% gedaald.

Het laatste kwartaal van dit jaar brengt geen grote titels meer voort en het aantal betalende bezoekers blijft ook nog steeds dalen. Het bedrijf begint straks aan hun laatste liquiditeitsbronnen om te overleven.

Tot die maatregelen behoren aanvullende financiering met zowel vreemd als eigen vermogen, mogelijke verkoop van activa, regelingen met zakenpartners en minderheidsinvesteringen in het aandelenkapitaal.

Aftellen lijkt begonnen
Men is natuurlijk eveneens niet blij met de onlangs genomen beslissing van Disney om potentiële publiekstrekker Soul van de kalender (20 november) te halen ten gunste van een Kerstrelease op Disney+.

De 'International Union Of Cinemas' heeft eerder deze week een verklaring afgelegd en gewaarschuwd: "Tegen de tijd dat sommige studio's besluiten dat het moment rijp genoeg is om hun films weer uit te gaan brengen, kan het al definitief te laat zijn voor veel bioscopen".

De vraag is: Hoe lang gaan andere grote ketens als Pathé, Cineville, Vue en Kinepolis (waar we in Nederland gebruik van maken) dit overleven?

NieuwsFilm

meest populair