Algemeen

'Borat'-vervolg aangeklaagd voor antisemitische scène

Regisseur Jason Woliner zegt dat het verhaal niet klopt.

door Wouter Drummen om 15:57 in Algemeen
In de eerste Borat film zaten best wel wat controversiële scènes en het lijkt erop dat het vervolg, Borat Subsequent Moviefilm, op dat vlak niet veel anders zal zijn. De sequel is namelijk nog niet verschenen of er is al een rechtszaak aangespannen tegen de makers.

Het gaat om een scène waarin Borat (natuurlijk weer gespeeld door Sacha Baron Cohen) praat met Judith Dim Evans, een joodse vrouw die de Holocaust heeft overleefd. Tijdens het gesprek gebruikt hij antisemitische taal, iets wat sommige mensen te ver vinden gaan.

Van kwaad tot erger
Daar blijft het echter niet bij. Evans is ondertussen overleden en werd volgens haar nabestaanden niet eens ingelicht over de satirische aard van de scène. Regisseur Jason Woliner beweert echter dat ze wel op de hoogte werd gebracht. Cohen zou dan blijkbaar ook, uit respect voor Evans, zijn traditie om spontane reacties van mensen uit te lokken gebroken hebben en meteen verteld hebben dat het ging om een film.

Eerbetoon
Verder zou de film aan Evans zijn opgedragen en zou de distributeur Amazon Prime, op vraag van Cohen, een manier voorzien waarop kijkers naar een verhaal van Evans kunnen luisteren om erachter te komen wat er met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Joost van den Heuvel

Avatar

Wat een onzin. Hij komt uit een Joodse familie en bij alles wat ie in die films zegt en doet, bedoelt hij precies het tegenovergestelde.

Nja, vooruit. Deze persoon is overleden, dus daar is wel iets van te zeggen.

RoberPaulsen

Avatar

De familie ruikt gewoon geld

Spider-fan

Avatar

Het lijkt wel of dat 'ik ben zelf Joods, dus ik mag wel grappen over Joden maken' vrij algemeen geaccepteerd is. Want zelfs een intelligent iemand als Isaac Asimov gebruikte dat als excuus als hij moppen vertelde.

chefry1983

Avatar

^
Je mag altijd een grap maken over je eigen bevolkingsgroep.
Nu mag een zwart persoon in Amerika wel het N woord gebruiken en een blanke Amerikaan mag dat niet zeggen.

Spider-fan

Avatar

chefry1983:

En in zekere zin is dat vreemd, want daarmee beledig je dus wel mensen in je eigen bevolkingsgroep die niet vinden dat dat kan.

Judge

Avatar

Joh, het is weer een hoop blabla. Niks aan de hand. Ben benieuwd naar dit nieuwe Cohen vehikel.

Moviemagic

Avatar

Spider-fan. Ik vind dat je gelijk hebt. Zelf iets zijn mag geen disclaimer zijn om een ander te beledigen.

Het zou raar zijn als bijvoorbeeld iemand die je niet kent je beledigt op bijvoorbeeld huidskleur omdat die ook die huidskleur heeft. Moet je dan bijvoorbeeld ook maar slikken als je overgewicht hebt dat een vreemde corpulent persoon je hierop beledigt.

Artificialis

Avatar

Spider-fan "Het lijkt wel of dat 'ik ben zelf Joods, dus ik mag wel grappen over Joden maken' vrij algemeen geaccepteerd is."

Uh ja? Het zou ook geaccepteerd moeten zijn dat niet-Joden grappen over Joden maken. Of over andere bevolkingsgroepen. En andersom. Dat hoort bij een open en vrije samenleving.

GreenHornet

Avatar

Joden kunnen het niet hebben als je als Jood er grappen over maakt.

Kijk maar naar Het Israël van Heertje en Bromet

Spider-fan

Avatar

Artificialis:

Die grappen over bepaalde bevolkingsgroepen berusten op racisme en/of vooroordelen. Zoals in onze moppen een Belg altijd dom is en van patat houdt, of een Nederlander wordt altijd als gierig gezien. Het hangt ervan af hoe ernstig je die grappen opneemt, maar het haalt die vooroordelen niet weg, maar blijft ze steeds bevestigen.

Artificialis

Avatar

Spider-fan "Die grappen over bepaalde bevolkingsgroepen berusten op racisme en/of vooroordelen. Zoals in onze moppen een Belg altijd dom is en van patat houdt, of een Nederlander wordt altijd als gierig gezien. Het hangt ervan af hoe ernstig je die grappen opneemt, maar het haalt die vooroordelen niet weg, maar blijft ze steeds bevestigen."

Heel vervelend inderdaad. En? Wat nu? Alles wat mensen kwetsend, beledigend, racistisch en stereotyperend ervaren maar niet meer openbaar zeggen? Dan kan ik ook wel even een lijstje gaan samenstellen met alles wat ik beledigend vind.

kokosnoot

Avatar

De rechter heeft uiteindelijk het laatste woord! Maar ik verwacht een redelijke kans dat de rechter die scene gaat blokken op wens van de nabestaanden. Tenzij de nabestaanden gevoelig zijn voor klinkende munt ofwel een schikking. Waarvan ik weer verwacht dat Borat dat ok vindt mits het bedrag redelijk blijft.

Spider-fan

Avatar

Artificialis:

Er zal altijd een groep zijn die het wel oké vindt en een groep die het niet goed vindt. Dus er zal altijd controverse over bestaan. De grens tussen een racistische grap en echt racisme kan dun zijn, racisten zullen ook racistische grappen maken. Een grap kun je opvatten als niets meer dan even lachen, maar er kan ook een lading onder zitten.
Je creëert geen open en vrije samenleving door beledigende dingen over elkaar te zeggen - eerder afstand tussen verschillende groepen in de samenleving. Het hangt heel erg af van de context en manier waarop het gezegd wordt en wat er precies gezegd wordt. Humor kan gewoon heel verschillend opgevat worden.
En zet bijvoorbeeld maar eens geen smiley bij een grap die je maakt op internet en het zal lijken of je dat serieus bedoelt.

Artificialis

Avatar

Spider-fan "Je creëert geen open en vrije samenleving door beledigende dingen over elkaar te zeggen - eerder afstand tussen verschillende groepen in de samenleving."

Ik kan mij vinden in alles wat je zegt, behalve dit. Wanneer je geen beledigende dingen over elkaar kunt zeggen is er domweg geen sprake van een open en vrije samenleving.

NieuwsFilm

meest populair