Algemeen

Halloween kijktip: 5 ondergewaardeerde horrorfilms die je allicht nog niet hebt gezien!

Met weinig nieuwe releases deze Halloween-periode, raden we deze vijf films aan die je mogelijk gemist hebt.

door Steven van der Vegt om 08:32 in Algemeen
Normaliter is deze (Halloween-)maand de filmperiode voor de horrorfanaten. Dit jaar valt dat echter tegen, omdat de grote releases in het genre haast allemaal uitgesteld zijn. Om de liefhebber toch een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Er zijn altijd wel die horrorfilms die goed vielen bij de critici en/of de liefhebbers van het genre, maar niet de grootste bekendheid verwierven rond de tijd van hun release. We hebben vijf van dit soort horrorfilms, allen uitgebracht in de afgelopen vijftien jaar, voor jullie op een rijtje gezet. Zo hebben jullie hopelijk toch nog wat Halloween-kijkvoer in dit schaarstejaar.

Hush
Inmiddels is de naam Mike Flanagan al in meer huishoudens bekend dankzij The Haunting of Hill House en Doctor Sleep. Enkele jaren eerder maakte hij echter al een uitmuntende horrorfilm over een dove schrijfster die in een bos woont en door een gemaskerde man belaagd wordt. Net zoals de andere werken van deze horrorfilmmaker, is deze absoluut de moeite waard. Het voordeel is dat deze film van Netflix is, dus met een abonnement kan je deze al meteen gaan kijken.


[REC]
Deze Spaanse horrorfilm is de oudste op deze lijst, maar heeft niets aan impact verloren. Een verslaggeefster gaat samen met haar cameraman een avond op pad met de brandweer, maar komt plots in een appartementencomplex vast te zitten met mensen die door een virus helemaal doordraaien. En voorbeeld van hoe 'found footage horror' wél kan werken, maar die vast nog niet iedereen gezien heeft.


The House of the Devil
Alhoewel deze indie-horror uit 2009 stamt, is het een grote liefdesbrief aan de jaren '80. Niet alleen speelt de film zich in dat decennium af, maar het werd zelfs op oude 16mm-camera's opgenomen. In de film moet een studente voor oppas spelen, echter blijkt het niet om een kind maar om een vreemde oude vrouw te gaan. Langzaam lijkt deze makkelijke klus meer en meer te ontsporen. Ideaal voor de liefhebbers van een slow-burn en oude 80's horror.


You're Next
Een vermakelijke en sterke horrorfilm, die in de tijd dat hij verscheen niet de verdiende aandacht kreeg. Een familiereünie loopt volledig uit de hand wanneer een groep indringers met dierenmaskers het feestje komt verstoren. Een horrorfilm met de nodige zwarte humor die de invalshoek van een 'home invasion thriller' kiest. En alhoewel het concept bekend klinkt, overstijgt hij de gemiddelde horrorfilm, mede dankzij de eigen stijl en bravoure van de makers.


Kill List
Deze film scoorde indertijd wel goed bij de critici, maar wist geen groot publiek te bereiken. Een ex-militair, die aan de slag is gegaan als huurmoordenaar, heeft het bijltje erbij neergelegd na een mislukte klus. Op aandringen van zijn voormalig partner neemt hij toch weer een ogenschijnlijk makkelijke klus aan, die het tweetal echter in een donkere en vreemde wereld brengt. Een heftige film die begint als een dramatische thriller en uitmond in een van de meest duistere horrorfilms van de afgelopen jaren.


Natuurlijk zijn er in deze periode nog veel meer ondergewaardeerde horrorfilms uitgebracht die allicht niet iedereen gezien heeft, dus laat vooral je eigen kijktips achter.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Crush

Avatar

5 sterke films! Die Kill List is idd pure waanzin naar het einde toe.
Eentje die ik elke Halloweenperiode bekijk: Altered, van 1 van de regisseurs van de originele The Blair Witch. Onderschat filmpje...

Gigan72

Avatar

Rec is echt heel goed ( deel 2 is ook erg goed )
De rest is wel ok

Fluffer

Avatar

Allemaal gezien en allemaal goed behalve Hush ,ik vind Mike Flanagan serieus overschat als regisseur.
Kill list heeft een toch wel schokkend einde.

Spider-fan

Avatar

You're Next vind ik de beste van deze (tamelijk willekeurige) lijst.

Ik vind van Flanagan's zelfgeschreven/bedachte films Oculus de beste. Maar ik vind hem vooral goed in adaptaties (van King, Jackson, James). Doctor Sleep vind ik de beste King-film in een lange tijd, en Gerald's Game was ook al behoorlijk goed. Ik hoop dat hij met Revival, wederom een intrigerend King-verhaal (sterk geïnspireerd door Frankenstein, met een flinke dosis Lovecraft/Bloch), zij het met een niet bijster sterke ontknoping, ook weer iets bijzonders weet te doen.

Wat me bij Doctor Sleep vooral opvalt en wat het heel sterk maakt, is dat hij het boek weliswaar sterk heeft moeten inkorten en veranderd, maar ook bepaalde dingen verklaart die in het boek niet uitgelegd werden - bijvoorbeeld waarom dat schoolbord eigenlijk in Dan's kamer was.

Sunspot

Avatar

Geen van gezien geloof ik, maar ben ook beetje gekapt, veel te veel geprobeerd, recensies van vooral kijker, maar 9 van de 10 keer gewoon teleurstellend, wat spanning, engheid betreft

kokosnoot

Avatar

Ken alleen rec die is best wel ok.

Sunspot

Avatar

^

Oh ja, Rec wel gezien, 1e deel, was oke

NieuwsFilm