Algemeen

Taika Waititi ondersteunt Navajo-filmmaker

Voor de regisseur bestaat er meer dan blockbusters en grote zakken geld.

door Timothy van Damme om 12:19 in Algemeen
Regisseur Taika Waititi is in korte tijd uitgegroeid tot één van de populairste filmmakers van Hollywood. Maar dat betekent niet dat hij zijn principes overboord gooit.

Naast enorme blockbusters als Thor: Ragnarok wil Waititi zich blijven inzetten voor films die hij belangrijk vindt. Daarom zal hij Frybread Face and Me bijstaan als producent.

Voorouders
Het verhaal draait om twee jongvolwassen Navajo-neven. Zij komen uit verschillende werelden, maar groeien naar elkaar toe tijdens een zomer schapenhoeden op de ranch van hun grootmoeder. Daar leren ze niet alleen meer over zichzelf, maar ook over hun voorouders.

Deze deels autobiografische film is één van de tien geselecteerde projecten uit een speciale workshop van het Sundance Festival. Regisseur van dienst is Billy Luther, afstammeling van de Navajo- en Hopi-stammen. Het wordt - na diverse shorts en documentaires - zijn speelfilmdebuut.

Aandacht
Dat Waititi zich juist achter dit project schaart, is niet heel gek. Zelf is de filmmaker Maori, een volk dat in Nieuw-Zeeland een zelfde status heeft als de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten. In zijn vroege werk Boy was dat bijvoorbeeld een belangrijk thema. Daarnaast probeert hij ook in zijn films rollen te creëren voor Maori acteurs.

Met zijn verbintenis hoopt Waititi dat Frybread Face and Me meer aandacht krijgt dan normaal misschien het geval zou zijn. We zullen de komende tijd zien of dit ook gaat gebeuren.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair