James Bond-legende Sean Connery is op 90-jarige leeftijd overleden

James Bond-legende Sean Connery is op 90-jarige leeftijd overleden

Sean Connery speelde zevenmaal (!) James Bond.

De Schotse acteur Sean Connery is overleden. Hij staat het best bekend om zijn werk als James Bond en werd de eerste die de spion naar het witte doek bracht. Hij was maar liefst zeven keer te zien in de films. Connery werd 90 jaar oud.

De acteur was decennialang te zien op het witte doek. Niet alleen in de Bond-franchise, maar ook in films als The Hunt for Red October, Indiana Jones and the Last Crusade en in The Rock. Maar zijn bekendste rol is natuurlijk ide van 007, en velen noemen de acteur nog altijd als de beste Bond in de geschiedenis.

Dr. No
Connery debuteerde in 1962 als James Bond, in de film Dr. No. Zijn werk beïnvloedde zelfs de wijze waarop Ian Fleming keek naar zijn personage en gaf hem een soort humor dat het personage in de eerste boeken niet had. Dat baseerde Fleming op Connery, die de rol een zekere flair gaf.

De acteercarrière van Connery begon in de jaren vijftig, toen hij wat bijrollen kreeg. Langzaamaan wist hij steeds betere rollen te krijgen, en zijn doorbraak was natuurlijk de rol van James Bond. In eerste instantie was hij vijfmaal te zien als James Bond, met You Only Live Twice uit 1967 als laatste film. Maar in 1971 keerde hij terug voor Diamonds Are Forever en in 1983 voor Never Say Never Again.

De Schot kreeg in 1988 pas een Academy Award, voor zijn bijrol als Ierse agent in de film The Untouchables. In die jaren won hij ook twee keer een Bafta-award en drie keer een Golden Globe. In 2000 werd hij geridderd door Queen Elizabeth II.

Laatste film
De laatste film waarin Sean Connery te zien was, is The League of Extraordinary Gentlemen uit 2003. Hij wist naar eigen zeggen al tijdens de opnames dat het niets zou worden. Daarna had hij het gehad met acteerwerk, met name omdat hij er tijdens de editing alles aan deed om de film te redden. De acteur was wel klaar met de stress.

Toch probeerden Hollywood-regisseurs regelmatig om Connery te verleiden tot een terugkeer. Zo kreeg hij de rol van Gandalf in de Lord of the Rings-films aangeboden, maar wees hij deze af omdat hij het scenario niet begreep. Ook kreeg hij de rol van de Architect aangeboden in The Matrix-trilogie.

De op 25 augustus 1930 geboren acteur leefde zijn laatste jaren vooral op New Providence Island in de Bahamas. Hij werd 90 jaar oud.

NieuwsFilm

meest populair