The League of Extraordinary Gentlemen (2003)

Prepare for the Extraordinary

Afhankelijk van wat je aanspreekt is er genoeg te beleven aan [i]LXG[/i].
play

4,8 details

  • 110 Min
  • Actie
  • Fantasy
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
  • Tsjechië
  • Verenigd Koninkrijk
110 Min Verenigde Staten

Werelds grootste avonturier, Allan Quartermain (Sean Connery), leidt een legio individuen met legendarische krachten, de zogeheten League Of Extraordinary Gentlemen. Deze bijzondere groep wordt gevormd door; Kapitein Nemo, dracula vampier Mina Harker, de onzichtbare man Rodney Skinner, de Amerikaanse geheim agent Sawyer, Dorian Gray en Dr. Jekyll/Mr. Hyde. Ook al zijn ze allen van nature individualisten, ze zijn genoodzaakt op elkaar te vertrouwen om binnen 96 uur de wereld van zijn ondergang te redden....

Regie
Stephen Norrington
Cast
Sean Connery, Jason Flemyng, Stuart Townsend, Richard Roxburgh, Max Ryan, Shane West, Tony Curran, David Hemmings, Peta Wilson, Tom Goodman-Hill, Naseeruddin Shah, Terry O'Neill, Robert Willox, Robert Orr, Rudolf Pellar.
Budget
$ 78.000.000
Opbrengst
$ 179.265.204
Release
11.07.2003

Filmtotaal Recensie

Een buitengewoon lange naam voor een comicverfilming, ‘The League of Extraordinary Gentlemen’ (gelukkig is ‘LXG’ ook toegestaan). Meestal kunnen de films in dit momenteel zo enorm populaire genre wel met één woord toe: Superman, Batman, Spider-Man, Hulk, X-Men. Maar LXG is naar eigen zeggen ook geen verfilming van een comic, maar van een ‘graphic novel’. Dat heeft een iets literairdere bijklank, en dat is in dit geval wel een beetje terecht, want het bronmateriaal voor LXG bestaat uit de onvervalste evergreens van de 19de eeuwse literatuur: The Picture of Dorian Gray, 20.000 Mijlen onder Zee (Vingt Mille Lieues sous Les Mers), Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Dracula, The Adventures of Tom Sawyer, Allan Quatermain, The Invisible Man. De film kent zelfs nog korte verwijzingen naar Moby Dick, Sherlock Holmes en de detectiveverhalen van Edgar Allan Poe. In LXG bewonen de figuren uit deze klassiekers hetzelfde universum, en in sommige gevallen zijn het zelfs bekenden van elkaar.

LXG speelt zich af in 1899. De wereld is in rep en roer omdat een internationale superschurk genaamd The Phantom door heel Europa aanslagen pleegt, wetenschappers ontvoert en nationale banken berooft, daarbij gebruik makend van ongekend geavanceerd wapentuig als tanks en raketwerpers. Verscheidene landen beschuldigen elkaar ervan achter de aanslagen te zitten en dreigen elkaar de oorlog te verklaren. Om dat te voorkomen en The Phantom te stoppen wordt een gezelschap samengesteld van buitengewone individuen, superhelden avant la lettre: de onsterfelijke dandy Dorian Gray, de onzichtbare dief Skinner, de vampirella Mina Harker, de geniale en puissant rijke Kapitein Nemo, die een eigen leger heeft, Dr Jekyll (en zijn monsterlijke alter ego Mr. Hyde), de Amerikaanse geheim agent (?) Tom Sawyer, en last but not least de avonturier Allan Quatermain (Sean Connery). Quatermain, een kruising tussen Indiana Jones en Indy’s vader, wordt gerecruteerd in Afrika en naar Londen geroepen door iemand die zich M noemt (…juist ja). M verenigt hem met de rest van de League en stelt hen een opdracht: The Phantom vinden en hem tegenhouden voordat hij in Venetië een conferentie van regeringsleiders kan saboteren, om zo een oorlog van ongekende omvang te ontketenen.

Quatermain neemt de leiding van het gezelschap op zich en in Nemo’s beroemde onderzeeër de Nautilus (een gigantisch, schitterend ontworpen fantasievoertuig) gaan ze op weg naar Venetië. Op het nippertje weten ze de stad te redden van totale ondergang, in een wat onduidelijke scène die voornamelijk bedoeld lijkt om Tom Sawyer in een grote witte auto door de stad te laten scheuren, zodat hij zijn meerwaarde voor de League kan bewijzen. Maar pas daarna blijken de ware bedoelingen van The Phantom (die, alweer à la James Bond, netjes zijn complete meesterplan uiteenzet tegenover onze helden) en zien Quatermain en de zijnen zich voor een nieuw, veel groter gevaar gesteld.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

The League of Extraordinary Gentlemen Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

johnwayne

"...Zeer teleurstellende film. Jammer dat dit de laatste film met Sean Connery is, hij heeft een beter s......"

Tarkus

"...Ondanks de wat mindere special effects, vooral de explosies en het vuur, is dit toch wel een goede f......"

Smoetsel

"...Hij klinkt wel interessant,ga hem wel kijken denk ik, net terug van vakantie, dus vanavond lekker vo......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The League of Extraordinary Gentlemen

acties