Recensie

The League of Extraordinary Gentlemen (2003)

Afhankelijk van wat je aanspreekt is er genoeg te beleven aan [i]LXG[/i].

door Kenji Stamet om 12:59 in RECENSIES
The League of Extraordinary Gentlemen poster
Een buitengewoon lange naam voor een comicverfilming, ‘The League of Extraordinary Gentlemen’ (gelukkig is ‘LXG’ ook toegestaan). Meestal kunnen de films in dit momenteel zo enorm populaire genre wel met één woord toe: Superman, Batman, Spider-Man, Hulk, X-Men. Maar LXG is naar eigen zeggen ook geen verfilming van een comic, maar van een ‘graphic novel’. Dat heeft een iets literairdere bijklank, en dat is in dit geval wel een beetje terecht, want het bronmateriaal voor LXG bestaat uit de onvervalste evergreens van de 19de eeuwse literatuur: The Picture of Dorian Gray, 20.000 Mijlen onder Zee (Vingt Mille Lieues sous Les Mers), Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Dracula, The Adventures of Tom Sawyer, Allan Quatermain, The Invisible Man. De film kent zelfs nog korte verwijzingen naar Moby Dick, Sherlock Holmes en de detectiveverhalen van Edgar Allan Poe. In LXG bewonen de figuren uit deze klassiekers hetzelfde universum, en in sommige gevallen zijn het zelfs bekenden van elkaar.

LXG speelt zich af in 1899. De wereld is in rep en roer omdat een internationale superschurk genaamd The Phantom door heel Europa aanslagen pleegt, wetenschappers ontvoert en nationale banken berooft, daarbij gebruik makend van ongekend geavanceerd wapentuig als tanks en raketwerpers. Verscheidene landen beschuldigen elkaar ervan achter de aanslagen te zitten en dreigen elkaar de oorlog te verklaren. Om dat te voorkomen en The Phantom te stoppen wordt een gezelschap samengesteld van buitengewone individuen, superhelden avant la lettre: de onsterfelijke dandy Dorian Gray, de onzichtbare dief Skinner, de vampirella Mina Harker, de geniale en puissant rijke Kapitein Nemo, die een eigen leger heeft, Dr Jekyll (en zijn monsterlijke alter ego Mr. Hyde), de Amerikaanse geheim agent (?) Tom Sawyer, en last but not least de avonturier Allan Quatermain (Sean Connery). Quatermain, een kruising tussen Indiana Jones en Indy’s vader, wordt gerecruteerd in Afrika en naar Londen geroepen door iemand die zich M noemt (…juist ja). M verenigt hem met de rest van de League en stelt hen een opdracht: The Phantom vinden en hem tegenhouden voordat hij in Venetië een conferentie van regeringsleiders kan saboteren, om zo een oorlog van ongekende omvang te ontketenen.
Quatermain neemt de leiding van het gezelschap op zich en in Nemo’s beroemde onderzeeër de Nautilus (een gigantisch, schitterend ontworpen fantasievoertuig) gaan ze op weg naar Venetië. Op het nippertje weten ze de stad te redden van totale ondergang, in een wat onduidelijke scène die voornamelijk bedoeld lijkt om Tom Sawyer in een grote witte auto door de stad te laten scheuren, zodat hij zijn meerwaarde voor de League kan bewijzen. Maar pas daarna blijken de ware bedoelingen van The Phantom (die, alweer à la James Bond, netjes zijn complete meesterplan uiteenzet tegenover onze helden) en zien Quatermain en de zijnen zich voor een nieuw, veel groter gevaar gesteld.

LXG is, ondanks de enigszins geslaagde pogingen om de film een literair tintje te geven, gewoon de zoveelste superheldenfilm van dit jaar, en jammer genoeg niet de beste. De leden van de League zelf spreken voldoende tot de verbeelding, met uitzondering van Nemo, hier een nogal koddig uitgedoste maharadja annex Kung Fu-meester, en Tom Sawyer, een verre van uitzonderlijke Amerikaanse jonge hond, die met de beste wil van de wereld niet tot welke League of Extraordinary Gentlemen dan ook gerekend kan worden. Sean Connery stelt gelukkig niet teleur als de pragmatische, ervaren Quatermain, en is nog energiek genoeg om overtuigend met schurken op de vuist te gaan. En Dorian Gray, Mina Harker en Jekyll/Hyde zijn met enig gevoel voor (psychologische) details tot leven gewekt.
Maar LXG mist een voor superheldenfilms absoluut cruciaal ingrediënt: een charismatische superschurk. The Phantom is een absolute miscast, en moet zelfs Tom Sawyer boven zich dulden wat uitstraling betreft. Hoewel zijn echte naam die van de aartsvader der superschurken is, weet de acteur die hem speelt bij lange na niet het bijbehorende duivelse cachet te benaderen, en dat nekt de film in hoge mate.

Het nodige spektakel in LXG is in orde, maar wordt door films als X2 en Hulk met gemak voorbijgestreefd. Aan de andere kant heeft LXG een goed verzorgde, creatieve aankleding, met als hoogtepunt de Nautilus, die gelukkig veel in beeld is. Met andere woorden: afhankelijk van wat je aanspreekt is er genoeg te beleven aan LXG, ook al gaat de film als aktiespektakel ten onder temidden van de stevige concurrentie dit jaar en betwijfel ik, ondanks het obligate open einde, of er ooit een opvolger zal komen.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Dyna18

Avatar

Heb net de film gezien. Op zich wel aardig om al die superhelden zo in een film bij elkaar te brengen. Al krijg je wel dat hierdoor iedereen maar beperkt zijn kunstje kan laten zien.
De super villain ontbreekt inderdaad wat de hele film toch naar beneden haalt.

Een 5.5/10

Check trouwens even de foto gallery op IMDB (http://us.imdb.com/gallery/ss/0311429). Daar zijn een stel zeer mooie 'character art' afbeeldingen te zien van al de personages (ook hier valt op dat de super villain mist, blijkbaar waren er al genoeg super helden in de film zodat er voor 1 meer geen plaats meer was ;))

svw

Avatar

Ik heb hem gisteren ook gezien, leuke film, maar ook niet veel meer dan dat. Staat ook hoog in mijn lijstje ongeloofwaardige films, met nogal wat onzinnige scenes. Met een giga-onderzeeër door Venetië varen is al ongeloofwaardig, maar er met een auto doorheen racen :?

Twee dingen vielen mij in het bijzonder op. Allereesrt de erg wisselende kwaliteit van de FX. Skinner (wanneer enigzins zichtbaar) is geweldig gedaan, en ook Mr Hyde en Mina Harker's trucje zijn mooi "gemaakt". De meeste andere effecten, zoals de explosies, het instorten van Venetië, de tweede "Mr Hyde", maar vooral ook de buitenkant van de Nautilus zagen eruit als in een computerspel van een jaar of wat geleden.

Daarnaast vond ik een aantal "nieuwtjes" nogal misplaatst qua stijl. In een tijd dat (toch al zeldzame) auto's er nog uitzien als een koets zonder paard is die witte limo, qua vormgeving de ultieme pooierbak uit de jaren '30, erg onwaarschijnlijk. Ook de tank (wel een mooie scene overigens), machinegeweren en geleide raketten uit de Nautilus passen qua uitvoering niet echt in het tijdsbeeld. De Nautilus zelf en het harnas met vlammenwerper passen wat dat betreft beter. In dit opzicht vind ik bijvoorbeeld Wild Wild West een stuk beter geslaagd, tuurlijk is die spin daar onzin, maar als ze zoiets gemaakt zouden hebben zou het er waarschijnlijk wel ongeveer zo uitgezien hebben.

Overigens wel leuk gedaan: het logo van 20th Century Fox in het begin zit wel heel erg naadloos verweven in de film...

Anoniem

Avatar

Ik vond het wel een leuke film! Ben een grote comic fanaat, maar deze graphic novel heb ik dus nooit gelezen. Toch maar eens aanschaffen. Het is inderdaad misschien niet de beste comic verfilming, maar het overtreft wel films als The Hulk en Blade. Deze film is zeker de moeite waard om te kijken! T+)

Agent-Smith

Avatar

Sean connery speelde goed in deze film echt toppie:Y

M1r4

Avatar

Ooooh...Stewart praat precies net zoals in "Queen of the Damned". Ik had hem al herkent voor ik zn gezicht zag.

Idd jammer dat de specialFX niet steeds even goed waren, was wel verwarrend Ik zou denken dat de Nautilus (Zo'n boot wil ik ook!) makkelijker is dan mr. Hyde (Is dat net echt of is het echt? Whooaaaa!).
Niet dat ik het uberhaupt na zou kunnen doen... Smiley face

The League of Extraordinary Gentlemen

acties