Blu-ray

'The Shining' en 'Doctor Sleep' - Zeer sterke Stephen King-films [Blu-ray]

De klassieker uit 1980 van Stanley Kubrick en het moderne vervolg uit 2019 van Mike Flanagan.

door Bram de Groot om 13:55 in Blu-ray
Regie: Stanley Kubrick en Mike Flanagan Cast: Verschillend | Speelduur: 119 | 151 minuten | Release: 1980 en 2019 | Recensie Doctor Sleep: 3,5 ster

In 1980 verscheen van filmmaker Stanley Kubrick de Stephen King-verfilming The Shining. Die iconische horrorfilm met Jack Nicholson als Jack Torrance kreeg verleden jaar een vervolg, gebaseerd op Kings Doctor Sleep uit 2013. In de gelijknamige film keerde zoon Danny Torrance terug, gespeeld door Ewan McGregor. Ondanks zwakke prestaties aan de box office, was er een goed ontvangst - ook zeker onder de fans van de boeken.

Met een productiebudget van rond de $50 miljoen haalde Doctor Sleep van regisseur Mike Flanagan slechts $72,3 miljoen op. Voor de thuisversies via onder meer streaming was vervolgens veel interesse. The Shining werd in 1980 gemaakt voor $19 miljoen en haalde tot op heden $46,2 miljoen op.

Beide films deden het bij de critici goed. The Shining staat op 84% op Rotten Tomatoes, met een 8.39/10 als gemiddelde beoordeling. Doctor Sleep staat op 77% met een 7.00/10. In beide gevallen was het publiek positiever.


In The Shining aanvaardt Jack Torrance een baan als winterverzorger voor een berghotel waar hij hemzelf, zijn vrouw en hun psychische jonge zoon tot de lente isoleert. Maar de opgeslagen energie van het hotel's slechte daden in het verleden begint Jack krankzinnig te maken.


In Doctor Sleep is Dan Torrance getekend door het trauma dat hij als kind in het Overlook Hotel heeft doorstaan. Hij komt oog in oog met de geesten uit het verleden wanneer hij Abra ontmoet, een moedige tiener die zijn hulp hard nodig heeft en die een krachtige, buitenzintuigelijke eigenschap bezit die de "shine" genoemd wordt.

4K UHD Blu-ray: The Shining & Doctor Sleep

Discs: 2 x 4K UHD | 2 x Blu-ray | Release: oktober 2020 | Beeld: 16 x 9 - The Shining: 1.78 : 1 & Doctor Sleep 1.85 : 1 | Geluid: o.a. Engels The Shining: DTS-HD 5.1 & Doctor Sleep Dolby Atmos | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5051889673057 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijven van deze 4K UHD uitgave zitten vastgeklikt in twee standaard zwarte 4K UHD Blu-ray keepcases, met daaromheen een insteekhoes. De achterkant onthult dat er een flink wat bonusmateriaal terug te vinden is op de uitgaven. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Als de twee 4K UHD's naast elkaar zouden worden vertoond dan is er uiteraard verschil in de kwaliteit van het beeld, nog los van dat de films een andere beeldverhouding hebben. The Shining komt namelijk uit 1980 en Doctor Sleep is een moderne film, uit 2019. In beide gevallen is de scherpte echter sterk en de kleuren pakkend. En eigenlijk is er maar weinig commentaar te leveren op de nagenoeg perfecte weergave.

Het geluid laat ook verschillen zien. The Shining komt met een wat basic DTS-HD 5.1 track en Doctor Sleep heeft een moderne Dolby Atmos (Dolby TrueHD) track. De eerste film heeft de pakkende muziek van Wendy Carlos en Rachel Elkind en Doctor Sleep kreeg muziek van The Newton Brothers, bekend van The Haunting of Hill House en Gerald's Game.

Bonusmateriaal

Beide uitgaven bevatten een aantal extra's. Op de uitgave van The Shining staat bijvoorbeeld de documentaire The Making of The Shining van ruim een half uur en een track met audiocommentaar. Doctor Sleep laat de featurettes From Shining to Sleep, The Making of Doctor Sleep: A New Vision en Return to The Overlook. De laatste uitgave bespraken we eerder.

Wat vind jij van The Shining en Doctor Sleep?

Heb jij genoten van deze Stephen King-verfilmingen? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

milo007

Avatar

Hoewel The Shining een klassieker is had ik toch het gevoel dat er meer mee gedaan kon worden.

Spider-fan

Avatar

milo007:

Probeer dan de Director's Cut. Ik heb de film altijd goed gevonden, maar de Director's Cut is echt een verbetering. Kubrick had hem ook alleen maar korter gemaakt omdat de film niet goed liep destijds in de bioscoop.

Monojaxx

Avatar

Dr. Sleep erg goed bevonden, the Shining eigelijk nooit echt wat gevonden.

kokosnoot

Avatar

Ik wil doctor sleep nog steeds zien.

Master Of Films

Avatar

Wat vind jij van The Shining

Een klassieker. Disclaimer: ik ben een Kubrick fanboy.

Wat vind jij van Doctor Sleep

Helemaal niet slecht. Mike Flanagan maakt iig mooie sfeervolle horrer films.

Van beide versies vind ik de langere director's cuts wel beter.

bestmovieman86

Avatar

The shining tergend traag en slecht verfilmd.
Dr. Sleep erg goed gedaan, Rose the hat perfect gecast

Fluffer

Avatar

The shining blijft natuurlijk goed , voor doctor sleep heb ik het niet echt.

NieuwsFilm

meest populair