'Star Wars': Dit is de roerige geschiedenis van de New Republic

'Star Wars': Dit is de roerige geschiedenis van de New Republic

De New Republic was het ook nooit gemakkelijk gemaakt.

We weten dankzij de televisieserie The Mandalorian weer iets over The New Republic in de Star Wars-franchise. Maar wat is er eigenlijk bekend over de opvolger van het Keizerrijk, en waarom verdween die goeddeels tegen de tijd dat we bij Star Wars: The Force Awakens aanbeland waren?

De burgeroorlog eindigde met de Battle of Jakku, waar de vloot van de New Republic clashte met het Keizerrijk. Daar wonnen de legers van de Republiek en werd het Keizerrijk ogenschijnlijk definitief verslagen. Oud-adviseur Mas Amedda van Palpatine tekende de Galactic Conccordance, om vrede naar het sterrenstelsel te brengen.

Fouten uit het verleden
De nieuwe republiek probeerde fouten uit het verleden zoveel mogelijk te vermijden, vooral als het aankwam op het centraliseren van de macht. Dat leidde ertoe dat elk systeem verantwoordelijk werd voor zijn eigen veiligheid en dat criminele bendes in het machtsvacuüm doken.

Dat zag Leia ook, en daarom wilde zij alvast een leger oprichten dat hier iets tegen kon doen. Alleen dat vermoeden werd niet gesteund in de nieuwe senaat, die haar oproepen negeerde. Verschillende werelden scheidden zich vervolgens af van de New Republic en voegden zich bij de First Order. Zij werkten samen met de meest loyale krachten van Palpatine, die zich na de Battle of Jakku verborgen hadden in de Unknown Regions.

Er bestond een prille vrede tussen de New Republic en de First Order, maar in het geheim werkte die laatste partij aan onder meer Starkiller Base. Daardoor kon ook meteen het Hosnian System vernietigd worden, waarmee het politiek leiderschap van de New Republic grotendeels uitgestorven was.

NieuwsFilm

meest populair