Algemeen

'The Dark Knight'-trilogie is nu niet meer te maken

Christopher Nolan gelooft niet dat hij nu nog die creatieve vrijheid zou krijgen.

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
Regisseur Christopher Nolan denkt niet dat de Dark Knight-trilogie nog gemaakt had kunnen worden tegenwoordig. Volgens hem was de creatieve vrijheid die hij bij het maken van de films kreeg, alleen mogelijk omdat filmstudio's nog niet te veel focus op superheldenfilms hadden liggen.

De trilogie is thematisch behoorlijk zwaar, maar wel bijzonder sterk en goed ontvangen. Van Warner Bros. kreeg Nolan niet alleen een budget van een kleine 200 miljoen dollar, maar ook creatieve vrijheid. De laatste Dark Knight-film kwam acht jaar geleden uit, in een heel ander filmklimaat.

Niet meer mogelijk
Nolan vertelde tijdens een interview dat hij de creatieve vrijheid die hij kreeg tijdens het maken van de Dark Knight-trilogie, nu niet meer verwacht en ook niet meer zal krijgen. Maar die vrijheid was wel keihard nodig toen hij de films maakte.

"Een voordeel dat we toen hadden, is dat je meer tijd kon nemen tussen vervolgen. Toen we Batman Begins maakten, wisten we niet dat we er nog een zouden maken en daar drie jaar voor nodig zouden hebben, en vervolgens vier jaar voor de volgende. We hadden de luxe van tijd. Het voelde niet als een machine, een commerciële machine voor de studio. Naarmate het genre succesvoller wordt, wordt de druk ook steeds groter. Het was gewoon de perfecte tijd om dit te maken."

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Gimli II

Avatar

Mijn favoriete deel van de trilogie is Batman Begins, want die had echt een goed verhaal en een goede sfeer. The Dark Knight is mijn minst favoriete deel, hoewel is de Joker erin wel kan waarderen.

baron nostalgia

Avatar

het 2de deel the dark knight is de aller beste film die ooit!!! is gemaakt maar dat komt voornamelijk door heath ledger als de joker

Fan1984

Avatar

Ja tuurlijk is the dark knight the best !!! Heat Ledger de beste joker ooit !!!
Batman/Bruce Wayne is ook de beste ooit vertolkt in deze trilogie door Christian Bale. (Slechste: Ben Affleck) de gehele verhaallijn als het pak zelf gewoon geweldig! ... ps: batman kan echt Superman niet aan! Superman wilde niet vechten in Batman V Superman, wat een onzin was dat zeg whahahaha. En dan die fans zeggen "hij heeft gewonnen" ????wij Superman fans weten wel beter ???? wat een komedie film was dat zeg whahaha ????

Pascal08

Avatar

Alle drie supervet alleen die Bane het stemmetje en de vertolking ervan zo jammer. Had graag een andere badguy gezien naast de dochter van Raz al ghul en dan een versie van Bane in de vorm van the Mountain van GOT een opgefokt monster zonder enige dialoog.

horizon

Avatar

Batman begins met afstand de beste. De enige film die doet denken aan Gotham wat betreft sfeer. De andere twee delen is gewoon standaard grote Amerikaanse stad.

Een tdk kende aantal matige momenten om echt top te zijn.

centr1no

Avatar

Als het gaat om een uitgestippelde route van films in een cinematic universe dan is het logisch dat er veel minder creatieve vrijheid mogelijk is. Dingen moeten op elkaar aansluiten en de stijl mag niet te veel afwijken van de andere films.
En aan wie geef je die creatieve vrijheid.
Als we bij de Batman films blijven; met Tim Burton of Chris Nolan kun je er in ieder geval wel op vertrouwen dat er genoeg creativiteit is.
Maar Matt Reeves voor een nieuwe reboot? In hoeverre zijn Cloverfield of de laatste Planet of the Apes films representatief?
En ook al krijgt een regisseur die vrijheid, dan is dat enkel zolang het de studio bevalt wat er met die vrijheid gedaan wordt.

leidenaar

Avatar

Dat Nolan dit zegt betekent niet dat het waar is. Denk eigenlijk dat het onzin is.
De nieuwe Batman film lijkt ook niet echt te passen in het huidige MCU klimaat en zelfs niet in het vrolijker geworden DCU klimaat. Reeves lijkt toch aardig zijn eigen ideeën te mogen uitvoeren.
Denk wel mede dankzij films als TDK en recent The Joker dat de studio’s niet per se meer familie films eisen.

Goku32

Avatar

Daar heeft deze man wel gelijk in, en als het wel gebeurd, dan zullen ze nooit zo goed zijn als de trilogie van toen

Rutherford

Avatar

TDK is de beste van de drie, maar Batman Begins is de beste Batman film.

Master Of Films

Avatar

kreeg Nolan niet alleen een budget van een kleine 200 miljoen dollar
Dat niemand hier over valt. Het is in deze COVID-19 tijden niet meer rendabel meer om zulke hoge budgetten uit te gaan geven. Een dure event film zoals Avengers: Endgame zal voorlopig wel het laatste zijn. Het is nog maar de vraag of Avatar 2 weggegooid geld is.

Een film met een budget zoals Joker zou wellicht meer een norm kunnen gaan worden.

Daarnaast hebben Universal, Warner, Disney & Paramount hun eigen streaming service. Techbedrijven zoals Amazon, Google en Apple zitten ook nog in die streaming pool.

Angelo1979

Avatar

Alle 3 de films zijn Smiley face

GreenHornet

Avatar

Na deel 3 vond ik de Batman reeks eigenlijk tegenvallen.

NieuwsFilm

meest populair