Algemeen

Bioscoopwereld reageert bijna agressief op schokkend besluit Warner Bros.

Even leek Warner Bros. nog de redder in nood.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Even leek Warner Bros. de redder in nood door als enige filmstudio een echte zomerblockbuster (Tenet) te releasen tijdens de coronacrisis. Met Wonder Woman 1984 verschijnt ook deze maand van de studio een kaskraker op het witte doek. Maar in één klap heeft Warner nu de grootste bioscoopketens tegen zich.

Disney kon al weinig goed meer doen bij de bioscopen doordat er een aantal grote bioscooptitels op Disney+ verschenen, maar Warner Bros. doet er nog een schepje bovenop. Alle films die in 2021 in de bioscoop (kunnen) verschijnen, komen ook direct op de streamingdienst HBO Max te staan.

"Agressieve voorwaarden"
De grote Amerikaanse bioscoopketens hebben geschokt gereageerd. Cinemark, de nummer drie in de States, reageerde via Deadline en lijkt te zeggen dat ze de situatie voorlopig aanzien maar het er duidelijk niet mee eens zijn.


"In het licht van de huidige omstandigheden nemen we 'film voor film' beslissingen voor de korte termijn. Op dit moment heeft Warner Bros. geen details verstrekt over het hybride distributiemodel van hun films uit 2021."

De grootste bioscoopketen AMC reageerde meer uitgesproken via baas Adam Aron. Hij gaf aan dat AMC alleen akkoord was met de deal dat Wonder Woman 1984 gelijk op HBO Max zou verschijnen. Dus niet dat dit met alle films in 2021 gaat gebeuren. Aron verwacht dat met de komst van de vaccins de bioscoopwereld weer snel kan floreren.


"Het is duidelijk dat Warner Media van plan is een aanzienlijk deel van de winstgevendheid van zijn filmstudio-divisie en die van zijn productiepartners en filmmakers op te offeren om de start van HBO Max te subsidiëren. Wat AMC betreft, we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Warner dit niet op onze kosten doet. We zullen agressief economische voorwaarden nastreven die ons bedrijf in stand houden."

Reactie Warner
"Ik geloof absoluut in de bioscopen. Ik zeg dat met overtuiging omdat ik weet dat de fans er om geven. Ik weet dat ik mezelf beschouw als een van de meer trouwe fans van de bioscoopervaring," zei Warner Media CEO tegen Deadline. "Ik denk gewoon dat ze nog decennia en nog veel langer zullen bestaat."

In 2021 verschijnen bioscoopfilms als Dune, The Matrix 4, The Suicide Squad en nog eens 14 grote titels gelijk op HBO Max.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

In de vorige HBO Max artikel sprak men over win-winsituatie voor iedereen. Hiermee worden de grote Amerikaanse bioscoopketens niet meegerekend, want het is aleen een win-winsituatie voor HBO Max en de Amerikaanse consumenten.

Bye bye exclusieve vertoning in de bioscopen. Universal was iig bereid om te kijken naar de resultaten van de openingsweekend om vervolgens een VOD-window te bepalen. Elke Universal film die in zijn openingsweekend vijftig miljoen US dollar of meer opbrengt, zal minstens vijf volledige weekenden of eenendertig dagen exclusief in de bioscopen te zien zijn. Dat is de deal die Universal maakte met AMC en Cinemark. Dus de bioscopen kunnen meeliften met financiele succes van Jurassic World: Dominion om maar iets op te noemen.

Mav Damian

Avatar

Is er geen mogelijkheid, om gewoon te wachten, voordat ze een heel jaar plannen om in de bioscopen en vod tegelijkertijd releasen. I.p.v gewoon de films die nu komende maanden moeten uitkomen gewoon tegelijk de bioscopen en vod te plaatsen. Want ik geloof dat we niet nog eens een heel jaar vol ellenden zitten met het virus.
Swat maakt niet uit en het is ook maar voor een jaar.

baron nostalgia

Avatar

Warner bros verwoest gewoon de hele bioscoop keten

Artificialis

Avatar

De ondergang van de bioscoopindustrie was bijna onvermijdelijk, maar dankzij de wereldwijde coronamaatregelen is dit nu een bewuste politieke beslissing geweest. Onderschat ook niet de psychologische gevolgen van een smetvreessamenleving. We zijn als honden afgericht om afstand te houden, looprichtingen te volgen, binnen te blijven en groepsevenementen te vermijden. Verplichte reserveringen en mondkapjes zijn ook niet motiverend. Wel mogen we straks tientallen streamingdiensten gaan aanschaffen om toegang tot alle nieuwe films te houden. Wereldleiders, jullie worden bedankt.

AlanSmithee

Avatar

^Ja, het was allemaal een complot van de wereldleiders om de bioscopen ten onder te laten gaan lol

Tijden veranderen, en daar zijn aanpassingen bij nodig. Bioscopen moeten ook niet gaan pretenderen dat de vaccinatie een wondermiddeltje gaat zijn dat alles meteen weer terug bij het oude brengt. Het weerhoudt misschien dat je zelf covid kunt krijgen, maar je kunt het nog altijd meedragen en op anderen overbrengen. Zal nog wel even duren voordat alles enigszins normaal is.

eltorro

Avatar

@baron nostalgia: Omdat ze dus als enige studio sowieso films in de bioscoop gaan uitbrengen verwoesten ze de bioscoop keten...

kokosnoot

Avatar

Ik ben benieuwd na corona, hoe de filmstudio's dan omgaan met de bios. Mensen zullen dan toch langzaam weer de bios als een uitje gaan zien. Al zal het door streaming nooit meer zo een vetpot worden als het was. En of het dan winstgevend genoeg zal zijn voor de bioscopen.

Artificialis

Avatar

AlanSmithee "^Ja, het was allemaal een complot van de wereldleiders om de bioscopen ten onder te laten gaan lol"

Een bijeffect van de maatregelen ja. Er is bewust gekozen voor het opofferen van allerlei sectoren in het belang van de volksgezondheid. Klinkt nobel, maar 1,5 miljoen doden is niks vergeleken met de wereldpopulatie. Het merendeel gaat om hoogbejaarden die elk moment aan iets anders dood hadden kunnen gaan.

Maac

Avatar

Het heeft weinig zin om schuldigen aan te wijzen. Bioscopen zijn hun meerwaarde kwijt en raken daardoor langzaam uit de mode. Dat is een logisch gevolg wanneer er geen unique selling points zijn waar genoeg mensen op zitten te wachten.

KlaasjeNL

Avatar

Bioscopen waren al ten dode opgeschreven. Dat proces is nu alleen maar versneld door de coronacrisis.

Vroegah had je een klein tv'tje en moest je naar de bios om een film in alle glorie te ervaren. Tegenwoordig hebben de meeste filmliefhebbers een flink aantal inches LCD, Plasma of OLED aan de muur hangen op een dusdanige afstand dat het scherm groter is dan een bioscoopscherm. Verder kun je naar een (eigen) wc wanneer je wilt, betaal je je niet scheel aan drankjes en snacks, start je de film wanneer het uitkomt, heb je geen last van die persoon voor je die veel te rechtop zit, voel je de persoon achter je niet tegen je stoel schoppen, heb je geen last/afleiding van andere mensen die op hun telefoon zitten te kijken of er zelfs doorheen praten. En ga zo maar door. Had ik de lagere prijs al genoemd?

Daar staat tegenover dat de bios een "avondje uit" biedt, maar dat lijkt enkel gebaseerd op een nostalgisch gevoel dat onder jongeren steeds minder werd en zal worden.

Tenzij bioscopen iets heel anders gaan doen, is er absoluut geen toekomst voor.

GreenHornet

Avatar

Voor Arthouse films en films die van Netflix en Amazon zijn is er zeker een Toekomst

Indy5

Avatar

Ben blij dat ik dik 40 jaar heb kunnen genieten van films in de bioscopen, maar nu door de corona en de opkomst van zovele streamingsdiensten zie ik het somber in voor de bioscopen. Hopelijk heb ik het mis maar deze mededelingen stemmen niet
vrolijk.

Gigan72

Avatar

@klaasjenl
Mee eens ik hoor steeds vaker dat men niet naar de bioscoop gaat om dat je het gewoon thuis kan zien zonder al dat gezeur wat je heb in de bios.
De prijs vindt men ook te duur ( voor de prijs van een kaartje kan je 100 films kijken op een streamingdienst)
En dat was al voor de corona tijd.
Over een jaar of 5 zijn er ( bijna ) geen bioscopen meer.
Jammer maar het is gewoon zo.

Als ik naar me zelf kijk ga ik ook 2 of 3 keer per jaar naar de bioscoop dit komt om dat ik films liever thuis kijk zonder gezeur van mensen en de meeste films zijn ook niet de moeite om in de bioscoop te zien ( Superhelden sla ik zo wie zo over )

Goku32

Avatar

Wow dat is niet normaal,

Weijlander

Avatar

Handig, zijn al hun films direct op het internet en hoeft niemand meer iets te betalen om ze vanaf dag 1 te zien...

Oranje

Avatar

Ik ga niet naar de bioscoop omdat een film nog niet beschikbaar is via andere kanalen. Ik ga naar de bioscoop om de ervaring.

Dit geeft bioscopen een incentive om die ervaring te verbeteren en meer marktconforme prijzen te hanteren.

Uitstekende zaak dus. Concurrentie is goed voor de kwaliteit.

Master Of Films

Avatar

Oranje "Ik ga niet naar de bioscoop omdat een film nog niet beschikbaar is via andere kanalen. Ik ga naar de bioscoop om de ervaring.

Dit geeft bioscopen een incentive om die ervaring te verbeteren en meer marktconforme prijzen te hanteren."
Nee hoor, want jij vertegenwoordigd niet de massa. Vele mensen hebben juist slechte ervaringen met de bioscoop, die je thuis niet zal gaan krijgen.

NieuwsFilm

meest populair