Bioscoopwereld reageert bijna agressief op schokkend besluit Warner Bros.

Bioscoopwereld reageert bijna agressief op schokkend besluit Warner Bros.

Even leek Warner Bros. nog de redder in nood.

Even leek Warner Bros. de redder in nood door als enige filmstudio een echte zomerblockbuster (Tenet) te releasen tijdens de coronacrisis. Met Wonder Woman 1984 verschijnt ook deze maand van de studio een kaskraker op het witte doek. Maar in één klap heeft Warner nu de grootste bioscoopketens tegen zich.

Disney kon al weinig goed meer doen bij de bioscopen doordat er een aantal grote bioscooptitels op Disney+ verschenen, maar Warner Bros. doet er nog een schepje bovenop. Alle films die in 2021 in de bioscoop (kunnen) verschijnen, komen ook direct op de streamingdienst HBO Max te staan.

"Agressieve voorwaarden"
De grote Amerikaanse bioscoopketens hebben geschokt gereageerd. Cinemark, de nummer drie in de States, reageerde via Deadline en lijkt te zeggen dat ze de situatie voorlopig aanzien maar het er duidelijk niet mee eens zijn.


"In het licht van de huidige omstandigheden nemen we 'film voor film' beslissingen voor de korte termijn. Op dit moment heeft Warner Bros. geen details verstrekt over het hybride distributiemodel van hun films uit 2021."

De grootste bioscoopketen AMC reageerde meer uitgesproken via baas Adam Aron. Hij gaf aan dat AMC alleen akkoord was met de deal dat Wonder Woman 1984 gelijk op HBO Max zou verschijnen. Dus niet dat dit met alle films in 2021 gaat gebeuren. Aron verwacht dat met de komst van de vaccins de bioscoopwereld weer snel kan floreren.


"Het is duidelijk dat Warner Media van plan is een aanzienlijk deel van de winstgevendheid van zijn filmstudio-divisie en die van zijn productiepartners en filmmakers op te offeren om de start van HBO Max te subsidiëren. Wat AMC betreft, we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Warner dit niet op onze kosten doet. We zullen agressief economische voorwaarden nastreven die ons bedrijf in stand houden."

Reactie Warner
"Ik geloof absoluut in de bioscopen. Ik zeg dat met overtuiging omdat ik weet dat de fans er om geven. Ik weet dat ik mezelf beschouw als een van de meer trouwe fans van de bioscoopervaring," zei Warner Media CEO tegen Deadline. "Ik denk gewoon dat ze nog decennia en nog veel langer zullen bestaat."

In 2021 verschijnen bioscoopfilms als Dune, The Matrix 4, The Suicide Squad en nog eens 14 grote titels gelijk op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair