Legendarische filmopeningen: The Dark Knight (2008)

Legendarische filmopeningen: The Dark Knight (2008)

Zo veel meer dan alleen de beste stripverfilming aller tijden.

Welkom bij het tweede 'legendarische filmopeningen'-artikel, waarin de beste filmopeningen aller tijden onder de loep worden genomen. Het eerste artikel ging over de intense oorlogsfilm Saving Private Ryan. Hier vroegen we jullie welke opening jullie graag bestudeerd willen hebben en The Dark Knight werd meerdere malen genoemd, dus bij deze: de legendarische opening van The Dark Knight! Mocht je deze film nog niet gezien hebben, attentie! Spoilers aanwezig!

The Dark Knight, die in 2008 uitkwam, werd door Christopher Nolan geregisseerd. Nolan wist drie jaar eerder al hoge ogen te gooien met Batman Begins, waarin Christian Bale voor het eerst de geliefde superheld vertolkt. Hierin neemt hij het op tegen de maffiabaas Don Falcone, de gestoorde dokter Jonathan 'Scarecrow' Crane en natuurlijk het hoofd van een eeuwenoude organisatie gewijd aan het behouden van orde in de wereld, Ra's Al-Ghul. In The Dark Knight komt Batman echter voor een nog heter vuur te staan, namelijk tegenover zijn aartsvijand: Joker. Alle ogen zijn dan ook vanaf de eerste scène op hem gericht .



The bank robbery
Als je het hebt over de beste bankoverval-scenes in films, aan welke film moet je dan denken? De kans is groot dat je meteen Heat voor je ziet, de iconische film waarin Robert De Niro tegenover Al Pacino wordt gezet, beide acteurs op het hoogtepunt van hun carrière. Deze film, geregisseerd door Michael Mann, wordt dan ook door veel filmcritici bestempeld als de film met de beste bankoverval-scene aller tijden.

Niet raar dus dat Nolan zich erdoor liet inspireren, iets wat hij duidelijk aantoont met de casting van William Fichtner. De acteur speelde al een belangrijke rol in Heat, namelijk de crimineel Roger Van Zant. In de eerste paar minuten van The Dark Knight heeft hij weliswaar een korte maar soortgelijke en prominente rol.

Nolan zei in een interview: ''Ik heb me inderdaad laten inspireren door Heat. William is dan ook een knipoog naar die film. Hij heeft enorm veel talent en hij is erg belangrijk in de eerste paar minuten van de film, aangezien hij het enige echte 'gezicht' is dat we gedurende deze scene te zien krijgen.''


Bekijk de afbeelding

Enorm veel werk
Nolan is een perfectionist. De regisseur werkt vaak jarenlang aan het script voordat hij besluit het te verfilmen. Enorm veel energie werd dan ook weer gestoken in dit project. Er stond veel druk op zijn schouders. Zou het tweede deel Batman Begins kunnen overtreffen? De eerste paar minuten moeten daarom indruk weten te maken.

Hans Zimmer verzorgt opnieuw de muziek voor de film en weet vanaf het begin de kijker op het puntje van de stoel te zetten met de soundtrack 'Bank Robbery Prologue', die geweldig hand in hand gaat met de actie van de scene.

Wat de meest tijd vergde voor de openingscene was de bus die de bank in gereden komt. Het lijkt op een tamelijk makkelijke stunt, maar er werd gigantisch veel tijd in gestoken. De bus moest namelijk uit elkaar gehaald worden, opnieuw in elkaar gezet worden in het gebouw (natuurlijk geen echte bank, maar een ongebruikt postkantoor) en verborgen achter een grote nepmuur. De bus werd daarna met een enorm luchtkanon door de muur geblazen.

Ook maakte de regisseur voor het kraken van de kluis gebruik van een echte machine genaamd Electromagnetic Drill Press. Deze drill-boormachine wordt bij vele lastige klussen gebruikt om gaten te boren waar dit zo goed als onmogelijk is. De machine kan echter ook perfect gebruikt worden om kluizen mee te kraken. In de scene wordt een van de inbreker clowns echter bijna geëlektrocuteerd door de extra beveiliging op de kluis en hij gebruikt vervolgens zijn schoenen om zich te beschermen. Nolan let dan ook op de kleinste details.


Bekijk de afbeelding

Joker
Maar de belangrijkste vraag was natuurlijk hoe de casting van Heath Ledger als de Joker zou uitpakken. Ledger en Nolan troffen zich al tijdens de opnames van Batman Begins, maar kwamen toen tot de conclusie dat Ledger niet geschikt was voor de rol.

Nolan zocht dus verder. De regisseur had meerdere acteurs op het oog, maar zij durfden het allemaal niet aan, aangezien ze dachten dat het onmogelijk was Jack Nicholson's Joker prestatie in Batman (1989) te overtreffen. Nolan sprak als gevolg hiervan opnieuw met Ledger af en besloot toen toch voor hem te gaan. Waarom? In Nolan's eigen woorden: "Because he's fearless".

Toewijding
Ledger ging dan ook ver voor de rol. De acteur sloot zich zes weken op in een hotelkamer, om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de rol. Zo oefende hij dagenlang op de sadistische lach, omdat hij voor een andere versie wilde gaan dan die van Nicholson. Ledger liet zich inspireren door de Britse muzikant Sid Vicious (die bekend stond om de chaos die hij bracht tijdens de optredens) en Malcolm McDowells's personage Alex De Large uit A Clockwork Orange. Ook wel een leuk weetje: Ledger weigerde om zijn make-up door de professionals te laten verzorgen. Hij wilde dit zelf doen, aangezien hij vond dat dit geloofwaardig zou overkomen.

Het resultaat mag er zijn. Ondanks het feit dat er van tevoren best wel wat kritiek op zijn casting was, is Heath Ledger dé ster van de film. Niet alleen leverde de acteur met The Dark Knight zijn beste rol, het is misschien wel een van de beste acteerprestaties aller tijden. De acteur is dan ook vanaf de allereerste scène ijzersterk. Ledger's Joker is eng, gevaarlijk, onvoorspelbaar en lijkt zijn tegenstanders altijd een stapje voor te zijn.


Bekijk de afbeelding

Mysterieus
In de eerste paar minuten van de film, rekent Joker af met zijn handlangers zonder ook maar een spoortje van berouw te vertonen. Dit zet de toon voor de film, want Joker heeft geen enkel medelijden voor wie hem in de weg staat.

We weten niet waar hij vandaan komt, wie hij is en wat nou echt zijn doel is. Een populaire fan-theorie die al jarenlang rondgaat is dat hij een oorlogsveteraan is, die lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Tijdens de gevechten zou hij zijn gigantische littekens opgelopen kunnen hebben. Dit is echter nooit bevestigd en we blijven altijd gissen, iets wat hem juist zo'n interessant (en onstabiel) personage maakt.

Nolan besloot er dan ook bewust voor geen enkele achtergrondinformatie te geven over de Joker. Dit maakt hem in de ogen van de regisseur tot een 'absoluut', een individu dat losstaat van al het andere.

Geschiedenis
De film brak in een mum van tijd meerdere records. Op de IMDb-top 1000 lijst staat The Dark Knight nu zelfs op plek 3, terwijl de film op FilmTotaal in de poll 'beste Christopher Nolan-film' met vlag en wimpel bovenaan staat. Heath Ledger won eveens in 2009 postuum een Academy Award voor zijn rol.

Het gerucht deed de ronde dat de rol zo'n impact had op Ledger's mentale gezondheid dat hij depressief raakte en dit hem fataal werd. Zijn familie liet weten dat dit echter ver van de waarheid stond. De acteur was trots op zijn rol en vond het geweldig de Joker te incarneren.

De acteur leed echter wel aan insomnia en moest hiervoor slaappillen nemen. Ook gebruikte hij andere medicijnen, zoals opiaten en benzodiazepines. Deze combinatie ging echter niet hand en hand en veroorzaakte een acute vergiftiging. Ledger werd op 28-jarige leeftijd dood in zijn appartement aangetroffen. Dankzij zijn voortreffelijke acteerprestatie in The Dark Knight zal hij echter nooit vergeten worden.

NieuwsFilm

meest populair