Carrièremissers: Harrison Ford als Alan Grant in 'Jurassic Park'

Carrièremissers: Harrison Ford als Alan Grant in 'Jurassic Park'

Want het verhaal sprak hem niet aan... Say what?

In onze rubriek 'Carrièremissers' gaan we dieper in op bepaalde keuzes van acteurs/actrices die achteraf gezien toch nieuwsgierig maken. Vandaag Harrison Ford die om onbegrijpelijke reden geen interesse had om af te reizen naar een eiland vol dinosaurussen.

Steven Spielbergs blockbuster Jurassic Park (1993) is een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Niet alleen maakten digitale computeranimaties een revolutionaire ontwikkeling door, ook hoofdrolspelers Sam Neill, Laura Dern en Jeff Goldblum werden nog grotere sterren dan ze al waren.

Echter, als het aan Spielberg had gelegen, hadden we niet Neill, maar Harrison Ford gekregen als Dr. Alan Grant. Na hun samenwerking aan de eveneens legendarische Indiana Jones-trilogie, zag Spielberg in hem wederom de ideale vertolker voor de hoofdrol. Niet zo gek, want van archeoloog naar paleontoloog is figuurlijk maar een kleine stap.

Zelfkennis
De regisseur vertelt dat Ford (die erom bekend staat met weinig woorden zijn punt te maken) bij hun bespreking enkel een wenkbrauw fronste en snel van gespreksonderwerp veranderde. Dit was voor Spielberg meer dan genoeg duidelijkheid dat het project hem totaal niet aansprak.

Achteraf legde de acteur zelf uit: "Ik vond de rol en het verhaal als geheel niet bij mij passen. Weet je, het is gewoon niks voor mij, schreeuwend rondrennen in een dino-pretpark. En nu ik de film ervaren heb, kan ik niet anders zeggen dan dat ik de juiste beslissing heb genomen".

Misschien ook maar beter zo, want om Ford 4 jaar na The Last Crusade opnieuw te zien met een hoed op en dan als compleet ander personage, had (denken wij) minder goed gewerkt. Neill gaan we volgend jaar alweer voor de derde keer zien als Alan Grant in Jurassic World: Dominion.

NieuwsFilm

meest populair