'Gorillas in the Mist'-regisseur overleden

'Gorillas in the Mist'-regisseur overleden

Michael Apted laat een veelzijdige oeuvre na, met films in allerlei genres.

Regisseur Michael Apted is afgelopen donderdag overleden. Een doodsoorzaak is nog niet bekend. De Britse filmmaker werd 78 jaar.

Apted regisseerde diverse televisieseries. Zijn filmdebuut volgde in 1972 met oorlogsfilm The Triple Echo. Hij was een veelzijdig filmmaker die in allerlei genres aan de slag ging.

Bekendste werken
Tot zijn bekendste werken behoren bijvoorbeeld Coal Miner's Daughter, Gorillas in the Mist en The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor Bond-film The World Is Not Enough. Ook maakte hij diverse muziekdocumentaires van bijvoorbeeld Sting en David Bowie.

Zijn grootste project was echter de serie die ooit begon met Seven Up!. Dit was een korte documentaire voor televisie waarin 14 kinderen geïnterviewd werden. Maar Apted - die er als stagiair aan verbonden was - besloot de kinderen 7 jaar later opnieuw op te zoeken. Hij maakte in 1970 dan ook 7 Plus Seven. Iedere 7 jaar trommelde hij iedereen weer op voor een update, met 63 Up als waarschijnlijke conclusie.

Directors Guild of America
Daarnaast was hij van 2003 tot 2009 voorzitter van de Directors Guild of America. Zij brachten het volgende statement naar buiten: "Zijn nalatenschap zal voor altijd verbonden zijn met cinema en ons gilde. Hij was een visionair als regisseur en een ongekende gildeleider. Hij zag wegen waar anderen die niet zagen en wij profiteren allemaal van zijn wijsheid en levenslange toewijding."

"Michael Apted was wat wij een 'mensch' noemen. Je kon er altijd op rekenen dat deze geweldige regisseur zijn visie duidelijk en weloverwogen kon overbrengen. Meestal voorzien van een snufje droge humor."

NieuwsFilm

meest populair