Eet smakelijk: 5 films over kannibalisme

Eet smakelijk: 5 films over kannibalisme

Niet alleen horrorfilms durven dit controversiële onderwerp aan te pakken.

Deze week doken er enkele privéberichtjes op die toegeschreven worden aan Armie Hammer. Hierin wordt een seksuele lading gegeven aan het verorberen van mensenvlees. Tijd om eens in de filmgeschiedenis te duiken om op zoek te gaan naar 5 films die draaien om kannibalisme.




De grønne slagtere

We trappen af met de minst bekende film uit het rijtje. De zwartkomische film De grønne slagtere (The Green Butchers) draait niet om moedwillige kannibalen, maar dat maakt de consumptie er niet minder om. Met in de hoofdrol niemand minder dan Mads Mikkelsen, die later als Hannibal wederom in aanraking kwam met kannibalisme.

Svend en Bjarne beginnen een slagerij in een klein Deens dorp. Dat gaat niet zoals gehoopt, tot zij per ongeluk op het perfecte recept komen. De lokale bevolking kan niet genoeg krijgen van het heerlijke vlees, maar zij beseffen niet dat Svend en Bjarne een moord zouden plegen voor een nieuwe lading.




Alive

Ook waargebeurde films kunnen om kannibalisme draaien. Dat bewees de indrukwekkende dramafilm Alive. Soms is de waarheid vreemder dan fictie.

In 1972 stort het vliegtuig van een rugbyteam neer in het afgelegen Andes-gebergte. Niemand weet waar ze precies zijn en reddingsacties zijn erg lastig in het ruige gebied. Terwijl de dagen voorbij gaan, zien de overlevenden maar 1 kans om in leven te blijven.




The Texas Chainsaw Massacre

In 1974 was The Texas Chain Saw Massacre direct een controversiële film. Niet alleen vanwege de wreedheden die zich afspelen, maar ook omdat de gestoorde familie van Leatherface hun slachtoffers vol overgave opeet. Het werd de blauwdruk voor menig horrorfilm.

Nadat een groep vrienden hoort over vernielde graven, besluiten zij te gaan kijken of het familiegraf nog intact is. Voor ze het doorhebben, worden ze echter zelf het slachtoffer van de moordlustige Leatherface en zijn gestoorde kompanen.




Delicatessen

Voordat Jean-Pierre Jeunet aan de slag mocht met Alien: Resurrection gooide hij hoge ogen met de zwarte comedy Delicatessen. Een vleugje romantiek, een snufje horror en lading duistere humor zorgen voor een eigenzinnige mix.

Sinds de wereld vernietigd is, is vlees een schaars product geworden. De bewoners van de appartementen van een slagerij krijgen dan ook maar af en toe iets toebedeeld. Een jonge reiziger wordt verliefd op de dochter van de slager, maar de slager heeft heel andere plannen met deze jongeman.




Cannibal Holocaust

Als je dacht dat The Blair Witch Project de eerste found-footage-film was, heeft het mis. Bijna twintig jaar eerder verscheen de controversiële horrorfilm Cannibal Holocaust. Ook hierin werden de laatste beelden van een groep documentairemakers "gevonden", maar het gaat er hier een stuk ruiger aan toe. Niet voor tere zieltjes!

Een team enthousiaste filmmakers vertrekt naar het Amazonewoud. Daar willen zij de lokale stammen in beeld brengen, maar al snel beginnen ze de inheemse bevolking te treiteren. Het enige dat wordt teruggevonden zijn de schokkende opnames.

NieuwsFilm

meest populair