Algemeen

Disney+ maakt 'Peter Pan, Dumbo & The Aristocats' onbereikbaar voor jonge kijkers

De cancel culture rukt verder op...

door Arjen Rooseboom om 08:03 in Algemeen
In oktober vorig jaar voegde Disney op Disney+ al een disclaimer toe aan bepaalde klassieke animatiefilms wegens racistische elementen. Blijkbaar is dit niet voldoende, want ze gaan nog een stapje verder.

Bekende titels als Peter Pan, Dumbo, The Aristocats (en naar verluid ook Jungle Book) zijn voortaan niet meer met één druk op de knop te bekijken.

Sterker, de streamingdienst heeft deze helemaal uit de kinderafdeling gehaald en dieper verstopt, waardoor ouders (als ze het al kunnen vinden) het nu eerst moeten goedkeuren alvorens deze beschikbaar komen.

Vervolgens moeten ze de leeftijd van hun zoontje/dochtertje verifiëren (jonger dan 7 jaar) en worden dan meerdere malen gewaarschuwd voor de morele en ethische dilemma's waarmee hun kroost zal worden geconfronteerd door achterhaalde raciale stereotypen.

Begrip vs Onbegrip
Dit heeft geleid tot een kleine verontwaardiging onder abonnees die vinden dat de gevreesde 'cancel culture' opnieuw te ver is gegaan.

Anderen tonen weer meer sympathie voor het besluit en zien dit als een mooie compromis in plaats van het simpelweg verwijderen van de films.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Het viel me inderdaad al op dat sommige titels lastig of helemaal niet te vinden zijn als de kinderen inloggen op hun eigen kanaal... Ik snap het op zich wel, maar ik vind dat hier eigenlijk hetzelfde geldt als vroeger toen wij jong waren: Ouders, weet wat je kinderen kijken en gooi ze niet achteloos achter de tv als je dat goed uitkomt. Dat zal al een hoop schelen, lijkt me.

Maar goed, vroeger was tekenfilms kijken nog iets voor de zaterdag- of zondagochtend en had je het maar te doen met wat er op dat moment werd uitgezonden. De rest van de tijd was je buiten of hing je met je neus boven de LEGO-bak.

Ereptile

Avatar

Het zijn films uit een tijdsbeeld toen mensen nog anders naar de samenleving keken. Dat beeld is nu veranderd, maar zo stop je de geschiedenis weg. Onzin! Mensen die aanstoot geven op films van vroeger hebben niets beters te doen dan naar het verleden te kijken.

Mav Damian

Avatar

Beetje overdreven niet? Ik denk dat deze films nooit bedoeld waren om andere te beledigen alleen fun voor jonge kijkers. Oke soms zitten er wel donkeren momenten in oude Disney films.

Dat er een tekst waarschuwing staat voor de kijkers dat er bepaalde onderwerpen wel gevoelig kunnen zijn, prima! Als ik films kijk met vrienden of familie, dan zeg ik wel eens dat er scenes wel gevoelig kan zijn voor hun.

Ook nogmaals die films waren ook in andere tijd gemaakt en gaan jongeren van 7 jaar ook zoiets beseffen wat ze zien en al?
Maar de films zowat gaan verbergen en al heeft geen zin denk ik.

fulkano

Avatar

Wat is er verkeerd met Peter Pan bv? Discriminerend voor piraten? Krokodillen? Wekkers? Waar gaat het heen.

Ang3l

Avatar

Volgens mij is t bij Peter Pan een scene met "indianen".
Aristocats zou ik niet weten.

ThEnd

Avatar

Aristocats zijn het de Chinese katten.

Master Of Films

Avatar

Ang3l "Aristocats zou ik niet weten"

Iets met een stereotype, vermoed ik.

Arnold_FF7

Avatar

Dit is belachelijk aan het worden, maar ja Disney is zoals bijna alle bedrijven in de VS bang voor een minderheid die op Twitter zit.

Darthmar

Avatar

Grappige is dat de meeste mensen die zich beledigd kunnen voelen juist dat helemaal niet zijn.
Het is misplaatste en aangepraatte zelfhaat van blanken die dit allemaal aanwakkert.

Bigds9fan

Avatar

Kom op zeg, in de film Galaxy Quest worden Star Trek fans gigantisch in de zeik genomen.

Voel ik me ook maar 1 seconde beledigd? Nee!

Coola

Avatar

Waarom 100% onschuldige films wegmoffelen?

kokosnoot

Avatar

Sneeuwwitje zal al snel volgen rofl..met een huid zo wit als sneeuw.

Maar hoe zit het met geweld in tekenfilms voor kinderen is dat ethisch? Hoeveel kids kijken niet naar spiderman of the x-men tekenfilms. waar tig politie wagens worden opgeblazen etc.

Gigan72

Avatar

Tekenfilms achter slot en grendel
Maar video clips met die nep rappers van nu kunnen ze gewoon kijken waar het draait om geld en geweld daar doet men niets aan.

Annaboer

Avatar

Deze films maakte mijn jeugd. Gaan we allemaal lekker lopen janken omdat we niet zacht genoeg aaien. Wat een gezeik.

NieuwsFilm

meest populair