Wat bedoelt de Joker met zijn gekke zin in 'Justice League'?

Wat bedoelt de Joker met zijn gekke zin in 'Justice League'?

We speculeren erop los!

De Joker refereert een populaire meme in de laatste trailer voor Zack Snyder's Justice League. Het is een bijzondere opmerking: "We live in a society", die in eerste instantie cryptisch lijkt, maar bekende grondslagen heeft.

In de nieuwste trailer ontmoet Batman de Joker in wat op de Knightmare lijkt. Het is een visie op een mogelijke toekomst waarin de krachten van Darkseid de Aarde verwoest hebben. De Joker draagt een politie-uniform, zit op de motorkap van een auto en zegt: "We live in a society where honor is a distant memory, don't we, Batman?"

Wat bedoelt hij?
De opmerking verwijst naar een meme rond de Joker die verbonden is aan twee zaken: gamers en incels. Incels zijn eenzame jonge mannen die onvrijwillig celibaat zijn, en daardoor soms helemaal doorslaan. Op sommige websites, zoals 9gag, zijn memes gemaakt die hiernaar verwijzen.

Twee jaar geleden kwam de meme pas echt op stoom, toen Warner Bros. voor het eerst met een solofilm voor de Joker kwam. Daarmee wordt dus heel erg verwezen naar mensen die niet echt in de samenleving passen, mensen die het allemaal wel snappen en daar dus niet goed inpassen. Gamers gebruikten de zin om te verwijzen naar de Joker van Heath Ledger.

De Joker wordt namelijk geassocieerd met amoraliteit. Sommigen stellen dat hij "een echte voorloper" is, die de amoraliteit van de moderne samenleving omarmt en verkent. Het is gemeen en cynisch, maar zou ergens wel kunnen passen binnen de wijze waarop de Joker past binnen de franchise.

De Joker lijkt namelijk een figuur te zijn geworden die alles begrijpt, die daardoor uiteindelijk ook gek wordt. Het is niet traditioneel de rol die voor hem is weggelegd, maar past wel binnen Zack Snyders werk, die meer van de Joker wil maken dan alleen een gestoorde gek.

NieuwsFilm

meest populair