Carrièremissers: Meryl Streep en Helen Mirren als Ellen Ripley in 'Alien'

Carrièremissers: Meryl Streep en Helen Mirren als Ellen Ripley in 'Alien'

Ridley Scott had zeker niet te klagen over zijn keuzes...

In onze rubriek 'Carrièremissers' gaan we dieper in op bepaalde keuzes van acteurs/actrices die achteraf gezien toch nieuwsgierig maken. Vandaag meerdere actrices die allemaal in de race waren om zich de rol van Ellen Ripley in Alien (1979) eigen te maken.

Zoals bekend, was het eind jaren '70 nog helemaal niet gebruikelijk dat vrouwen de heroïsche heldenrol op zich namen, laat staan dat dit soort centrale personages door een vrouw gespeeld werden.

Dat Sigourney Weaver (toen vooral bekend van TV) hiermee haar grote doorbraak zou beleven en van Ripley een icoon in de filmgeschiedenis maakte, heeft ze vooral te danken aan drie andere collega's.

Meryl Streep
Een destijds 30-jarige Meryl Streep werd overwogen en was volgens casting director Mary Goldberg zeer geschikt. Echter was Streeps toenmalige vriend John Cazale net overleden en dus werd besloten om haar tijdens deze verdrietige rouwperiode met rust te laten.

Helen Mirren
Tevens de al iets meer gevestigde naam van Helen Mirren stond op het verlanglijstje van de producers, maar bleek toch niet helemaal te zijn wat ze zochten. Wel bewonderde zij de dubbelzinnigheid van het script.

Veronica Cartwright
Veronica Cartwright, die uiteindelijk als Lambert verscheen in de sciencefictionthriller, deed oorspronkelijk ook auditie voor het aandeel van Ripley. Saillant detail: Cartwright dacht heel lang dat ze de hoofdrol ook gewonnen had nadat ze het bericht kreeg dat ze was geselecteerd. Totdat ze op de op de eerste draaidag verscheen...

NieuwsFilm

meest populair