Benedict Cumberbatch wil Guantanamo Bay laten sluiten na zijn rol in 'The Mauritanian'

Benedict Cumberbatch wil Guantanamo Bay laten sluiten na zijn rol in 'The Mauritanian'

Het waargebeurde verhaal speelt zich af in de militaire gevangenis.

Benedict Cumberbatch heeft al in heel wat films gespeeld gebaseerd op waargebeurde verhalen en op mensen die echt bestaan hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan The Imitation Game en The Fifth Estate. Nu is dat weer het geval met de film The Mauritanian en dit heeft de acteur zijn ogen 'geopend' als het aankomt op Guantanamo Bay.

Guantanamo Bay is een van de bekendste en eveneens beruchtste gevangenissen ter wereld. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 worden terreurverdachten er zonder aanklacht of proces opgesloten en zelfs gemarteld. Hier wil Cumberbatch een stokje voor steken.

Reactie
De acteur wil president Joe Biden namelijk zover krijgen om Guantanamo Bay voorgoed te sluiten. Cumberbatch leerde veel over de gevangenis dankzij zijn rol in The Mauritanian. De film verteld het waargebeurde verhaal over een Mauritaniër die 14 jaar lang onterecht in Guantanamo Bay werd vastgehouden.

Zo zei Cumberbatch tijdens een recent interview: ''Het is de duurste gevangenis ter wereld, maar wat levert het op? Er vloeien geen processen uit voort. Puur economisch gezien werkt Guantanamo Bay niet, maar het gaat veel verder dan alleen dat...''

''Het ergste is veruit dat mensen er afschuwelijk worden behandeld. De mensenrechten worden er met de voeten getreden. Het is een gevaarlijke, onnodige en ondoeltreffende plek waar al genoeg mensen hebben afgezien''.

Film
The Mauritanian is gemaakt door regisseur Kevin McDonald, o.a. bekend van The Last King of Scotland. De film is later dit jaar te zien in de bioscoop.

Afgelopen maand liet Biden al weten dat hij van plan is Guantanamo Bay tegen het eind van zijn ambtstermijn wil sluiten, maar Cumberbatch wil hier, na het maken van de film, vaart achter zetten.

NieuwsFilm

meest populair