Algemeen

Streaming maakt einde aan kloof tussen 'Star Trek'-series en films

Producent Alex Kurtzman wil geen losstaande verhalen meer.

door Bram de Groot om 09:16 in Algemeen
Onlangs werd voor 2023 een nieuwe Star Trek-film aangekondigd. Waar die film over gaat is nog niet duidelijk, maar het zou zomaar kunnen dat deze film een brug moet gaan slaan tussen de recentere Kelvin Timeline-films op het witte doek en de huidige succesvolle tv-serie Star Trek: Discovery.

Star Trek-producent Alex Kurtzman meent namelijk dat streaming ervoor zorgt dat de kloof tussen series en films gaat verdwijnen. Overigens is Star Trek een reeks die zich grotendeels afspeelt op het kleine scherm, lange tijd alleen aangevuld met films gebaseerd op de originele serie en The Next Generation-seizoenen.

"Ik denk dat de verticale uitlijning ervoor het gezorgd dat het onmogelijk is om niet te accepteren dat de grens tussen films en televisie is verdwenen," zei Kurtzman.

"Het betekent niet dat je geen film kunt hebben die losstaat van televisie. Maar als ze op de een of andere manier niet met elkaar zijn verbonden, draai je in feite twee universums parallel in plaats van dat ze onderling zijn verbonden," meldde de producent. "Ik denk dat dit ervoor kan zorgen dat dit het einde voor allebei de producties kan betekenen."

Marvel Cinematic Universe al voorbeeld
Het lijkt er toch verdacht veel op dat Marvel Studios dit maar al te goed begrijpt. Kevin Feige in de zijnen hebben alle niet-MCU series gecanceld en er lijkt komende jaren geen ruimte voor Marvel-films en series die niet afspelen in het grotere universum. Kurtzman lijkt ook zoiets te willen voor Star Trek.

Op de streamingdienst Paramount+ zal Star Trek flink uitgebreid worden en dan niet alleen met nieuwe seizoenen voor Discovery en Picard. Er wordt ook gewerkt aan de live-action serie Strange New Worlds en mogelijk Section 31.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Star Trek-producent Alex Kurtzman meent namelijk dat streaming ervoor zorgt dat de kloof tussen series en films gaat verdwijnen.
Dat die man nog niet weg te krijgen bij Star Trek. Het is duidelijk dat hij weer ideeen steelt. Marvel Studios doet het nu op deze manier. Gezien de "kijkcijfers" op D+, is het zo aantrekkelijk om dat ook voor Star Trek en Paramount+ te doen.

De goede tijden van Star Trek (Gene Roddenberry voor TOS) en Rick Berman/Ronald D. Moore/Brannon Braga/Peter Lauritson (vanaf TNG) is allang voorbij.

Darthmar

Avatar

De kloof tussen series en films verdwijnt? Maar ik kijk de series niet omdat het concept mij niet aanstaat dus ga ik ook de films niet kijken die aansluiten op de series.
Eigenlijk is het een win-win voor de productiemaatschappijen. Mensen moeten abonnementen nemen op een streaming dienst om de serie te zien om de film te kunnen snappen waarvoor ze ook moeten betalen. Het gaar gewoon om geld te verdienen.

Renegade

Avatar

En toch kijk ik uit naar de series en nieuwe films. Vooral Stange new worlds klinkt veel belovend

Bigds9fan

Avatar

Strenge New Worlds en Section 31 zijn veelbelovend. Anson Mount was het hoogtepunt van seizoen 2 van Discovery en Michelle Yeoh had ook een geweldige rol.

Jkorpor030

Avatar

Meer Star Trek is altijd goed. Of het idee nou gestolen is of niet, lekker belangrijk.

Lurking metafan

Avatar

Dit is al lang bekend, dat dit soort kruisbestuiving goed is voor de tv shows en films - net als elke kruisbestuiving tussen verschillende media waarin je de verhalen laat plaatsvinden in eenzelfde shared universe.

Het idee dat dit goed kan werken en massa's geld kan opleveren is al tig jaren oud. De crux zit hem in de uitwerking, hoe ga je het aanpakken: behalve Marvel zijn alle andere pogingen tot filmuniversa nou niet echt heel succesvol geweest.

Laat staan om daar nog eens op een slimme manier tv-series aan te koppelen: Covid toonde al hoe lastig het is om dan de logische volgorde van alle films en shows bij elkaar te waarborgen. Plantechnisch en plottechnisch moet de zwaarste berg werk verricht worden, geen makkelijke klus.

Master Of Films

Avatar

Lurking metafan "Dit is al lang bekend, dat dit soort kruisbestuiving goed is voor de tv shows en films - net als elke kruisbestuiving tussen verschillende media waarin je de verhalen laat plaatsvinden in eenzelfde shared universe."
L*l jij vaker in de ruimte. Smiley face Er is vast nog wel een plekje beschikbaar voor je in Den Haag Smiley face

Ten eerste noem je helaas al geen voorbeelden, en ten tweede is dat niet eens een garantie voor een succes.

Men neme Hasbro in de jaren 80 als een voorbeeld.
Zo was G.I.Joe: The Movie niet bepaald een groot succes, ondanks de gelijknamige TV serie & Marvel Comics. Nou had het ook niet geholpen dat Hasbro de nek van Optimus Prime heeft omgedraaid in Transformers: The Movie, dat terwijl het 3e seizoen nog moest gaan beginnen.

Lurking metafan

Avatar

^ Lol, Ik beschouw dat als 'n compliment van de meester, want als er iemand hier flink op los kan zwetsen over de grootste lulkoek... Smiley face

Crossmedia franchises is al zo oud als de vorige eeuw, waarin franchises over boeken-films-games-manga-anime-tv shows etc plaatsvinden. Heb je een sterke franchise en doe je het een beetje slim, is er goud geld mee te verdienen (Pokemon, Tomb Raider/Lara Croft, The Witcher, Star Wars, etc).
Niet iedereen slaagt erin, maar dat zei ik al in mijn 1e post. Vooral de shared universe waarin verhaallijnen op elkaar aansluiten is tricky, niet voor niks is Marvel de enige maatschappij die dit 10+ jaar succesvol heeft kunnen doen.
Maarre, dat zei mijn 1e post ook al in helder (genoeg) ABN Smiley face Smiley face

Lurking metafan

Avatar

What the hell, waarom pak ik eigenlijk allemaal andere voorbeelden: Star Trek deed de vorige eeuw in feite al niet anders, met alle films en tv-series uit de jaren '80-'90 die zich allemaal in dezelfde shared universe afspeelden en vaak genoeg karakters uitwisselden Smiley face

NieuwsFilm

meest populair