Algemeen

Martin Scorsese heeft een hekel aan 'Taxi Driver' vanwege dit detail

De regisseur had het graag anders gedaan.

door Wouter Drummen om 13:33 in Algemeen
Martin Scorsese heeft heel wat topfilms gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan The Departed en Shutter Island, maar ook aan oudere klassiekers als Goodfellas en Taxi Driver. Van de laatstgenoemde is de regisseur echter absoluut geen fan.

Dit laat schrijfster en The Wolf of Wall Street-actrice Fran Lebowitz weten. Vanwege één detail in Taxi Driver heeft de regisseur een hekel aan de film. Het gaat hier om de kleur rood.

Niet goed genoeg
Zo zegt Lebowitz: ''Marty is een perfectionist. Hij sleutelt altijd lang aan de montage omdat hij nooit echt het gevoel heeft dan een film af is. Als het dan ook van hem afhing, was hij nu nog steeds bezig met Taxi Driver te monteren''.

Hier stak de studio echter een stokje voor. Zij wilden de film uitbrengen terwijl Taxi Driver in de ogen van Scorsese nog niet goed genoeg was: ''Hij is nog steeds kwaad omdat Taxi Driver volgens hem verpest wordt door de kleur rood'' vervolgt Lebowitz.

''De studio gaf hem zogezegd niet genoeg geld om dat te corrigeren en daarom vindt hij de film vreselijk. Ik heb hem echter gezegd dat er niets mis is met Taxi Driver''.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Nature

Avatar

Naar mijn mening Scorseses beste film, niks mis mee.

Orko

Avatar

Artikel blijft wat vaag. Moest heel de kleur rood uit de film ofzo?

RobzZ01

Avatar

Ik geloof dat het ging om die laatste “actie scene”, waarin een heftigere kleur gebruikt wordt om het geweld enigszins te verbloemen. Scorsese was hier geen fan van maar de studio stond erop het geweld niet zo expliciet te maken.

Chris23

Avatar

^echt n schande dat zo n brave instantie (amerikaanse filmkeuring) dat soort dingen over je film mag beslissen. Ondenkbaar dat dat ook met andere kunstvormen zou zijn, voor films (en games) zou het niet anders moeten zijn. Zoveel , vooral horror, films zijn op deze manier om zeep geholpen of veel minder tof dan dat ze hadden kunnen zijn.

Spider-fan

Avatar

Chris23:

Dat was vooral vroeger. Volgens mij mag tegenwoordig zowat alles in films. Er is nog steeds censuur en filmkeuring, maar ze vragen minder om de films zelf te veranderen naar mijn idee. Ik hoor tenminste weinig regisseurs meer klagen over censuur tegenwoordig. Maar het echt serieuze geweld in films begon zo'n beetje met Sam Peckinpah (The Wild Bunch, Straw Dogs) en Arthur Penn (Bonnie and Clyde) en dat was toen Marty ook zo'n beetje begon met zijn films.

Chris23

Avatar

idd... en op tv mag meer ook tegenwoordig

Gigan72

Avatar

#releasethemartinscorsesetaxidrivercutSmiley face

centr1no

Avatar

Spider-fan "Ik hoor tenminste weinig regisseurs meer klagen over censuur tegenwoordig. "
Dat doen ze anders nog genoeg.
Veel films worden tegenwoordig gemaakt in opdracht van of met noodzakelijke medewerking van een grote studio, waarbij de gewenste rating al vastgesteld staat.
Om aan die gewenste rating te voldoen wordt vaak het script op voorhand al gekeurd zodat ze er achteraf niet alle scheldwoorden uit hoeven te knippen.
Vaak zie je bij projecten van filmmakers zelf of van kleinere studio's nog wel wat onvrede richting de MPAA omdat sommige regeltjes echt te dom voor woorden zijn (één keer 'fuck' zeggen en je hebt een R-rating), hypocriet (seks en geweld, verschil tussen seksueel naakt en artistiek of educatief naakt) en de vrije interpretatie van de beoordelaar.
Soms worden films gewoon 'unrated' uitgebracht.

Spider-fan

Avatar

centr1no:

Dat is op zich wel logisch. Veel ouders willen niet dat hun kinderen een film zien waarin constant 'fuck' gezegd wordt. Zo heb je ook 'cleane' versies van muziekalbums bijvoorbeeld, zonder scheldwoorden.

Ik had het overigens meer over het geweld in films. Er was een tijd dat er felle discussies waren over geweld en het verbieden van films vanwege het geweld (de video nasty lijst van verboden films in de UK bijvoorbeeld). Tegenwoordig zie je de meest gewelddadige scènes in films en lijkt er niks ingekort of weggehaald.

Angelo1979

Avatar

Vind scorseses “Goodfellas”
z’n beste film, maar
“Casino”, “Shutter Island”,
“The Departed” en
“Wolf Of Wallstreet”
behoren toch
echt wel in het rijtje.

Vond zijn muziek docu van
“Shine a light” ook erg goed

NieuwsFilm

meest populair