'Lord of the Rings'-ster over de uiterst zware opnames

'Lord of the Rings'-ster over de uiterst zware opnames

Heel eenvoudig waren de prostetica voor Gimli niet om te dragen.

Stuntdouble Brett Beattie speelde mee in de Lord of the Rings-trilogie van regisseur Peter Jackson. Hij investeerde zoveel bloed en zweet, dat hij zelfs een tattoo zette samen met de rest van de hoofdrolspelers.

Acteur John Rhys-Davies kreeg de credits voor de rol van Gimli in de filmtrilogie. Maar Beattie deed dienst, zowel als stuntman en deed dienst als size double van Rhys-Davies. Dat hij maar 1 meter 47 centimeter lang was, maakte hem uiterst geschikt voor de film.

Hoe was het?
Beattie moest eigenlijk alleen de stunts te paard uitvoeren. Vervolgens werd hij al snel ingehuurd om de stand-in van Rhys-Davies te spelen. In de bijna achttien jaar sinds het verschijnen van The Return of the King sprak hij nooit over zijn ervaringen op de set. Tot nu.

Beattie bracht maar liefst 189 dagen, ofwel rond de 2.300 uur, door als Gimli. Hij blijkt zijn derde knieoperatie achter de rug te hebben, want tijdens de opnames van de films blijkt hij beide knieën versleten te hebben.

"De chirurg vroeg hoe ik deze verwondingen opliep, dus ik zei: 'Nou, ik vocht tegen de Uruk-hai bij Helm's Deep'". Ook bleek hij een aantal keren een gevaarlijke situatie meegemaakt te hebben, waaronder eentje met een zinkende kano, paardenhoeven die hem bijna raakten en een bijzonder gedetailleerde nep-bijl die hem op z'n hoofd raakte.

"Ik raakte mijn wenkbrauw. En omdat ik een prothetisch masker droeg, kon het bloed er niet uit lopen. Dat bouwde op en op onder het masker, tot een van de oogzakken die ze op mijn gezicht gelijmd hadden spontaan openscheurde en het bloed eruit spoot. Het zag er erger uit dan het eigenlijk was."

Ook vond hij het zwaar om met bijna twee kilo aan protheses op zijn gezicht te lopen, waardoor hij werkdagen van minimaal twaalf uur draaide. Beattie deed veel dutjes op de set: "Ik was niet wakker, maar ik sliep ook niet". Ondanks al dat harde werk, kreeg hij wegens "filmpolitiek" geen credit voor de rol, wat volgens hem kwam omdat de producenten de illusie "die Gimli is" in stand wilden houden.

Wel kreeg Beattie samen met de rest van de crew een tatoeage van een elfen-cijfer. "Ik wist dat ik harder dan ooit in mijn leven gewerkt had en wist dat ik nooit meer zo hard zou hoeven werken."

NieuwsFilm

meest populair