Algemeen

BREAKING: Scarlett Johansson sleept Marvel voor de rechter vanwege Disney Plus-release 'Black Widow'

De actrice loopt een hoop geld mis.

door FilmTotaal om 22:31 in Algemeen
Scarlett Johansson sleept Disney voor de rechter. De actrice is van mening dat de studio haar contract met Marvel heeft geschonden door Black Widow gelijktijdig in de bioscoop en op streamingdienst Disney+ uit te brengen.De advocaten van Johansson hebben daar donderdag de benodigde papieren voor afgeleverd bij de Los Angeles Superior Court. Kern van de zaak is dat de 36-jarige filmster claimt met Marvel te hebben afgesproken dat Black Widow exclusief in de bioscopen zou verschijnen.

De superheldenfilm, die Johansson ook mee heeft geproduceerd, kwam dezelfde dag echter ook beschikbaar op Disney+ (met VIP-toegang, waarbij abonnees extra moeten betalen om de film vroegtijdig te kunnen streamen). En dat was dus niet de afspraak, zo meent ze.

"Dit zal zeker niet de laatste zaak worden waarin Hollywoodtalent opstaat tegen Disney om duidelijk te maken dat, wat het bedrijf ook beweert, het juridisch verplicht is om gewoon zijn contracten te respecteren", licht John Berlinski, de advocaat van Johansson, toe in een statement.

Geldkwestie
De rechtszaak die Johansson eerder vandaag heeft aangespannen, is in essentie een geldkwestie. Voor haar werkzaamheden aan de film, schijnt ze een riant basissalaris van 20 miljoen dollar te hebben gekregen. Ze had echter ook een zogenaamde backend deal met Marvel uitonderhandeld.

Dit is een veelvoorkomende contractafspraak in Hollywood en houdt in dat acteurs een bepaald percentage van de totale opbrengst aan de bioscoopkassa's ontvangen. Johansson vreest dus een hoop geld mis te lopen doordat Black Widow op dezelfde dag zowel in de bioscopen als op Disney+ verscheen (Black Widow heeft wereldwijd tot nu toe zo'n 320 miljoen opgebracht, en dat is niet veel voor een Marvel-blockbuster).

Belangrijk voor toekomst
Hollywood zal deze zaak ongetwijfeld goed in de gaten houden. Nu streaming, versterkt door de coronapandemie, een enorme opmars heeft gemaakt, zullen traditionele contracten gebaseerd op box office-prestaties niet meer volstaan.

Dit was ook de reden waarom WarnerMedia vorig jaar opnieuw in onderhandeling ging met veel talenten om een gelijktijdige of exclusieve release op HBO Max mogelijk te maken.

25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

De reden is heel duidelijk. Box office winsten, en dat haalt ze niet uit D+ (want dat is een Disney dingentje).

The Marvel star claims her agreement with the company guaranteed an exclusive theatrical release for her solo film, and her salary was based, in large part, on the box office performance.

Het viel mij op dat ze ook een executive producer credit heeft bij Black Widow.

milo007

Avatar

Hoelang voor dit aan sexisme wordt gelinkt? Ik denk 2 dagen max.

Master Of Films

Avatar

Benieuwd hoe het dan zit met de contracten van Jungle Cruise. Want Candy Ass en zijn ex-vrouw zijn ook betrokken bij het produceren van Jungle Cruise. En dan is er nog Emily Blunt, ook een A-status actrice.

RobzZ01

Avatar

@Master of Films

Gelijk heeft ze . Contractbreuk is contractbreuk. Disney heeft bewust ervoor gezorgd dat ze minder salaris kreeg, zonder haar te compenseren.

Ik geloof dat Gal Gadot ook in onderhandeling met WB ging toen die besloten de film op HBO Max te gooien, maar dat WB in haar geval wel toestemming gaf.

Toch een +1 voor WB deze keer. Wie had dat gedacht?

GreenHornet

Avatar

Zelfs Brie heeft meer geld opgehaald.

kokosnoot

Avatar

Ik denk dat meer acteurs dit met argus ogen volgen. Denk dat Disney alle nieuwe contracten totaal over een andere boeg zal gooien. Dus minder gunstig voor acteurs.

Goed van haar, ze heeft wel ballen!

Fred jr

Avatar

Het is misschien haar laatste samenwerking met disney, gelijk heeft ze. Helaas is corona een goeie reden om niet te betalen of te ontslaan...

RogueWon

Avatar

Black widow is gewoon een k*tfilm dus zoveel zal ze niet mislopen

Orko

Avatar

Enerzijds zou het netjes zijn als ze een compensatie krijgt mbt afspraken in haar contract. Anderzijds zou het ook haar sieren door enigszins flexibel om te gaan met deze situatie ivm een virus dat het sociale leven al ruim een jaar ontregeld en dat je rekening houdt met filmfans om hen op elk mogelijke manier proberen te plezieren.

Vraag: wie sleept ze nou voor de rechter? Is het Marvel of Disney? Titel artikel komt niet helemaal overeen met inhoud.

Artificialis

Avatar

Bovendien draagt Disney samen met andere bedrijven bij aan de ondergang van de bioscoopketens op deze manier. Dus volstrekt terecht dat ze het op deze manier aanpakt. Maar ook als Black Widow uitsluitend in de bioscoop was verschenen had het nooit meer de bedragen opgeleverd die voorafgaand aan corona werden binnengehaald. Dit is het eindresultaat van de internationale politieke beslissing om van de coronabestrijding het centrum van de wereld te maken. Mensen die niet meer gewend zijn om spontaan naar de bioscopen te gaan komen niet meer terug. Mensen die bang zijn gemaakt dat ze na een bezoek aan de bioscoop in het ziekenhuis belanden komen niet meer terug. Mensen die aan de streamingdiensten gewend zijn geraakt komen niet meer terug. Disney heeft dit natuurlijk uit noodzaak gedaan. De echte schuldigen van deze situatie zijn de internationale politiek. Het wordt tijd dat bioscopen samen met de andere geraakte sectoren juridische stappen tegen de overheden gaat nemen.

Eriky

Avatar

Ze heeft gelijk als dit bericht waar is, maar als ze dit doorzet is het bye bye Marvel voor haar.

David Mills

Avatar

Gelijk heeft ze. Als haar salaris mede afhankelijk is van de opbrengst dan mis zij inderdaad veel geld. @ RoqueWon je vindt Black Widow een k*t film (dat is nu wel duidelijk) maar Ghostbusters uit 2016 vind je daarentegen grappig, raunchy en veel potentie voor evt vervolgen… tja…smaken verschillen maar Ghostbusters uit 2016 is voor mij persoonlijk wansmaak Smiley face https://www.filmtotaal.nl/nieuws/83219

Master Of Films

Avatar

Binnen Disney gaat het intern op zeer hoge niveau ook niet lekker.

Thiver

Avatar

Eriky "Ze heeft gelijk als dit bericht waar is, maar als ze dit doorzet is het bye bye Marvel voor haar."

Had haar personage dan nog een toekomst? Smiley face

kokosnoot

Avatar

@Thiver Precies, ze is echt niet dom. Gelukkig kan ze veel meer dan superheld spelen en heeft ze al genoeg cash binnen om chill te kunnen leven en een standpunt te maken.

deregtx

Avatar

Nou die gaat gecanceled worden net zoals Gina Carano. Zo zijn ze in Hollywood tegenwoordig.

kokosnoot

Avatar

@ deregtx Weet ik nog zo net niet, omdat Disney geen controle heeft over haar fans. Met een hele goede reden moet komen dan. Dus denk het niet, wel kan Disney haar zelf cancelen voor rollen. Dat is goed mogelijk. Maar ook dan moet Disney nog oppassen immers er kan zo maar een fan boycot oplaaien uit het niets. Anti Disney, en zeker als bv Scarlet een rechtzaak zou winnen is het gelijk aan haar kant. Dus gecanceled zoals bv Johny Depp is hier niet aan de orde ze deed niets verkeerds in de ogen van woke fans&fans.

RogueWon

Avatar

@David Mills, klopt ik ben nou eenmaal geen kunstkenner Smiley face als je de film bekijkt zonder de Ghostbusters context en/of als een typische Kirsten Wiig/Melissa McCarthy vrouwenkomedie is die best te doen!

StoelPuntje

Avatar

20 miljoen.. er zijn dagen dat ik dat niet verdien ????

Robbepost

Avatar

Als ik naar de prijs-kwaliteit verhouding kijk vind ik dat ze 19,99 miljoen te veel heeft gekregen.

Indy5

Avatar

Dit wordt een lekkere kluif voor de advocatenteams aan beide kanten.Zorg dus dat je contracten met de filmstudio"s up to date zijn ( ook voor nieuwe beeld/ geluid dragers die nog ooit gaan komen ).

Bigds9fan

Avatar

Tja als ik bedenk welke ellende Corona meebracht en hoe het een mirakel is dat we zo ver gekomen zijn vind ik dat ze wel wat mag inbinden.

En had Disney de film niet uitgebracht dan hadden we niks gehad.

Daarnaast mag ze van geluk spreken dat ze deze rol überhaupt heeft gekregen.

Baardmatsko

Avatar

Als zeer matige actrice na eigen aandringen een solo film krijgen die er niet meer toe doet, en dan de boel aanklagen. Chapeau ????????????????

Lucille 007

Avatar

Wel erg slecht dit van scarlet.
Dankzij marvel/Disney behoort deze middelmatige actrice nu tot de best betaalde actrices van Hollywood.
Als bedankje voor bewezen diensten krijgt ze ook nog een eigen solo film, die ze mee mag produceren en ook mag meedelen in de omzet.
En nu ze paar dollar omzet mist bij deze wel erg slechte marvel film, Disney maar gaan aanklagen.


Master Of Films

Avatar

Disney heeft gereageerd. En dat is niet mals. Want nu Disney de COVID-19 card trekt, valt die zogenaamde vrouwen checkbox op dat diversiteit & inclusiviteit kaartje in een keer weg. De ware aard van Disney komt naar boven. De linkse propaganda van Disney is zo nep als wat. Disney is een bedrijf en is niet om de wereld te verbeteren.
Een mooi samenvatting werd gemaakt door Mauler (van Youtube) op Twitter.
> Be Disney
> Finally make a movie for your primary female character
> Pretend you wanted it from day 1
> Release it AFTER the end of the story and call it a swan song while promoting whamens is great
> Gets shitty reviews
> Get sued by lead
> Lmfao

Ondertussen kwam een vid update tegen van Geeks + Gamers“The left will end up eating itself”.

NieuwsFilm

meest populair