BREAKING: Scarlett Johansson sleept Marvel voor de rechter vanwege Disney Plus-release 'Black Widow'

De actrice loopt een hoop geld mis.

Scarlett Johansson sleept Disney voor de rechter. De actrice is van mening dat de studio haar contract met Marvel heeft geschonden door Black Widow gelijktijdig in de bioscoop en op streamingdienst Disney+ uit te brengen.

Bekijk de afbeelding

De advocaten van Johansson hebben daar donderdag de benodigde papieren voor afgeleverd bij de Los Angeles Superior Court. Kern van de zaak is dat de 36-jarige filmster claimt met Marvel te hebben afgesproken dat Black Widow exclusief in de bioscopen zou verschijnen.

De superheldenfilm, die Johansson ook mee heeft geproduceerd, kwam dezelfde dag echter ook beschikbaar op Disney+ (met VIP-toegang, waarbij abonnees extra moeten betalen om de film vroegtijdig te kunnen streamen). En dat was dus niet de afspraak, zo meent ze.

"Dit zal zeker niet de laatste zaak worden waarin Hollywoodtalent opstaat tegen Disney om duidelijk te maken dat, wat het bedrijf ook beweert, het juridisch verplicht is om gewoon zijn contracten te respecteren", licht John Berlinski, de advocaat van Johansson, toe in een statement.

Geldkwestie
De rechtszaak die Johansson eerder vandaag heeft aangespannen, is in essentie een geldkwestie. Voor haar werkzaamheden aan de film, schijnt ze een riant basissalaris van 20 miljoen dollar te hebben gekregen. Ze had echter ook een zogenaamde backend deal met Marvel uitonderhandeld.

Dit is een veelvoorkomende contractafspraak in Hollywood en houdt in dat acteurs een bepaald percentage van de totale opbrengst aan de bioscoopkassa's ontvangen. Johansson vreest dus een hoop geld mis te lopen doordat Black Widow op dezelfde dag zowel in de bioscopen als op Disney+ verscheen (Black Widow heeft wereldwijd tot nu toe zo'n 320 miljoen opgebracht, en dat is niet veel voor een Marvel-blockbuster).

Belangrijk voor toekomst
Hollywood zal deze zaak ongetwijfeld goed in de gaten houden. Nu streaming, versterkt door de coronapandemie, een enorme opmars heeft gemaakt, zullen traditionele contracten gebaseerd op box office-prestaties niet meer volstaan.

Dit was ook de reden waarom WarnerMedia vorig jaar opnieuw in onderhandeling ging met veel talenten om een gelijktijdige of exclusieve release op HBO Max mogelijk te maken.

NieuwsFilm

meest populair