Algemeen

Marvel-film 'Shang-Chi' niet naar China wegens controversiële opmerkingen van Simu Liu

Acteur Simu Liu zei wat dingen die heel slecht vielen.

door Jim Pedd om 09:29 in Algemeen
De kans lijkt klein dat Shang Chi and the Legend of the Ten Rings in China uitgebracht wordt. Hoofdrolspeler Simu Liu blijkt wat onverstandige opmerkingen gemaakt te hebben over China, waardoor een release daar onwaarschijnlijk lijkt.

China heeft een van de grootste markten van de wereld als het op de box office aankomt. Elke studio wil z'n film daar uitbrengen. Maar toestemming krijgen om een film in China uit te brengen is moeilijk. Disney slaagde recent nog met Free Guy in het krijgen van die toestemming, maar dat lukte niet met Black Widow.

Niet heel handig
Deadline meldt dat opmerkingen die Liu in het verleden maakte, weer opgedoken zijn. Daardoor zou de release van Shang-Chi niet plaats mogen vinden in China.

In 2017 zei Liu dat zijn ouders hem verteld hadden over het leven in een communistische maatschappij. Hij noemde China toen een derdewereldland en claimde dat mensen daar doodgaan aan de honger.

Het interview wordt via Chinese sociale media verspreid, wat betekent dat de kans klein is dat de film in het land uitgebracht wordt. In die zin zijn het dus niet de meest verstandige woorden, maar dat had de acteur natuurlijk niet kunnen weten. Vlak voor dat interview was hij nog geen bekend acteur.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rutherford

Avatar

China is toch een bekrompen land soms.

Gigan72

Avatar

Ook The Eternals zal niet in China te zien zijn.

GreenHornet

Avatar

Bij Disney moeten ze een volledige Social Media check en interview check laten doen. Voordat ze iemand aannemen voor een rol.

Gigan72

Avatar

@Greenhornet
Wat een onzin iedereen moet kunnen zeggen wat die wil.

johnstearne

Avatar

China laat na screenings gemiddeld 12 Hollywood films per jaar toe, maar laten we wel wezen, hoeveel chinese films laten wij hier in het Westen toe? Bijna niks. Dus wat dat betreft zijn ze daar in China veel meer openminded voor andere culturen dan dat wij hier zijn. Daarnaast zijn de opmerkingen van Simu Liu best wel kwetsend en niet op waarheid berust. Dat geeft te kennen dat meerderheid van de acteurs geen chinees zijn maar gewoon amerikanen inclusief hun bevooroordeelde retoriek. Waarom zou je geld uitgeven aan mensen die je land belachelijk maken, en als een "derdewereldland die aan het verhongeren is" waarom zouden zij überhaupt geld hebben om deze film te kijken dan? lol

Master Of Films

Avatar

Drie Marvel films kunnen die heerlijke renminbi wel lekker vergeten. Nog leuker is de ironie van Shaun Chi. In de Marvel China pandering mode gaan, zonder een werkelijke Chinese release, mede dankzij het slachtoffertje Simu "wij zijn geen experiment" Liu Smiley face
De Chinezen missen toch niks, want Shaun Chi is een middelmatige film Smiley face

RogueWon

Avatar

Wat als ie zijn verontschuldigingen aanbiedt net als John Cena?

centr1no

Avatar

Gigan72 "Wat een onzin iedereen moet kunnen zeggen wat die wil."
Iedereen kan ook zeggen wat die wil. Je moet er alleen niet de verwachting bij hebben dat dat geen consequenties mag hebben.
johnstearne "Blabla"
Houd op met trollen man.

Fluffer

Avatar

En dat voor een film die zich grotendeels op de Chinese markt richte..

kokosnoot

Avatar

Volgens mij kan China sowieso niet goed tegen kritiek omdat gezichtsverlies daar heilig is. Prima geen probleem mee alleen is het dan handig om daar niet je film industrie afhankelijk van te maken, of dat juist zeer zorgvuldig wel te doen. Het is het een, of het ander. Maar er tussen in gaat niet.

Of China voor andere culturen echt open minded is, bv meer dan het westen? Klinkt dat logisch van uit een communistisch systeem?! Dat is tegenstrijdig aan haar bestaan. Zie Tibet cultuur en Oeigoeren. Nee, dat komt niet sterk over.

Verder bepaalt de top welke films binnen komen, dat wordt niet overgelaten aan de mensen zelf. Dat is ook logisch want het is een communistisch systeem. Dat zal nooit uitblinken in vrijheid voor het individu.

De waarheid heeft nooit 1 zwakke schakel. Een communistisch systeem zal nooit hand in hand kunnen gaan met vrijheid van het individu en open minded.

Betekent dat dat ik geen kritiek op het westen heb, nee, dat betekent het niet. Betekent dat, dat ik het westen als superieur zie, nee dat betekent het niet. Alleen verkondig geen nonsens. Maak dingen niet mooier dan ze zijn.

Propaganda zit niemand hier op te wachten!

Smitta

Avatar

@johnstearne
Chinese films draaien niet in Nederlandse bioscopen omdat er simpelweg gewoon geen vraag is naar die films hier waardoor het niet slim is om die films te draaien in bioscopen commercieel gezien. Amerikaanse films worden over de hele wereld gekeken en China kiest ervoor om films niet daar te draaien omdat acteurs bijvoorbeeld ooit kritiek hebben geleverd op hun politiek beleid. Toch wel een verschil

Parisan

Avatar

Hij baseert zich op de uitspraken van zijn ouders. Die gaan dus over hoe China minimaal een aantal decennia geleden was. Het is gewoon waar dat er lange tijd grote armoede in China was. Dat staat volledig los van alle vooruitgang die sindsdien geboekt is. Maar goed, er zijn meer dan genoeg Chinezen buiten China die wel gewoon van de film kunnen genieten.

Arnold_FF7

Avatar

Hmmm was dit niet hetzelfde China die al vanaf het begin riep dat ze niks aan deze film vonden.

Dit is gewoon een handig excuse voor Disney zodat ze niet hoeven te accepteren dat twee van hun specifieke voor China gemaakte doelgroep mislukt

NieuwsFilm

meest populair