Held uit de film 'Hotel Rwanda' krijgt 25 jaar gevangenisstraf

Held uit de film 'Hotel Rwanda' krijgt 25 jaar gevangenisstraf

Klopt het verhaal eigenlijk wel?

Don Cheadle wist hoge ogen te gooien in de Oscargenomineerde Hotel Rwanda, waar de acteur in de huid kruipt van de Belgisch-Rwandese Paul Rusesabagina. Nu lijkt het erop dat Rusesabagina wel eens voor de rest van zijn leven de gevangenis in zou kunnen gaan.

In de Rwandese hoofdstad Kigali is Rusesabagina namelijk veroordeeld voor terrorisme. Hij is de voorzitter van de Rwandese oppositiepartij MRCD en zou aanslagen van haar militaire tak FLN, een rebellengroep die dodelijke aanvallen heeft uitgevoerd, hebben gefinancierd. Zelf ontkent hij alles.

Beroemd
In Hotel Rwanda zien we hoe Rusesabagina alles op alles zet om tijdens de Rwandese genocide van 1994 ruim 1000 vluchtelingen (zowel Hutu's als Tutsi's), opving en schuilhield in zijn hotel, waarvan hij manager was.

Dankzij de film werd Rusesabagina wereldberoemd. Hij maakte vervolgens goed gebruik van zijn status, om vanuit ballingschap in België en de Verenigde Staten het autoritaire regime van de Rwandese president Paul Kagame te bekristeren.

Ondanks het feit dat hij gisteren schuldig werd bevonden, geloven de nodige mensen dat Rusesabagina's veroordeling niet klopt en ze hem het zwijgen proberen op te leggen. Ook zeggen zijn advocaten dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen.

NieuwsFilm

meest populair