Wetenschappers onthullen of mensen op woestijnplaneet Arrakis uit 'Dune' kunnen overleven

Is dat wel mogelijk?

Jim Pedd 25 November 2021 20:30 in Algemeen
Even los van de gigantische wormen; hoeveel kans zouden mensen hebben om te overleven op een woestijnplaneet zoals we die in Dune zien? Dat is waar onderzoekers in gedoken zijn.

Alex Farnsworth, Michael Farnsworth en Sebastian Steinig zijn wetenschappers gespecialiseerd in klimaatmodelleren, en hebben een model ontwikkeld om in kaart te brengen hoe het zou zijn om op een wereld als Arrakis te overleven.

Niet onmogelijk
Elke dag moet een mens zo'n 2 liter water tot zich nemen. Kan je dat wel tot je nemen op een planeet die volledig uit een woestijn bestaat? Nou, blijkbaar wel.

Op basis van een kaart van Arrakis die de onderzoekers uit The Dune Encyclopedia geplukt hebben, hebben ze een klimaatmodel ontwikkeld. Dat model suggereert dat Arrakis vermoedelijk een hogere concentratie ozon heeft dan de Aarde. Daardoor is de planeet beter geïsoleerd van extreme hitte dan onze planeet.

Mede daardoor is Arrakis niet zo onbewoonbaar als onze planeet, mocht het hier te warm worden. Ook helpt het dat Arrakis rond de Polen heel koude gebieden waarbij het kwik tot onder de -75 graden Celsius kan duiken.

Daarmee kan je dus voorzichtig de conclusie trekken dat het overleven op Arrakis uiterst ingewikkeld is, maar wel mogelijk zou moeten zijn.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

horizon

Avatar

Volgens Frank Herbert is het ook mogelijk.... lolzzzz

MichaelCaine

Avatar

Maar wat als ze gezegd hadden dat het niet mogelijk was om op Arakis te wonen..?
Wat verandert er dan?

And...Action

Avatar

Dan zou de film sciencefiction zijn. Nu weten we dat het voorgeschreven geschiedenis is. Aangezien het in de toekomst afspeelt. Dus tijdreizen is ook mogelijk. Anders zouden we de info over wat gebeurd in Arrakis nooit hebben geweten.

SlartiCraftFast

Avatar

"Elke dag moet een mens zo'n 2 liter water tot zich nemen." Idd. En voeding.

Ik begrijp na het lezen van dit artikeltje nog altijd niet waar het drinkwater en de voeding vandaan komen. Ozon en koude polen zijn niet drink- of eetbaar namelijk. Dus wat wel?

StoelPuntje

Avatar

Klimaat.. wetenschapper.. Shit, nog nooit zo gelachen..

Tawnyn

Avatar

@SlartiCraftFast
De boeken lezen of de film kijken.

Als je als "klimaatwetenschapper" zoveel tijd over hebt om onderzoek over een imaginaire planeet te doen zegt al ontzettend veel over de klimaatwetenschap lmfao.

Herbert was een visionair genie en ooit worden zijn boeken de nieuwe Bijbel ????????

NieuwsFilm

meest populair