Wetenschappers onthullen of mensen op woestijnplaneet Arrakis uit 'Dune' kunnen overleven

Is dat wel mogelijk?

Even los van de gigantische wormen; hoeveel kans zouden mensen hebben om te overleven op een woestijnplaneet zoals we die in Dune zien? Dat is waar onderzoekers in gedoken zijn.

Alex Farnsworth, Michael Farnsworth en Sebastian Steinig zijn wetenschappers gespecialiseerd in klimaatmodelleren, en hebben een model ontwikkeld om in kaart te brengen hoe het zou zijn om op een wereld als Arrakis te overleven.

Niet onmogelijk
Elke dag moet een mens zo'n 2 liter water tot zich nemen. Kan je dat wel tot je nemen op een planeet die volledig uit een woestijn bestaat? Nou, blijkbaar wel.

Op basis van een kaart van Arrakis die de onderzoekers uit The Dune Encyclopedia geplukt hebben, hebben ze een klimaatmodel ontwikkeld. Dat model suggereert dat Arrakis vermoedelijk een hogere concentratie ozon heeft dan de Aarde. Daardoor is de planeet beter geïsoleerd van extreme hitte dan onze planeet.

Mede daardoor is Arrakis niet zo onbewoonbaar als onze planeet, mocht het hier te warm worden. Ook helpt het dat Arrakis rond de Polen heel koude gebieden waarbij het kwik tot onder de -75 graden Celsius kan duiken.

Daarmee kan je dus voorzichtig de conclusie trekken dat het overleven op Arrakis uiterst ingewikkeld is, maar wel mogelijk zou moeten zijn.

NieuwsFilm

meest populair