Alternatieve einde 'Terminator 2' was misschien beter geweest voor iedereen

Het had ons een hoop (mindere) sequels kunnen besparen...

Arjen Rooseboom 26 November 2021 15:41 in Featured
Het valt niet te ontkennen dat Terminator 2: Judgment Day (1991) de beste film in de hele franchise is. Zelfs diens positie in de Top-5 van "beste sequels ooit gemaakt" lijkt hij nooit meer kwijt te raken.

Hierbij even een herleving van een artikel uit 2019 over een alternatief einde van de film dat de franchise al vroegtijdig (en misschien wel effectief) had kunnen stoppen. Want dankzij het originele einde kwamen er nog 4 veel mindere vervolgen en zelfs een televisieserie.

In dit originele einde verslaan Sarah Connor (Linda Hamilton), haar zoon John (Edward Furlong) en de T-800 (Arnold Schwarzenegger) de T-1000 (Robert Patrick) na een gevecht in een staalfabriek door hem onder te dompelen in een industrieel brandend vat van gesmolten staal.

Na een korte euforie komt al snel het sombere besef: Om te voorkomen dat Skynet ooit de macht grijpt, moet ook het Model 101 worden vernietigd. Ondanks John's smeekbeden gehoorzaamt Sarah aan het verzoek van de Terminator om hem te laten zakken in de put.

In één van de meest hartverscheurende scènes die ooit op het scherm vertoond zijn, neemt de Terminator afscheid van John door middel van een duim omhoog voordat zijn verwerkingssysteem wordt verpulverd.

Terwijl Sarah een snikkende John in haar armen wiegt, snijdt het beeld weg naar een shot van een gladde zwarte weg, volledig verlaten, afgezien van de schittering van koplampen die het gestaag passerende trottoir verlichten. We horen Sarah in een voice-over:

"De onbekende toekomst rolt ons tegemoet. Ik zie het voor het eerst met een gevoel van hoop. Want als een machine, een Terminator, de waarde van een mensenleven kan leren kennen... kunnen wij dat misschien ook".


Wat ook had gekund
We zien Sarah als een oude vrouw die liefdevol toekijkt hoe een volwassen John zijn jonge dochter op de schommel duwt in een speeltuin. Ze haalt herinneringen op aan haar vroegere angst voor menselijke vernietiging, een dreiging die 30 jaar geleden zonder incidenten voorbijging.

Ze mijmert: "29 augustus 1997 kwam en ging. Er is niet veel gebeurd. Michael Jackson werd 40. Er was geen dag des oordeels". De laatste dialoogregels van het tussenfilmpje blijven vrijwel ongewijzigd.

Nu de angst voor een nucleaire holocaust haar niet langer terroriseert, is Sarah een liefhebbende grootmoeder geworden die liefdevol de schoen van haar kleindochter strikt voordat ze wegrent om verder te spelen.


Het originele einde sluit daarentegen beter aan bij de toon die schrijver en regisseur James Cameron wilde neerzetten. De met olie besmeurde straat is misschien de weg vooruit, maar het kan net zo goed een onheilspellend pad zijn naar de onvermijdelijke menselijke ondergang.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Blockbuster

Avatar

Is inderdaad een hartverscheurende scène, mede door de fantastische muziek eronder. RIP Arnie... Smiley face

MisterPink

Avatar

In één van de meest hartverscheurende scènes die ooit op het scherm vertoond zijn.

Kom op zeg.

Darthmar

Avatar

Voor mij bestaan alle Terminator films na deel 2 niet. De laatste twee heb ik geeneens meer de moeite genomen om ze te kijken.

Daanminator

Avatar

@ mister pink,

Des tijds wel hoor, wie huilende niet, ik wel hoor...

Artificialis

Avatar

Het is jammer hoe alle andere sequels op hun eigen manier de franchise hebben verpest. Rise of the Machines maakte er een halve komedie van. Salvation liet een slaapverwekkende toekomst zien. Genisys paste de hele continuïteit van de originele twee films aan. Dark Fate maakt in de opening een einde aan John Conner.

Master Of Films

Avatar

Artificialis "Het is jammer hoe alle andere sequels op hun eigen manier de franchise hebben verpest....Dark Fate maakt in de opening een einde aan John Conner."
Verpest....maar toch wel 9/10 geven voor Dark Fate.

Notabene. Dit is slechts een observatie opmerking. Ik ben niet uit op een discussie.

MovieWanker

Avatar

Vind het originele einde meer dan prima!
Helaas zijn al sequels na deel 2 inderdaad bagger. Op Salvation na dan. Die vond ik in tegenstelling tot velen wel goed. De tv serie vond ik ook nog best goed te pruimen maar werd helaas al na 1 seizoen gecancelled.

Artificialis

Avatar

Master Of Films "Verpest....maar toch wel 9/10 geven voor Dark Fate."

Dat is achteraf gezien een te hoge beoordeling geweest. Het lukte mij niet meer om te veranderen. Ik zie nu dat ik het wel weer kan wijzigen dus ik zal het naar een 8 verlagen. Dat is uiteraard nog steeds relatief hoog, maar dat komt omdat ik het op zichzelf een prima blockbuster vind.

Bigds9fan

Avatar

Het einde blijft inderdaad triest.

Het alternatieve einde was al bekend want het stond geloof ik ergens als extra op.

De serie liep 2 seizoenen en seizoen 2 had last van die schrijversstaking maar die vond ik heel sterk.

Delen 1 en 2 zijn geweldig en het einde van deel 3 vond ik sterk want zo was er een mooi einde aan het verhaal.

De herhaaldelijke reboots hebben de franchise geen goed gedaan. Als ik moet keizen tussen een Terminator of een niet-Termimator film dan zal ik altijd voor Terminator gaan maar zo goed als de 1ste 2 films wordt het nooit.

En Dark Fate is de slechtste van allemaal. Die maakt in de opening deel 2 onnodig. Want waarom in dat deel John redden als het toch niet uitmaakt of hij leeft of niet?

Yor=

Avatar

Het maakt toch niet uit welk einde ze hadden bedacht? In Terminator is ook sprake van tijdreizen. Er kan altijd iets vanuit toekomst of verleden komen. Dus genoeg mogelijkheden voor de scriptschrijvers voor vervolgdelen. Die waren er toch wel gekomen. Ongeacht het einde van T2

Gigan72

Avatar

FT schrijft
Het valt niet te ontkennen dat Terminator 2: Judgment Day (1991) de beste film in de hele franchise is.

Bullshit deel 1 is beter.
Deel 2 is erg goed maar het is wel een beetje een herhaling van deel 1.

donniebrasco

Avatar

Deel 3 was zo slecht nog niet, alleen jammer dat Furlong er niet in zat!

marcjeb

Avatar

Gigan72.. Smaken verschillen

Ik vond deel 2 ook veel beter en tevens een van de beste films ooit gemaakt. Sowieso de beste scifi-thriller.

NieuwsFilm

meest populair