'The Matrix' moest dit verhaal weg laten van de studio

'The Matrix' moest dit verhaal weg laten van de studio

Keanu Reeves over trans-representatie.

Keanu Reeves spreekt tijdens een interview over het oorspronkelijke plan voor trans-representatie in The Matrix en legt uit waarom uiteindelijk besloten werd om een belangrijk trans-personage uit de film te halen.

De franchise debuteerde in 1999 en is geregisseerd door de Wachowski-zussen. De film kijkt sterk naar de realiteit en speelt zich grotendeels af in een digitale wereld die ontworpen is om mensen gevangen te houden, terwijl de machines hun lichaamsenergie gebruiken om hun maatschappij aan te drijven.

Een allegorie
De Wachowski's vertelden in het verleden al eens dat The Matrix voor hen een allegorie voor de trans-ervaring is. Dat zou dan zijn reflectie vinden door de manieren waarop de film omgaat met een "echte" zelf van iemand, en de uitgedragen "digitale" zelf.

Nu het nog maar een paar weken duurt tot The Matrix Resurrections in de bioscoop draait, horen we de makers heel wat vertellen over de nieuwe film, maar ook de oude films. Waaronder Reeves.

Specifiek refereerde hij naar het personage Switch van actrice Belinda McClory. Volgens haar was het de bedoeling dat zij de trans-gemeenschap zou vertegenwoordigen. Maar:

"Ik geloof dat de studio daar niet klaar voor was."

Switch is in The Matrix niet openlijk transseksueel, maar elementen van dit idee zie je nog terug in de film. Hoewel ze vrouwelijk is, is het personage heel bewust androgeen weergegeven en draagt ze wit om zichzelf te onderscheiden van de rest van de crew van de Nebuchadnezzar. Eigenlijk was het idee om Switch in de Matrix als vrouw weer te geven en als man in de echte wereld. Maar helaas mocht dat dus niet.

NieuwsFilm

meest populair