'The Matrix Resurrections': Dit is waarom Morpheus anders terugkeert dan je zou denken

'The Matrix Resurrections': Dit is waarom Morpheus anders terugkeert dan je zou denken

Let op: Bevat spoilers!

We hebben er bewust voor gekozen deze titel te behouden. In de marketing heeft Warner Bros. duidelijk laten blijken dat Morpheus terug zou keren, maar met een nieuw uiterlijk. Zo vroeg zelfs Laurence Fishburne zich in een interview hardop af waarom hij dan niet gewoon terug gevraagd was en liet regisseur Lana Wachowski weten dat de film hier antwoord op zou geven. De afgelopen maanden schuwden de filmstudio en de cast en crew er dus niet voor terug dit detail te onthullen.

Toen The Matrix Resurrections werd aangekondigd was een van de belangrijkste onthullingen dat Laurence Fishburne niet terug zou keren als Morpheus. Die rol werd gespeeld door Yahya Abdul-Mateen II.

Fans waren daar behoorlijk verbaasd over, wat zelfs gold voor Fishburne. Maar regisseur Lana Wachowski beloofde een logisch antwoord. Nou, dat hebben we nu. Let op: Dit artikel bevat SPOILERS.

Nieuwe Morpheus
Aan het begin van The Matrix Resurrections begint de boel een beetje als de eerste film in 1999, met een mysterieus telefoongesprek een een vrouw die doet denken aan Trinity die aangevallen wordt door de politie. Bugs komt daarachter en realiseert zich dat de gekke loop geschreven is in oude Matrix-code en het verhaal van Trinity en Neo is. Maar met kleine veranderingen.

Een belangrijk programma in deze 'modal' (leggen we zo uit) is Agent Smith, gespeeld door Yahya Abdul-Mateen II. Dat verschil komt voort uit het verschil tussen herinneringen en de realiteit. Terwijl Bugs ontdekt wordt, weet Smith haar te vangen en neemt hij haar mee via een achterdeur naar een recreatie van Neo's oude appartement. Bugs onthuld Agent Smith dat hij in een 'modal' zit, een simulatie die gebruikt wordt voor de evolutie van programma's.

Bugs realiseert zich dat ze in het appartement van Neo zijn en vertelt hem over de inspiratiebron die Neo was en en hoe die haar geest bevrijdde. Vervolgens onthult Smith - nadat hij de Matrix-code in zijn spiegel ziet - dat hij een nieuw doel heeft: hij is Morpheus en moet Neo vinden.

Hoewel hij een programma (of 'digitaal bewustzijn' is zoals ze nu genoemd worden), weet Bugs hem uit de Matrix te halen en zelfs een vorm te geven in de echte wereld. Dat gebeurt met een 'paramagnetic oscillation', wat vooral betekent dat 't lichaam bestaat uit kleine bolletjes.

Morpheus blijkt geprogrammeerd te zijn door Neo, een "algoritmische reflectie van de twee programma's die geholpen hebben om jou jou te maken, Morpheus en Agent Smith. Een combinatie van tegenprogrammeerwerk."

Het blijkt ook dat er zestig jaar verstreken zijn in de wereld van de Matrix. Morpheus werd gekozen tot High Chair of the Council, maar geruchtten van een nieuwe kracht verspreidden over een nieuwe macht in de Matrix, 'ie dood hem genegeerd werden, denkend dat Neo's offer niet ongedaan gemaakt zou worden. Morpheus is vermoedelijk dood, en zou doodgegaan kunnen zijn zoals dat gebeurde in The Matrix Online, al wordt dat niet bevestigd.

NieuwsFilm

meest populair