'Mission: Impossible - Ghost Protocol' regisseur Brad Bird kijkt terug op zijn film

'Mission: Impossible - Ghost Protocol' regisseur Brad Bird kijkt terug op zijn film

Brad Bird sprak over de franchise ter gelegenheid van het jubileum van zijn Mission: Impossible film.

Het is alweer 25 jaar geleden dat Tom Cruise voor het eerst te zien was in een Mission: Impossible film. In 1996 speelde hij in Brian DePalma's spionagethriller Mission: Impossible.

In de 25 jaren die volgden na de eerste Mission: Impossible, hebben we Cruise al kunnen zien in 5 andere films uit deze franchise. Een daarvan viert dit jaar ook zijn 10de filmverjaardag, en dat is Mission: Impossible - Ghost Protocol.

Brad Bird
De vierde Mission: Impossible film komt uit 2011 en werd geregisseerd door Brad Bird - een regisseur die hiervoor alleen bekend stond voor zijn animatiefilms. Ghost Protocol werd Brad Bird's live-action filmdebuut.

De regisseur had een moeilijke taak voor zich gekregen, toen hij de baan aannam. Hij maakte het voor hemzelf er niet makkelijker op, door aan te dringen op het gebruik van IMAX camera's bij het filmen van de grootste actiescène.

Burj Khalifa
De grootste scène van de film werd een spannende actie sequentie waar Cruise's personage het grootste gebouw van de wereld op zou klimmen. In de scène zou zijn personage de Burj Khalifa in Dubai alleen beklimmen met een paar slecht functionerende plakkende handschoenen.

In een interview met RadioTimes liet regisseur Brad Bird weten dat hij de scène specifiek in IMAX wilde opnemen. Dit kwam door het feit dat Cruise zelf het gebouw wilde beklimmen, en dus voelde het alleen juist om dit dan ook op de grandiooste manier vast te leggen.

De stunt
De regisseur praat in zijn interview met RadioTimes ook over het feit dat toen hij zich aansloot bij de film, het team alleen de basis van de actiescènes hadden uitgeschreven. Het oorspronkelijke idee voor de Burj Khalifa stunt komt van J.J. Abrams, die het vorige deel uit de franchise had geregisseerd.

Bird ging verder op het concept van Abrams en voegde het idee toe van een falende uitrusting, want dat zou voor meer spanning zorgen in de film. Cruise's personage Ethan Hunt zou namelijk nu moeten improviseren als spion, en dat is volgens Bird iets wat niet regelmatig genoeg voorkomt in dit soort films. 

Fan
Bird is na de uitkomst van zijn film, nog steeds fan gebleven van de Mission: Impossible franchise. Een van zijn favoriete scènes komt uit de recentste film Mission: Impossible - Fallout.

Hij benoemt de badkamer scène 'een van de geweldigste dingen die hij ooit heeft gezien'. Volgens de regisseur was deze scène prachtig opgenomen, en waren beide Cruise en Henry Cavill fysiek in topvorm.

NieuwsFilm

meest populair