'Lord of the Rings': Hoe zit het eigenlijk met vrouwelijke dwergen?

'Lord of the Rings': Hoe zit het eigenlijk met vrouwelijke dwergen?

Waren er vrouwelijke dwergen in de wereld van Lord of the Rings?

Het bestaan van vrouwelijke dwergen is een onderwerp waar The Lord of the Rings-fans vaak vragen over hebben. Gek is dat niet, want er is weinig bekend over ze.

Maar, wees gerust: J.R.R. Tolkien bevestigde dat dwerg-vrouwen bestaan. Maar door hun unieke uiterlijk is het makkelijk om te denken dat het anders zit. Gimli noemt het zelfs in Peter Jackson's The Lord of the Rings: The Two Towers: "Het is waar dat je niet veel dwerg-vrouwen ziet. En dat heeft geleid tot het idee dat ze niet bestaan en dwergen gewoon uit holen in de grond tevoorschijn komen!"

Dwerg-vrouwen
Het verhaal van Gimli komt niet uit de boeken van Tolkien, maar matcht de appendices van The Lord of the Rings: The Return of the King, waarin iets van de geschiedenis van de dwergen en dwerg-vrouwen uitgelegd staat.

Ze blijken er bijna hetzelfde uit te zien. Dwerg-vrouwen hebben namelijk ook een baard, wat geen enkel ander groot ras heeft. Aragorn maakt daar al een grap over als hij "het zit 'm in de baarden!" fluistert naar Éowyn, terwijl Gimli over hun voorkomen vertelt.

Er zijn volgens diezelfde appendices ook erg weinig dwerg-vrouwen. Nog niet een derde van de dwergen is vrouwelijk. Dat betekent dat ze ook veilig gehouden en verborgen worden. De populatie nam ook af mettertijd, wat niet gek is gezien hun aantallen.

In alle werken van Tolkien rond Midden-Aarde wordt trouwens maar één dwerg-vrouw genoemd: Dís. Zij was de zus van Thorin en moeder van Fíli en Kíli, die je uit The Hobbit kent. Ze werd geboren in de Lonely Mountain en wist tijdens de aanval van Smaug te ontkomen.

Mocht je je trouwens afvragen hoe zo'n vrouw eruit ziet; aan het begin van The Hobbit: An Unexpected Journey zie je er eentje lopen:


Bekijk de afbeelding


Bekijk de afbeelding

NieuwsFilm

meest populair