De grote verrassingen (en teleurstellingen) bij de Oscars 2022

De grote verrassingen (en teleurstellingen) bij de Oscars 2022

'Dune' de grote winnaar, 'The Power of the Dog' en 'Licorice Pizza' samen een Oscar.

Natuurlijk zorgen de Oscars elk jaar weer voor de nodige verrassingen. Zo winnen soms films en talenten een van de felbegeerde gouden beeldjes tegen de verwachting in, terwijl de 'grootste' kanshebbers met lege handen naar huis gaan. Hieronder zijn ze op een rijtje gezet.

CODA
Een van de grootste verrassingen is dat CODA de Oscar voor beste film won. Hoewel de film alom werd geprezen, werd hij niet enorm veel bekeken toen hij uit werd gebracht op Apple TV+. Ook behoorde CODA niet tot de meest voor de hand liggende kanshebbers, aangezien gedacht werd dat The Power of the Dog en Belfast het uit gingen vechten.

CODA wist echter na zijn release de nodige grote prijzen te winnen, zoals o.a. overwinningen bij de WGA en PGA Awards, die de kansen van de film toch behoorlijk wisten te versterken. Toch dachten velen dat CODA niet de meest prestigieuze Oscar van de avond zou winnen.

The Power of the Dog
The Power of the Dog moest de Oscar voor beste film dus afstaan aan CODA, maar daar bleef het niet bij. Met maar liefst 12 nominaties werd verwacht dat de film er op z'n kiest een paar zou weten te winnen, maar niks was minder waar. Uiteindelijk wist alleen regisseuse Jane Campion de Oscar te winnen voor beste regisseur, terwijl zij zich juist niet erg geliefd had gemaakt de laatste paar weken.

Zo haalde ze hard uit naar Sam Elliott nadat hij kritiek uitte op haar film. Ook maakte Campion geen al te beste indruk toen ze het nog niet zo heel geleden had over Serena en Venus Williams. Toch werd de Oscar aan haar gegeven, maar in de andere 10 categorieën verloor The Power of the Dog alles. Dune deed het daarentegen beter dan verwacht, aangezien Villeneuve's blockbuster bijna alles won wat er te winnen was i.v.m. de technische details.

Belfast
Het blijft altijd lastig om de Oscar van beste originele scenario goed te gokken, maar ook hier hadden waarschijnlijk maar weinig mensen gedacht dat deze naar Belfast zou gaan. De WGA Award ging namelijk naar Netflixs Don't Look Up, terwijl de BAFTA voor Licorice Pizza was. Belfast won echter wel de Critics Choice.

Toch werd gedacht dat Licorice Pizza de meest kans maakte, maar dat mocht dus niet zo zijn. Kenneth Branagh zal er zeker blij mee zijn, aangezien hij al vijf nominaties in verschillende categorieën voorafgaand aan de Oscars van 2022 op zijn naam staan. Hij wist er echter nooit een te winnen, maar nu neemt hij eindelijk een Oscar mee naar huis.

Licorice Pizza
Ondanks het feit dat de nieuwe film van de geliefde filmmaker Paul Thomas Anderson erg sterk was onthaald, wist zijn film geen enkele Oscar in de wacht te slepen. De beste kans voor de film was original screenplay, maar deze ging dus naar Branagh, maar ook in de andere categorieën werd niks gewonnen, en gingen Anderson en co. met lege handen naar huis. Anderson is nu maar liefst 11 keer genomineerd geweest voor 11 Oscars als schrijver, producent en regisseur, maar won nooit.

Flee
Animatiefilm Flee schreef Oscargeschiedenis met nominaties in drie verschillende categorieën: beste animatiefilm, beste documentaire én beste internationale speelfilm. Het is dan ook de eerste film ooit die in alle drie de categorieën werd genomineerd. Helaas was Flee niet in staat om de gigantische concurrentie te verslaan (de prijzen gingen namelijk naar Encanto, Summer of Soul en Drive My Car) maar het was desalniettemin een enorme prestatie op zich.

Zack Snyder's Justice League en Army of the Dead
Het was ook een goede avond voor Zack Snyder. Zijn twee blockbusters wonnen de publieksprijzen. Dit komt misschien niet als de grootste verrassing van de avond, maar toch hadden de nodige filmfanaten gedacht dat deze eer aan toch naar Marvels juggernaut en mega-kaskraker Spider-Man: No Way Home zou gaan.

Wat was in jullie ogen de grootste verrassing ?

NieuwsFilm

meest populair