Dune (1984) van regisseur David Lynch krijgt wellicht een Director's Cut

Dune (1984) van regisseur David Lynch krijgt wellicht een Director's Cut

Regisseur David Lynch ziet een Director's Cut van Dune wel zitten.

Regisseur David Lynch heeft laten weten dat hij graag zijn originele versie van Dune uit 1984 zou willen veranderen. Lang voordat Denis Villeneuve met zijn versie van Dune kwam, bracht Lynch in 1984 de eerste filmadaptatie van Dune naar de bioscopen.

Lynchs adaptatie van Dune was niet bepaald succesvol te noemen. Zo stelde de film teleur bij de box office, want met een budget van 40 miljoen Amerikaanse dollars, bracht het maar 30 miljoen Amerikaanse dollars op.

Dune (1984)
Ook werd Lynchs adaptatie van Dune niet bepaald goed ontvangen door de recensenten. Dit had als gevolg dat de regisseur zich distantieerde van de film.

Lynch zei dat hij niet artistieke controle kreeg over de film en dat de creatieve keuzes in de handen van de studio lagen. Kortgeleden heeft Lynchs Dune meer fans gekregen, vooral nadat Villeneuve's adaptatie van Dune meer kijkers inspireerde om Lynchs film opnieuw te bekijken.

David Lynch
In een recent interview heeft Lynch interesse getoond om Dune een herbewerking te geven. De regisseur gaf toe zich "depressief en ziek" te voelen tegenover de uiteindelijke versie.

Dit is wat de regisseur precies zei: "Dune-fans hebben gezegd: 'Wil je niet teruggaan en aan Dune prutsen?' En ik was er zo depressief en ziek van, weet je? Ik wil zeggen, ik hield van iedereen waar ik mee gewerkt heb; ze waren zo fantastisch. Ik hield van alle acteurs; ik hield van de crew; ik hield van het werken in Mexico; ik hield van alles, behalve dat ik niet de final cut had. En ik hield zelfs van Dino [De Laurentiis], die me niet wilde geven wat ik wilde [lacht]. En Raffaella, de producer, die zijn dochter was - ik hield van haar. Maar het ding was een afschuwelijke droefheid en mislukking voor mij, en als ik terug kon gaan heb ik gedacht, nou ja, misschien zou ik op die ene terug gaan." Lynch liet ook weten dat als hij de kans kreeg, hij zeker geïnteresseerd zou zijn om Dune een director's cut of een re-edit te geven, maar tegelijkertijd schat hij de kans hiervan klein in.

NieuwsFilm

meest populair