Iconische filmmuziekcomponist overleden op 79-jarige leeftijd

Iconische filmmuziekcomponist overleden op 79-jarige leeftijd

Met een Oscar voor 'Chariots of Fire' gaat deze componist de filmgeschiedenis in als de grootste synthesizer-pionier binnen de filmmuziek.

Filmcomponist Vangelis is op 79-jarige leeftijd komen te overlijden volgens de Athens News Agency. De muzikant Evangelos Odessey Papathanassiou werd onder de artiestennaam Vangelis bekend door zijn muziek voor Blade Runner en Chariots of Fire.

De componist bereikte wereldfaam met zijn synthesizers, waarmee hij zijn stempel heeft gedrukt op de klank van de filmmuziek van de twintigste eeuw. Elektronische, 'ambient' muziek was zijn specialiteit, waarbij hij zelf alle instrumenten bespeelde.

Levensprestaties
In 1982 won de artiest de Academy Award voor Chariots of Fire; een soundtrack die bijna even iconisch is geworden als de maker zelf.



Het andere grote succes van Vangelis was de dystopische muziek voor de sciencefictionklassieker Blade Runner. Helaas kwam zijn muziek pas uit na 1994 door onenigheden met de studio over de onconventionele soundtrack.

Zijn laatste release was een album uit 2021, genaamd 'Juno to Jupiter'. De inspiratie hiervoor was een sonde van NASA, waarvan meerdere soorten audio verwerkt waren (ook vanuit de ruimte!). De liefde voor sciencefiction en het onbekende van de ruimte is hem dus tot het einde bijgebleven.

NieuwsFilm

meest populair