Dit is hét grote probleem in en met 'Jurassic World Dominion'

Veel dino's maar weinig spanning...

Wouter Drummen 21 juni 2022 22:30 in Algemeen
Jurassic World: Dominion is het voorlopig het einde van de Jurassic-franchise zoals wij die kennen. Hoewel de film al de nodige miljoenen heeft opgebracht, werd de blockbuster niet door iedereen even goed onthaald. Hieronder wordt uitgelegd waarom, maar let op, SPOILERS volgen!

Recentelijk beet regisseur Colin Trevorrow nog van zich af, toen er kritiek kwam op de T-Rex, aangezien hij af en toe wat 'slap' overkomt in de film. Hij is echter niet de enige dinosaurus die niet erg dreigend is.

Actie vs spanning
In Dominion leven mensen en dinosaurussen samen en delen we de aarde. Hierdoor werd al eerder gezegd dat het nieuwe hoofdstuk bomvol actie zou zitten, terwijl de vorige delen, voornamelijk de Jurassic Park-films, juist meer focusten op het opbouwen van spanning.

Dominion ziet iets anders in elkaar. Het is logisch dat er veel actie zit in een chaotische wereld waarin dinosaurussen gewoon onder ons leven, maar het grote probleem is hoe de blockbuster hiermee omgaat.

Niet eng genoeg
Waar het volgens de nodige filmcritici misgaat is dat de actiescenes van Dominion zich constant aanpassen om 'in het verhaal te passen'. Denk bijvoorbeeld maar aan de scene waarin Owen (Chris Pratt) weg scheurt op zijn motor om te ontsnappen van twee Atrociraptors, die hem echter gemakkelijk bijhouden. Claire (Bryce Dallas Howard) wordt ook achter nagezeten, maar rennend is zij sneller dan haar Atrociraptor.

Nog zo'n moment in de film is wanneer de groep vastzit in de Biosyn Valley en de Gigantosaurus tegen het lijf lopen. De gigantische dino krijgt Maisie (Isabella Sermon) bijna te pakken, maar de andere volwassen leden ontkomen de Gigantosaurus behoorlijk makkelijk, die het allemaal maar op zijn dooie gemakje doet.

Aanpassing
Hierdoor voelt het alsof de personages nooit echt in gevaar komen. Hoewel er wel (voornamelijk onbelangrijke) slachtoffers vallen, lijkt het alsof de helden van de film het nooit echt moeilijk hebben. Hierdoor voelt de actie 'minder echt en meeslepend' aan, aangezien de dinosaurussen dreigend zijn, tot het moment dat ze op het punt staan om een van de hoofdrolspelers te verslinden.

NieuwsFilm