Deze twee scifi-klassiekers zijn alweer 40 jaar oud

Topfilms uit de jaren 80.

Bram de Groot 26 juni 2022 22:30 in Algemeen
Misschien ben jij nog een jonge filmliefhebber en besteed je niet zoveel aandacht aan films uit de vorige eeuw. Dat kan natuurlijk, maar weet dat er heel wat pareltjes zijn gemaakt die zeker de moeite waard zijn om te kijken.

De twee films The Thing en Blade Runner zijn deze maand 40 jaar oud geworden. De twee films waren op het moment van verschijnen geen directe kaskrakers, maar worden vandaag de dag gezien als klassiekers in hun genre.

The Thing van John Carpenter
Op 25 juni 1982 ging The Thing van regisseur John Carpenter in première en wist daar bij een budget van $15 miljoen zo'n $20 miljoen op te halen.

Met onder meer Kurt Russell werd de film te somber ervaren. In de jaren daarna werd de film juist bejubeld en kreeg in 2011 zelfs een prequel die overigens matig werd ontvangen.

In The Thing zijn Amerikaanse wetenschappers op expeditie op Antarctica. Als de helikopter van een groep Noren neerstort, ontdekt het Amerikaanse team dat een buitenaardse levensvorm in andere lichamen is getreden.


Ook op die 25 juni ging Blade Runner van Ridley Scott in première in de Noord-Amerikaanse bioscopen. Met onder meer Harrison Ford en Rutger Hauer was dit een van de eerste verfilmingen van verhalen van Philip K. Dick.

Ook nu was er initieel een wisselend ontvangst en werd er met een budget van $30 miljoen zo'n $42 miljoen opgehaald. In 2017 verscheen het vervolg Blade Runner 2049.

In Blade Runner reizen we een toekomstig Los Angeles in 2019. Deckard (Ford) is een Blade Runner: een politieagent die ingezet wordt om "Replicants" (androïden) uit te schakelen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken als er 5 replicants de controle over een ruimteschip weten te krijgen, en terugkeren naar Aarde.NieuwsFilm