Charlize Theron ligt onder vuur na domme uitspraken

Misschien toch maar excuses aanbieden?

Vera 25 november 2022 09:45 in Celebrity
Charlize Theron ligt onder vuur na misschien domme uitspraken in een podcast. De wereldberoemde ster uit The Old Guard komt uit Zuid-Afrika en grapte dat het Afrikaans een uitstervende taal is. Zij overdreef toen zij zei, dat er maar 44 mensen zijn die Afrikaans spreken en dat de taal niet behulpzaam is en uitsterft.

Prompt leidde dat tot boosheid bij verschillende mensen die een belangrijke functie vervullen in het land. Het Afrikaans ligt heel gevoelig, omdat de taal verbonden is aan apartheid en de kolonisatie van Nederlanders in de 17de eeuw. Het Afrikaans wordt gezien als de taal van de onderdrukkers aan de ene kant, maar ook een stukje geschiedenis dat beschermd mag worden.

Excuses aanbieden
De Afrikaanse Taalraad wil dan ook dat Charlize Theron haar excuses aanbiedt. De 47-jarige actrice wordt namelijk op handen gedragen in Zuid-Afrika en is daar een icoon en rolmodel. De raad wil dat zij onderdeel is van de oplossing en niet het probleem. Het Afrikaans staat namelijk op nummer 3 van de 11 officiële talen in Zuid-Afrika, omdat 12 procent van de 60 miljoen inwoners Afrikaans praten.

Charlize Theron zelf sprak tot haar 19de jaar alleen Afrikaans, want iedereen om haar heen sprak Afrikaans. Pas daarna leerde zij ook goed Engels praten. Nu, bijna 30 jaar verder, valt het haar op dat zij geen Afrikaans meer om haar heen hoort. In haar naaste omgeving sterft de taal in elk geval uit.

Projecten met Zuid-Afrikanen
Op haar Instagram meldt Charlize Theron niets over de oproer die zij veroorzaakte met haar opmerkingen. Wel staan verschillende projecten met Zuid-Afrikanen centraal, zoals het Instagram-bericht hieronder laat zien. Het artikel bij de NOS staat hier.NieuwsFilm