Eerste recensies veelbesproken 'The Whale' met dikke Brendan Fraser: is het wat?

Eerste recensies veelbesproken 'The Whale' met dikke Brendan Fraser: is het wat?

Uitermate veel lof voor de acteerprestatie van Brendan Fraser.

Tijdens het Venice Film Festival in september mocht The Whale van filmstudio A24 al in première gaan, waar de film door de critici met veel lof werd ontvangen. Vanaf vandaag opent de film officieel in de Amerikaanse bioscopen en daarmee verschijnen dan ook de eerste recensies online.

Op Rotten Tomatoes zijn al vele recensies verschenen voor de nieuwste film van regisseur Darren Aronofsky. Momenteel staat de film met 119 recensies op een nette 70 procent op de Tomatometer.

De algemene critics consensus van Rotten Tomatoes zegt het volgende: "Bij elkaar gehouden door een sublieme Brendan Fraser, zingt The Whale een lied van empathie dat de meeste kijkers zal laten grienen."

Eerste recensies
Ondank de lovende reacties die de film tijdens de filmfestivals mocht ontvangen, lijken de critici toch vrij verdeeld over het eindresultaat. Over één ding zijn de meeste filmcritici het daarentegen overduidelijk eens, Brendan Fraser levert een verheffende acteerprestatie.

"Een film die probeert iets rauws en waarheidsgetrouws te halen uit een verhaal dat een en al een kaal bedenksels is, zowel technologisch als melodramatisch," zo schrijft Justin Chang van Los Angeles Times.

"Het voelt vaak klungelig en gekmakend inconsistent, waardoor Fraser strandt in een melodrama dat zijn mooie, bescheiden optreden niet verdient," meldt Leah Greenblatt van Entertainment Weekly.

"Het grootste deel van The Whale is gewoon niet zo goed als de prestatie van Brendan Fraser. Maar voor wat hij laat zien, verdient het om gezien te worden," schrijft Owen Gleiberman van Variety.

"Soms kan een acteur helpen de tekortkomingen van een regisseur te minimaliseren, en dat is wat Fraser hier doet." aldus Stephanie Zacharek van TIME Magazine.

"Fraser, zo goed, neemt wat een grap, een platte tragedie of zelfs een lezing over gewicht zou kunnen zijn en doordrenkt het met prachtige menselijkheid," zo vindt Johnny Oleksinski van New York Post.

"Aronofsky, de kunstenaar van verloren zielen, vindt mededogen in de vreemdste situaties." aldus de positievere Peter Howell van Toronto Star.

Oscarnominatie
Voornamelijk de acteerprestatie van Fraser wordt door de filmcritici geprezen. Tijdens de verschillende filmfestivals mocht de acteur daarom ook al rekenen op meerdere staande ovaties van het publiek.

De rol, waarvoor Fraser een enorme transformatie onderging, wordt beschouwd als de grote comeback voor de acteur. Het is dan ook niet gek dat Fraser een potentiële kanshebber wordt genoemd voor een nominatie voor 'Beste Acteur' bij de Oscars.

Hoewel het emotionele The Whale al vanaf vandaag draait in de Amerikaanse bioscopen moet het Nederlandse publiek nog even wachten. De film is namelijk pas vanaf 16 februari 2023 in ons land te zien.



NieuwsFilm

meest populair