Belgische topfilm 'Close' blijft de prijzen aaneenrijgen

Belgische topfilm 'Close' blijft de prijzen aaneenrijgen

Een dramatisch coming-of-age verhaal.

De tweede langspeler van de 31-jarige Belg Lukas Dhont blijft het goed doen. In België zagen al meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers de film, wat best veel is voor het kleine landje. Het dramatische coming-of-age verhaal scoort ook in Nederland zowel bij het publiek als critici, zoals de vier verdiende sterren op FilmTotaal.

Close is een hoogst persoonlijke film voor Dhont die het verhaal vertelt over twee jongens die zweven tussen hun kinder- en tienertijd en met elkaar een innige vriendschap hebben, maar daar is niet iedereen even blij mee.

Dhonts eerste film, Girl, viel al meermaals in de prijzen met als kers op de taart de Caméra d'Or in Cannes, maar Close schijnt het alleen maar beter te doen dan zijn voorganger.


Prijzenregen voor Close
Er was reeds de Grand Prix du Jury in Cannes, en prijzen op het Hamptons Film Festival, het Chicago International Film Festival, Film Fest Hamburg, Norwegian International Film Festival en op het Europese Filmfestival in Sevilla.

Nu werd Dhonts tweede film ook nog eens bekroond als de beste internationale film door de National Board of Review (NBR) waar ook Top Gun: Maverick en The Banshees of Inisherin in de prijzen vielen.

National Board of Review
De Amerikaanse National Board of Review werd in 1909 opgericht uit protest tegen de beslissing van de New Yorkse burgemeester om met Kerstmis elke filmvertoning te verbieden omdat dit in zou gaan tegen de goede zeden. Traditioneel mag de NBR als eerste haar eindejaarslijstje bekend maken waarbij Close dus één van de belangrijkste prijzen wegkaapte.

Close is nog steeds te zien in de arthousezalen.



NieuwsFilm

meest populair