Christopher Nolan schrijft filmgeschiedenis met 'Oppenheimer'

Christopher Nolan schrijft filmgeschiedenis met 'Oppenheimer'

De regisseur blijft innoveren

Deze dagen regent het foto's en nieuwtjes omtrent Christopher Nolan's nieuwste film Oppenheimer. In een interview vertelt de regisseur dat hij graag een uitdaging aangaat, en, voordat de film überhaupt is gereleased, blijkt er al een stukje filmgeschiedenis geschreven.

De sterrencast van Oppenheimer is veelbelovend, grote namen als Cillian Murphy, Robert Downey Jr. en Florence Pugh hebben zich verbonden aan het project. Er schuilt echter ook een knap staaltje cinematografisch werk achter de atoombom-film. Een wereldprimeur.

IMAX
The Dark Knight was de eerste film die Nolan draaide in IMAX, sindsdien lijkt de filmregisseur verkocht te zijn aan de technologie. Een IMAX-camera registreert beelden die 3 keer zoveel resolutie hebben als de huidige filmstandaard, met een verbluffende 12k-resolutie.

Deze technologie is erg kostbaar, zodoende is het vrijwel exclusief gereserveerd voor films met gigantische budgetten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Star Wars: The Force Awakens, Interstellar en No Time to Die.

Primeur
Voor zijn nieuwste film Oppenheimer maakt Christopher Nolan wederom gebruik van IMAX-Camera's. Toch heeft de filmregisseur een primeur in handen, gezien een groot gedeelte van de film in zwart-wit wordt opgenomen.

"Ik vond de esthetische waarde van het wisselen tussen kleur en zwart-wit geweldig. Deze film was het perfecte moment om daar naartoe terug te keren", aldus de Inception-regisseur.

Christopher Nolan's eerste film, Memento (2000), maakte een soortgelijk gebruik van storytelling, waarbij er continu werd afgewisseld tussen kleur en zwart-wit.

Kodak
Samen met de Nederlands-Zweedse Cinematograaf Hoyte van Hoytema klopte Nolan aan bij filmrol-producent Kodak om speciale zwart-wit filmrollen te ontwikkelen die geschikt waren voor IMAX-Camera's.

"We hebben de mensen van Kodak uitgedaagd dit voor ons te ontwikkelen, en dat hebben ze gedaan. Toen we de eerste beelden zagen waren we verbluft", vervolgt Nolan.

Oppenheimer is vanaf 20 Juli te zien in de bioscoop.



NieuwsFilm

meest populair